NAVO wil overal ter wereld kunnen vechten

Door Wil van der Klift

Over anderhalf jaar moet een NAVO-strijdmacht paraat staan om overal ter wereld de belangen van de lidstaten af te dwingen. De nieuwe NAVO-macht is er niet alleen voor vredesmissies, maar moet in staat zijn om geweld te gebruiken. In 2006 moet die eenheid maximaal 25.000 man groot zijn en een actieve rol spelen in de oorlogen die in naam van de strijd tegen het terrorisme zullen worden gevoerd.

De negentien regeringsleiders en staatshoofden van de NAVO-landen namen in Praag het historische besluit om het strijdterrein van het bondgenootschap uit te breiden tot de hele wereld. Deze ongehoord schaamteloze daad wordt in woorden verzacht door een aantal boterzachte voorwaarden. Zo zou voor een militaire actie de veiligheid van de eigen bevolking, het eigen grondgebied of de eigen strijdkrachten in het geding moeten zijn. Wat dát in de praktijk zou kunnen betekenen.... zei een Nederlandse militair. De NAVO-strijdmacht zou in actie kunnen komen als een staatsgreep in Suriname een bedreiging vormt voor de veiligheid van Nederland. De Amerikaanse president George W. Bush gaat nog een paar stappen verder. Volgens hem kan de NAVO straks zelfs dreigende conflicten met militaire middelen in de kiem smoren. Minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, zet daar vraagtekens bij, maar we kennen de volgzaamheid van Nederlandse regeringen inmiddels. De oprichting van een 'snelle strijdmacht' betekent voor het bondgenootschap een totaal andere aanpak. Van verdedigingsapparaat naar snel inzetbare oorlogsmachine voor agressieve veroveringstochten.