In Venezuela vinden dagelijks geprogrammeerde aanvallen plaats op de regering Chávez onder het mom van stakingen met veel geweld en manipulatie van de media. Waarom wacht de oppositie niet tot augustus 2003 om middels een referendum de positie van Chávez ter discussie stellen? De Bolivariaanse grondwet van 1999 voorziet in een tussentijds referendum.
In artikel 72 staat dat alle openbaar gekozen functionarissen, nadat de helft van de periode waarvoor ze gekozen zijn is verstreken, d.m.v. een referendum afgezet kunnen worden. Volgens dit artikel zou president Chávez door middel van een referendum uit zijn functie gezet kunnen worden, in augustus 2003. Chávez heeft in het openbaar bevestigd dat hij zich hieraan zal onderwerpen.
De grote vraag is nu: waarom kan de oppositie niet acht maanden wachten om haar doel op vreedzame wijze te bereiken? Ofwel: waarom deze haast?
De redenen hiervoor zijn duidelijk:
Er is nog een vierde moeilijkheid voor de samenzweerders. Tijdens de periode waarvoor Chávez gekozen is, kan er maar eenmaal om zijn afzetting worden gevraagd, zodat een eventuele mislukking alle andere grondwettelijke mogelijkheden uitsluit om de bolivariaanse regering ten val te brengen.
In de huidige fase van het conflict zijn de machthebbers binnen de PDVSA en de Venezolaanse media de twee fronten in de strijd binnen Venezuela tegen de regering Chávez. Daar ze hun steun verloren hebben binnen het leger en bij delen van de middenklasse moet nu een "staking met een scheutje olie(maatschappij)" de val van de regering Chávez tot stand brengen en de controle op de PDVSA in handen van de huidige directie houden.
Op 18 december 2002 verklaarde Washington dat "de enige vreedzame wijze om uit de crisis te komen vervroegde verkiezingen zijn".
En in de Granma van 17 juni 2002 konden we het volgende lezen:
"Carmona is in Miami aangekomen."
Ondertussen werd bekend dat de Venezolaanse ondernemer Pedra Carmona, de ex-president van de mislukte coup samen met andere coupplegers in Miami is aangekomen.
In de schuilplaats, geheten Miami, zijn inmiddels verschillende militairen en burgers die de mislukte coup hebben gesteund, opgevangen. Sommigen vluchtten direct na het herstel van de wettelijke regering in Venezuela.
Om nog maar weer even duidelijk te maken dat de VS ook belang hebben bij het steunen van de samenzweerders en een val van de regering Chávez.
Bronnen: informatie uit Granma 18 december 2002, artikel van Heins Dietrich Steffan.