Mensenrechten in Groningen?

Groningse kameraden aan het werk tijdens prinsjesdag. (Foto Rob Heusdens)

Door Annabelle Schouten

De gemeente Groningen heeft op dinsdag 10 december, de VN-Dag van de Rechten van de Mens, mensenrechten geschonden door de familie Mahammad uit Soedan en hun inboedel op straat te zetten en door misdadig op te treden tegen demonstranten, die geweldloos actie voerden tegen de huisuitzetting. De 'Werkgroep Vluchtelingen Vrij' en het 'Platform van vluchtelingen voor een verblijfsvergunning na drie jaar', organiseerden het protest.

Ondanks het feit dat de gemeente vaak genoeg heeft verkondigd dat ze geen vluchtelingen op straat zet, volgt ze wel volgzaam het onmenselijke vluchtelingenbeleid van Den Haag. Al sinds 1998 woont het gezin in Groningen en de drie kinderen van het gezin gingen naar de Vensterschool in hun wijk. Na een aantal asielprocedures verkeerden ze nog altijd in onzekerheid. Na vier jaar moesten ze hun woning onder dwang verlaten. Om actie te voeren tegen de huisuitzetting verzamelden zich 87 demonstranten, onder wie enkele leden van de NCPN afdeling Groningen, en lokale en regionale verslaggevers 's ochtends vroeg in de vrieskou bij de woning met spandoeken en flyers. Voordat de deurwaarder met politie arriveerde, installeerde een groot deel van de demonstranten zich als menselijk schild in het trappenhuis - vastbesloten de ontruiming tegen te houden. Als antwoord op de vreedzame actie haalde de politie met geweld de actievoerders weg. Van mensenrechten hadden zij blijkbaar nog nooit gehoord en weigerden in discussie te gaan. Daarop ontstond een duw- en trekpartij, die zeker een uur duurde. Mensen werden geschopt, geslagen, tegen de muur aangedrukt en sommigen werden zelfs van de trap gegooid. Een meisje moest met een gekneusde pols naar de EHBO. De NCPN-afdelingssecretaris werd met bruut geweld van de trap gesleurd en later buiten in de bosjes gegooid.

Na de ontruiming besloot de organisatie van het protest naar het gemeentehuis op te trekken. "De gemeente heeft deze mensen op straat gezet. Dus leggen we het probleem bij haar", aldus een woordvoerder van de Werkgroep Vluchtelingen Vrij. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft kort vergaderd over het lot van de Soedanese familie. Besloten is dat zij opnieuw een asielprocedure moeten beginnen. Tot die tijd verblijft het gezin bij kennissen in de stad. Dat was dus de Dag van de Rechten van de Mens in Groningen: huisuitzetting van een vluchtelingengezin en politiegeweld tegen vreedzame actievoerders. Hoezo Nederland rechtstaat?