Argentinië: Kinderen sterven hongerdood
Grootgrond- en kapitaalbezitters baden in weelde
Van redactie buitenland
Een foto in praktisch alle kranten van een 5-jarig jongetje dat amper zeven kilo weegt. In het land dat de vijfde voedselexporteur ter wereld is en de graanschuur van Zuid-Amerika wordt genoemd, sterven kinderen de hongerdood.
De IMF-maatregelen beschermen de grootgrond- en kapitaalbezitters, zij kunnen tevreden zijn. Zij gaan door met hun schaamteloze zelfverrijking en dansen hun macabere tango's, terwijl steeds grotere delen van de bevolking verkommeren.
Acht andere kinderen uit de noordelijke provincies konden geen weerstand meer bieden aan hun chronische ondervoeding. Hun overlijden heeft wijdverbreide schaamte, walging en woede veroorzaakt bij fatsoenlijke mensen.
Aantal nieuwe armen blijft schrikbarend stijgen
Het hongerprobleem is niet nieuw. Wekelijks stierven al peuters en baby's door een gebrek aan voedzaam eten. In ziekenhuizen in de provincie Misionen zijn dit jaar al 49 kinderen overleden door ondervoeding, maar dat is nooit door de media naar buiten gebracht. Volgens het adviesbureau in Argentinië van de Wereldgezondheidsorganisatie is 20 procent van de Argentijnse jeugd ondervoed. De helft van alle baby's tussen zes maanden en twee jaar lijdt aan bloedarmoede. De zwaarste economische crisis ooit heeft 55 procent van de Argentijnen onder de absolute armoedegrens geduwd, dat zijn 20 miljoen mensen. Acht miljoen daarvan hebben geen toegang tot de meest elementaire levensmiddelen. Argentinië was altijd een maatschappij met een brede middenklasse en een toonbeeld voor de rest van Latijns Amerika. Intussen is meer dan 40 procent van de beroepsbevolking werkloos of draait te weinig uren om naar behoren rond te komen. De lonen hebben in vier jaar tijd gemiddeld 27 procent aan koopkracht ingeboet. In de voorsteden van Buenos Aires ligt het armoedecijfer op 60 procent. Met name de allerjongsten zijn het kind van de rekening. Driekwart van de jongeren tot 14 jaar leeft op of onder de absolute armoedegrens. Dat zijn 7,5 miljoen kinderen.
Bron: H.C., 21-11-2002