Wie de economie en de politiek van het Midden-Oosten vanaf het begin van de 20e eeuw wil begrijpen, hoeft enkel de spelling, de uitspraak, het belang en de betekenis van het woord 'olie' te leren.
Het Anglo-Franse imperialisme had echter niet gerekend op zowel het verzet van de Egyptische en Arabische massa's als ook de tegenstand van de VS. Terwijl de Egyptenaren schepen tot zinken brachten in het kanaal en het onbevaarbaar maakten voor civiele en militaire schepen, waren er in de grote steden van het Midden-Oosten enorme anti-imperialistische demonstraties aan de gang.
De Amerikanen dwongen de Anglo-Franse invasiekrachten door meer en minder subtiele economische druk tot een vernederende terugtrekking, die de Britse en Franse invloed in gelijke mate verminderde tot dezelfde verhouding als waarmee de Amerikaanse prestige en invloed toenamen. Dit laatste hielp de Amerikaanse oliemaatschappijen enorm bij het verder versterken van hun positie. De terugtrekking van de Britse en Franse invasiemacht uit Suez in 1956 markeerde de vervanging van het Britse door het Amerikaanse imperialisme als belangrijkste kracht in het Midden-Oosten, waarna de eerste alleen nog een rol kon spelen als kleine partner van de laatste.
Zo heeft in de loop van amper drie decennia het Amerikaanse imperialisme zich een dominante positie verworven en de Anglo-Franse imperialisten opzij geduwd. Terwijl in 1939 het Verenigd Koninkrijk nog 60 procent van het Midden-Oosten controleerde en de VS slechts 13 procent bezaten, hadden de VS in 1960 65 procent onder hun controle en het Verenigd Koninkrijk nog maar30 procent.
De imperialistische landen die snel vooruitgegaan zijn in hun ontwikkeling, die sterker geworden zijn, vinden dat zij hun 'eerlijk aandeel' op moeten eisen. Uiteindelijk is, omdat zulke zaken onder het kapitalisme niet met vreedzame en beschaafde middelen geregeld worden, oorlog het enige middel tot herverdeling tussen de strijdende machten om de 'verstoorde balans' te herstellen.
Hieruitvolgend zijn oorlogen niet alleen onvermijdelijk onder het imperialisme, maar verzwakken zulke oorlogen het imperialisme, versterken de proletarische revolutionaire en nationale bevrijdingsbewegingen en maken de versmelting van deze laatste twee tot een verenigd revolutionair front tegen het imperialisme mogelijk. Lenin vat bovenstaande conclusies samen in deze algemene conclusie: "Imperialisme is de vooravond van de sociale revolutie van het proletariaat."
De twee imperialistische oorlogen, en de oprispingen hierna, hebben de correctheid van Lenin's thesis die hierboven kort is uiteengezet volledig bewezen. Zoals de Eerste Wereldoorlog de voorbode was van de Oktober Revolutie en de machtige USSR, zo ontwaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog het machtige socialistische kamp en een storm van nationale bevrijdingsbewegingen, resulterend in de bevrijding en onafhankelijkheid van imperialistische onderdrukking van tal van landen. Alleen het verraad door de sociaal-democratie en het Chroetsjovistisch revisionisme kunnen het verlies van deze enorme verworvenheden, resulterend in de ineenstorting van de USSR en het Oostblok, verklaren.
Alhoewel het verraad van de sociaal-democratie het verspreiden van de revolutie van Rusland naar landen als Duitsland heeft kunnen voorkomen, gaven de overwinning van de Oktober Revolutie, de successen van de socialistische opbouw, en het hele bestaan van de USSR desalniettemin een enorme stimulans aan de nationale bevrijdings- en proletarische bewegingen in de hele wereld. Na de Tweede Wereldoorlog, die zonder twijfel de superioriteit van het socialistische systeem liet zien door de grandioze overwinningen van het Rode Leger en de vernietiging van de Nazi-oorlogsmachine, zag de bourgeoisie van de imperialistische landen zich gedwongen tot het verbeteren van de omstandigheden van de werkende klasse in een poging de wijdverspreide antikapitalistische sentimenten onder grote delen van het proletariaat te sussen. Met betrekking tot levensomstandigheden, was het de beste periode in de geschiedenis van het proletariaat van de imperialistische landen. (wordt vervolgd)
Vertaling: Herwin Sap.