Kort buiten 22
VS: acteurs laken oorlogstaal Bush
De Amerikaanse acteurs Mike Farrell en Anjelica Huston publiceren dinsdag een open brief waarin honderd beroemdheden uit Hollywood aan president George W. Bush vragen op te houden met zijn oorlogsretoriek tegen Irak. Tot de ondertekenaars behoren onder anderen Kim Basinger, Matt Damon, Laurence Fishburne, Ethan Hawke, Uma Thurman, Samuel L.Jackson, Jessica Lange en Martin Sheen. (Apeld.C. 11-12-02)
EU: discriminatie op arbeidsmarkt
Uitsluiting en discriminatie van migranten en etnische minderheden zijn wijdverbreid in de Europese Unie. Zij lopen een grotere kans werkloos te raken, hebben minder vaak een vaste baan, ontvangen een lager salaris, maken minder kans op promotie en hebben te maken met slechtere arbeidsomstandigheden. Dat stelt het Europees waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat (EUMC). In Nederland is de werkloosheid onder migranten, vooral van de eerste generatie, hoger dan die onder geboren Nederlanders. Toch neemt hun aandeel op de arbeidsmarkt snel toe, zo concludeert het EUMC. In totaal zijn vorig jaar zo'n vijftien werkgevers door de commissie Gelijke Behandeling tot de orde geroepen wegens discriminatie. Nederland steekt daarmee niet in positieve of negatieve zin af bij de Europese trend. (Apeld.C. 11-12-02)
Frankrijk: France Telecom schikt met Duitsers
De strijd tussen Telecom en zijn Duitse partner Mobilcom is definitief voorbij. Leveranciers Nokia en Ericsson en de banken van Mobilcom hebben ingestemd met het voorstel waarin het Franse concern ongeveer 6 miljard euro schuld overneemt van het Duitse bedrijf. De partijen hadden tot zaterdag de tijd gekregen om in te stemmen. (Apeld.C. 2-12-02)
Rusland: grote olieterminal in de maak
De vier grootste olieconcerns van Rusland willen samen in de noordelijke havenstad Moermansk een grote olieterminal bouwen. Ze willen daarmee profiteren van de verbetering van de verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten en via de olieterminal meer olie naar de Amerikaanse markt verschepen. Russische concerns kunnen in 2010 tegen de 13 procent van de ruwe olie leveren die de VS importeren. (Apeld.C. 28-11-02)
België: gemeenteraad Antwerpen laat AEL ongemoeid
De gemeenteraad van Antwerpen laat de radicale Arabisch-Europese liga (AEL) voorlopig ongemoeid. Voorstellen van het Vlaams Blok om harde maatregelen, zoals een verbod op de straatpatrouilles waarmee de Liga sinds kort racisme onder de politie aan de kaak wil stellen, haalden het gisteravond in een speciale zitting van de raad niet. Wethouder Grootjans liet echter doorschemeren dat de Liga niet zomaar zijn gang meer zal kunnen gaan. Hij kondigde aan dat de politie opdracht heeft gekregen om op te treden tegen de burgerpatrouilles van de AEL en zonodig leden aan te houden. (Apeld.C. 3-12-02)
België: geen kernenergie meer
België stapt af van kernenergie. Het parlement heeft gisteren besloten dat de twee kerncentrales van het land dicht moeten zodra ze veertig jaar oud zijn. Nieuwe centrales komen er in principe niet meer bij, tenzij er een economische noodzaak is. Dit resultaat betekent een overwinning voor de groene partijen, die in België in de regering zitten. De christen-democratische oppositie stemde tegen, omdat er geen alternatieve stroomproductie voorhanden is. In België komt bijna 60 procent van de elektriciteit uit dekerncentrales. (Apeld.C. 7-12-02)
Italië: advies Berlusconi: ga zwart werken
De Italiaanse premier Berlusconi vindt dat Fiat-personeel dat door de reorganisatie bij het autoconcern op straat zal komen, desnoods maar zwart moet gaan werken. 'Degenen die dat echt willen vinden wel weer werk om hun gezinnen te onderhouden. Misschien niet officieel', zei hij voor de commerciële televisiezender Rete 4. Zijn opmerkingen ontlokten een golf van protest. De linkse oppositie kwalificeerde ze als de zoveelste flater. 'Onvoorstelbaar dat een regeringschef uitnodigt om de wet te overtreden.' Vanaf maandag dreigt voor 5600 werknemers van de autodivisie van het concern ontslag. (Apeld.C. 9-12-02)