Interview met Alejandro de Mello, lijsttrekker NCPN

 

 

Alejandro de Mello 

Door Wil van der Klift

Alejandro de Mello staat nummer één op de kandidatenlijst van de NCPN voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari aanstaande.

Kun je iets over je achtergrond zeggen?

Ik ben in Uruguay geboren in 1965 en in 1982 als vluchteling naar Nederland gekomen. Sinds 1986 ben ik lid van de communistische partij. Ik heb maatschappelijk werk gestudeerd met als specialisme Multi-etnisch Welzijnswerk in Driebergen en later heb ik Organisatie Beleid en Management in Amsterdam gestudeerd. Ik ben tien jaar jongerenwerker geweest en heb me drie jaar beziggehouden met jeugdbeleid. Daarna heb ik gedurende zes jaar als consulent voor multiculturele ontwikkeling bij een provinciale instelling gewerkt en tegenwoordig werk ik als wijkmanager in een middelgrote gemeente in Noord-Brabant. Ik werk ook freelance voor een psychologisch adviesbureau, waar ik coaching en training geef. Naast mijn werk heb ik in de afgelopen jaren ook onder meer vijf kaderfuncties vervuld in de vakbond en ben ik lid geweest van verschillende actiegroepen tegen racisme en voor internationale solidariteit.

Waarom is een communistische partij nodig?

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld sprak men 15 jaar geleden van een politieke aardverschuiving en zelfs van een politieke wereldcrisis. De Sovjet-Unie viel uiteen en tal van landen verruilden het socialistisch karakter voor een kapitalistische. In Nederland heeft de CPN ervoor gekozen om op te houden te bestaan en met andere linkse partijen in GroenLinks op te gaan. Voor veel mensen was toen een tijdperk aangebroken waarin de wereld zonder confronterende tegenstellingen meer vrede en welvaart voor iedereen met zich mee zou brengen. Maar de kapitalistische politiek heeft zich vanaf dat moment steeds rechtser laten zien. En door gebrek aan een behoorlijk tegenwicht en alternatief heeft het kapitalisme, zowel in ons land als in de rest van de wereld, steeds meer zichzelf laten zien. In het kapitalisme staat niet de mens centraal maar de winsten. Om meer rijkdom te veroveren gebruiken kapitalisten alle mogelijke middelen, ook als het ten koste van de welvaart van de overgrote meerderheid van de bevolking gaat en zelfs ten koste van het leven van miljoenen mensen. Op internationaal niveau hebben wij in de afgelopen jaren te maken gehad met imperialistische oorlogen (onder meer in Somalië, Irak, Joegoslavië, Afghanistan en waarschijnlijk nu ook weer in Irak). De wapenindustrie is volgens de World Development Report de industriebranche met het grootste financiële vermogen van de wereld. Het kapitalisme heeft dit nodig om de liberalisering van de internationale markten kracht bij te zetten. Maar ook in ons land heeft het kapitalisme minder tegenwicht gehad en heeft, steeds minder verbloemd, zijn ware karakter laten zien. Een golf van privatiseringen van overheidstaken en diensten, afbraak van sociale verworvenheden, toenemende werkloosheid, enorme verhoging van de kosten voor huisvesting, verslechteringen in de zorg, in het bijzonder in de gezondheidszorg, toenemende onveiligheid, aantasting van toegankelijkheid in het onderwijs en tal van andere verslechteringen staan in schril contrast met uitgaven zoals voor de Joint Strike Fighter van 12 miljard euro en met de toenemende verrijking van een kleine groep kapitalisten.

Wat doet de NCPN hieraan?

De NCPN bestrijdt deze ontwikkeling die voortkomt uit de essentie van het kapitalisme en zet zich in voor de opbouw van een socialistische samenleving, waarin de productieverhoudingen erop gericht zijn om mensen in hunbehoeften te voorzien en niet op winst voor de kapitalisten. Communisten hebben in de afgelopen jaren niet stilgezeten. Een groot aantal communisten vond de opheffing van de Communistische Partij van Nederland (CPN) een slechte zaak en zette de beweging voort. Na een periode van naarbinnen gekeerdheid en zelfkritiek enerzijds en diepe analyses over de situatie in de wereld en in ons land anderzijds, hebben wij de NCPN opgericht. Wij hebben ons in de afgelopen tien jaar ingezet voor de strijd van de arbeidersklasse in Nederland. Samen met andere linkse partijen en organisaties hebben wij een bijdrage geleverd aan de strijd voor werk en loon in buurten, bedrijven en vakbeweging; aan de strijd tegen racisme en fascisme en afbraak van de democratische rechten; aan de internationale solidariteit en tegen de kapitalistische globalisering, privatisering en uitholling van de openbare diensten; voor betere zorg en meer ontplooiingsmogelijkheden voor jongeren en niet in de laatste plaats tegen de oorlog en voor de vrede.

Wat wil de NCPN in de Tweede Kamer?

De NCPN heeft daar waar zij zich actief inzet grote waardering gekregen voor haar standpunten en optreden, wat zich heeft vertaald in een groei van de organisatie en in de succesvolle resultaten bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De NCPN wil met haar parlementaire deelname een tribune zijn voor de mensen in Nederland die strijden tegen het onrecht waar het kapitalisme verantwoordelijk voor is, ook in de Tweede Kamer.