Van een correspondent
De Werkgroep Wonen de Pijp demonstreerde op dinsdag 14 januari jl. Naar aanleiding van de bezettingsactie stond het punt 'leegstand' op de agenda. Leegstand is naar zijn mening slechts één van de negatieve gevolgen van het (uit)verkoopbeleid van sociale huurwoningen. Er wordt door het stadsdeelbestuur totaal voorbijgegaan aan eisen met betrekking tot de handhaving van de betaalbare woonruimte.
De werkgroep Wonen de Pijp heeft half december tien leegstaande woningen rondom het Oude Raicomplex bezet. Deze woningen stonden te koop en zouden dus verloren gaan als huurwoningen. Op 17 december vond daarna een discussie-avond plaats met medewerking van woningbouwcorporatie de Dageraad, wethouder Wonen Jaensch van de VVD, vertegenwoordigers van werkgroep Wonen de Pijp, Kraakgroep de Pijp en buurtbewoners, bedoeld om de problemen die de verkoop van sociale huurwoningen met zich meebrengt, aan te kaarten. Die avond bleek dat voor alle betrokken partijen leegstand een groot probleem is, maar dat iedereen bij zijn standpunten bleef. Daardoor is het moeilijk om samen te werken om het beleid aan te vechten. Wel heeft wethouder Jaensch gezegd dat hij vindt dat na langdurige leegstand van te koop staande voormalige huurwoningen, deze weer in de verhuur zouden moeten komen.
Er vonden ook een aantal gesprekken plaats tussen de Dageraad en de werkgroep om te kijken of ze samen tot een oplossing konden komen. De werkgroep blijft van mening dat de bezette woningen terug moeten in de sociale kernvoorraad, en dat een woningbouwvereniging zich moet bezighouden met het in stand houden daarvan. De Dageraad blijft echter van mening dat zij een deel van haar woningvoorraad moet verkopen. Niet alleen omdat dit haar is opgelegd van overheidswege, maar ook vanuit financieel oogpunt. Het voorstel om gezamenlijk naar Den Haag te gaan om te protesteren tegen het huidige beleid en om te pleiten voor behoud van de goedkope woningvoorraad, werd door de Dageraad resoluut van de hand gewezen.
Het huidige verkoopbeleid sluit niet aan bij de behoeften van buurtbewoners. Omdat de huidige huizenprijzen zo hoog liggen, en de financiële draagkracht van een groot deel van de bevolking alleen maar afneemt, zal de druk op de sociale woningmarkt toenemen. Zij zullen zich dan ook blijven verzetten tegen de (uit)verkoop van de goedkope woningvoorraad. Zij zullen zich niet alleen op eigenaren richten, maar juist ook op de politiek die verantwoordelijk is voor dit beleid.
Als de deelraad het niet mogelijk acht om onder het huidige overheidsbeleid de betaalbare woningvoorraad te handhaven, dan zou zij op moeten komen voor haar burgers en de tekortkomingen van het beleid aan moeten vechten in de gemeenteraad en in Den Haag.
Werkgroep Wonen de Pijp
kijk ook eens op www.molli.nl