Inleiding die Hans Heres (NCPN) hield tijdens onthulling borstbeeld Fre Meis

Aanwezigen:
Mevrouw Meis en overige familie

Vandaag bijna 10 jaar na het overlijden van uw man, vader en broer is er een borstbeeld van Fre onthuld hier in zijn geboorteplaats Oude Pekela. Dit is ook de plaats waar eind 60-er jaren de acties tegen de lage lonen zijn begonnen die uiteindelijk uitmondden in een breed verzet van de Groningse bevolking tegen de achterstelling van het Noorden.

Ik herinner mij Fre als een persoon die slecht tegen onrecht kon. Altijd kwam hij op voor de minstbedeelden. Zo herinner ik mij dat hij als statenlid vragen stelde over dreigende ontslagen en prompt voor de rechter werd gesleept door een fabrieksdirecteur.

Ik herinner me dat er Tweede Kamer-leden waren, waarvan er één later zelfs burgemeester van Oude Pekela werd, die zeiden dat het misdadig was dat er acties in Oost-Groningen plaatsvonden, onder leiding van actiecomité's met als adviseur een communist. Maar dankzij die acties werd er een begin gemaakt om de lagere lonen ten opzichte van het Westen op te krikken. Plotseling kon er van alles gerealiseerd worden in Oost-Groningen:

Fre hamerde er steeds weer op, als CPN-statenlid en als lid van de Tweede Kamer, dat het Noorden geholpen moest worden en dat het geld gehaald kon worden uit de rijke bodemschatten van het Groningerland, zoals onder meer de baten van het aardgas.

Nu in het jaar 2002 zien we dat er krachten aan het werk zijn die alles wat er in het begin van de jaren '70 tot stand werd gebracht weer te niet willen doen. Niet voor niets hoor je vaak geluiden als: was de communist Fre Meis er nog maar.

Ik wil afsluiten met een oproep aan eenieder die hier vandaag aanwezig is: denk er aan wat Fre altijd zei en handel daarnaar. Kom op voor het Noorden! Het Noorden heeft recht op goede betaalbare woningen, heeft er recht op dat de Groningse bodemschatten hier worden verwerkt. Het Noorden heeft er recht op dat een groot deel van de opbrengsten hier ook gebruikt worden. Daar blijven wij ons in de NCPN voor inzetten.