Waanzinnige verhoging pensioenpremie bij PGGM

 

Van een correspondent

Onlangs werd bekend dat het PGGM (pensioenfonds voor zorgmedewerkers) de premies wil verhogen met maar liefst 35 tot 70 procent. Deze verhoging gaat alle proporties en redelijkheid te buiten. Het PGGM heeft op de beurs gespeculeerd met de premies van de mensen die in de zorgsector werkzaam zijn. Nu dat mis blijkt te zijn gegaan, moeten deze werknemers het gokverlies van het PGGM betalen. Er is in de zorgsector al sprake van een aanzienlijk tekort aan werknemers door onaantrekkelijke (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden. Werk in de zorg zou daarom aantrekkelijker gemaakt worden, is het mooie politieke verhaal. Het tegendeel blijkt echter het geval.

Het is onbegrijpelijk dat het PGGM, waarbij medewerkers uit de zorg collectief verzekerd zijn zonder keuzemogelijkheid dit ergens anders te doen, om deze reden een premieverhoging wil doorvoeren. Waarom steekt de fondsleiding de hand niet in eigen boezem? Hier past slechts een duidelijk nee van de vakbeweging.