Olie- en gasreserves gevonden in de Volksrepubliek Korea

Van de redactie buitenland

Sovereign Ventures, een oliemaatschappij uit Singapore, kondigde op 28 augustus aan dat ze in de Volksrepubliek Korea gasreserves van tenminste 28,3 biljoen kubieke meter aantrof, en een hoeveelheid olie van 50 miljoen vaten. De vindplaatsen zijn Heryong en Onsong, in de noordelijke provincie Hamgyong.

Het bedrijf uit Singapore benadrukte dat de ontdekking vooral van betekenis is omdat het onderzoek tot nu toe slechts eenderde van het in totaal te onderzoeken gebied van 6000 vierkante kilometer omvatte. In september 2001 verkreeg Sovereign Ventures van de Noord-Koreaanse maatschappij voor de olie-ontwikkeling een concessie voor 25 jaar, en begon in april dit jaar met het bodemonderzoek. Het was de eerste keer dat een buitenlands bedrijf een concessie kreeg op het vaste land van de Volksrepubliek.

In de overeenkomst die de twee maatschappijen ondertekenden zijn voor het 25-jaar durende project drie stadia vastgelegd. 1. Bodemonderzoek (in de eerste drie jaar); 2. boringen (twee jaar); 3. productie (twintig jaar). Er is ook overeengekomen dat Sovereign Ventures 45 procent van de totale geproduceerde opbrengst zal houden, en dat de resterende 55 procent ten goede zal komen aan de Volksrepubliek.

Volgens het Singaporese bedrijf heeft het een overeenkomst ondertekend met Sovereign Ventures Canada om de delfstoffen te ontginnen, waarbij de laatste alle kosten voor de exploitatie van de olie- en gasreserves zal bekostigen. De bron maakte ook bekend dat Sovereign Ventures Canada samen met het Canadese Excel Geophysics uit Canada uitgebreidere onderzoeken zal gaan uitvoeren om de omvang van de reserves te meten.

Naast het bedrijf uit Singapore zijn er nog vier buitenlandse bedrijven die op drie verschillende locaties in Noord-Korea naar olie zoeken, volgens Seoul's Korea National Oil. Ze komen uit Canada, Japan, Duitsland en Australiƫ, en ze zijn betrokken bij olieboringen op zee, aldus de bron op 24 september.

De geschiedenis van de oliewinning in de Volksrepubliek Korea gaat terug tot 1965 toen begonnen werd met uitgebreide geologische onderzoeken. De regering maakte een speerpunt van de oliehandel toen ze het Onderzoeksbureau voor Olie in 1993 opwaardeerde tot het ministerie van Olie-industrie. In een rapport dat eind 1997 werd gepubliceerd concludeerde het ministerie, na 30 jaar van bodemonderzoeken en proefboringen zowel in zee als op het vasteland, dat er zeven rijke olievelden zijn. Het rapport gaf weer dat alleen het olieveld van West Sea Bay al genoeg is voor miljarden vaten olie.

In oktober 1998 kon de leider van de Volksrepubliek Noord-Korea, Kim Jong Il, aan de bezoekende Zuid-Koreaanse magnaat, de toenmalige erevoorzitter van Hyundai (die vorig jaar overleed) meedelen: "Pjongjang spreekt een woordje mee in de olie-industrie".

Bron: Xinhua News Agency, vertaling: Frans Willems.