Rechtse steun aan oorlog tegen Irak

VS zoeken betalende 'partners'

Lijsttrekker Alejandro de Mello (links) en Herwin Sap tijdens de demonstratie tegen de oorlogsplannen van Bush op 26 oktober jl. in Rotterdam (Foto Jan Beentjes)

Van de redactie

Op het moment dat het Amerikaanse begrotingstekort met sprongen stijgt, van 7,7 miljard dollar vorig jaar tot niet minder dan 54 miljard dollar dit jaar, zegt Balkenende gedragen door een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer, informeel steun toe aan opperbaas Bush. Zelfs zonder de kosten van een oorlog tegen Irak wordt in de VS voor 2002 een begrotingstekort verwacht van 175 miljard dollar. De oorlog tegen Irak zou Amerika ongeveer 274 miljard dollar kunnen kosten (Zie Manifest 19/2002) en daarmee het tekort torenhoog opjagen. Een gevolg is dat de economische groei in de VS verder zal stagneren. Het ligt voor de hand dat de VS er alles aan gelegen is om, net als tijdens de Golfoorlog, zijn 'bondgenoten' voor de kosten te laten opdraaien. Steun zoeken voor de oorlog betekent ook financiƫle steun vinden. Hoeveel euro belastinggeld zou Balkenende in Praag hebben toegezegd?