Populariteit Blair neemt zienderogen af

Hyde Park, 15 februari 2003: 2 miljoen mensen demonstreren in Londen tegen de imperialistische aggressieoorlog van Bush en zijn schoothondje Blair.

Door Ron Verhoef

De opkomst bij de demonstratie tegen de oorlog in Irak, op 15 februari in Londen, was overweldigend. Volgens reële schattingen waren er maar liefst 2 miljoen mensen naar Londen gekomen om te laten zien dat zij het oneens waren met het beleid van hun premier, hoewel de officiële cijfers het hielden op een miljoen. Gezien de tegenwerking die het organiserend comité kreeg een geweldige overwinning.

Twee weken voor de aanvang van de demonstratie had de Britse regering nog geprobeerd de demonstratie te blokkeren. Een openlijk verbod was iets te riskant daarom werd er een verbod uitgevaardigd tegen manifestaties in Hyde Park. Hyde Park is echter het traditionele eindpunt van alle demonstraties in Londen en wordt daarnaast regelmatig gebruikt voor allerhande manifestaties. Volgens het Britse kabinet zou de demonstratie in Hyde Park echter leiden tot gevaarlijke situaties en zou het park er ook onder te lijden hebben. Uiteindelijk hebben de demonstranten zich van deze indoctrinatie niets aangetrokken en was het dus een groot succes.

Niet alleen in Londen maar ook in andere grote Britse steden werden marsen tegen de oorlog gehouden. Zo waren er grote demonstraties in Manchester, Birmingham en Glasgow. Alle demonstraties konden overigens rekenen op de steun van de Britse vakbonden.

Het succes was zelfs zo groot dat het de kranten en de politiek in Engeland nu eindelijk duidelijk is geworden dat het Britse volk niet achter de oorlogszuchtige woorden van Blair en, minister van buitenlandse zaken, Jack Straw staat. Niet dat dat tot nu toe veel effect heeft gehad op de houding van beiden maar een lichte twijfel is inmiddels toch waar te nemen. Waar Engeland onverkort achter Bush stond is er nu een veranderde houding opgetreden. Straw deelde maandag 17 februari mee dat Groot-Brittannië nu ook voorstander is van meer en langduriger inspecties. Daarmee zijn ze nog niet van het oorlogspad af maar ze zitten ook niet meer in het kielzog van Bush. Op 19 februari liet Blair nog weten oorlog te zien als oplossing.

Labour van Blair verliest steun van bevolking

De beperkte ommezwaai is zeker te danken aan het Britse volk dat zich de laatste tijd massaal van Labour heeft afgekeerd. In opiniepeilingen is Labour weliswaar nog de grootste partij maar de voorsprong op de andere partijen is enorm geslonken. Dit komt dan met name de Liberal Democrats (Engelse D66) ten goede omdat deze partij inmiddels heeft aangekondigd tegen een oorlog te zijn zonder tweede VN-resolutie. Voor veel Britten is Charles Kennedy (leider van de Lib-Dems) daarom nu een beter alternatief dan Blair. Volgens de peilingen wordt een coalitie tussen de Lib-Dems en de Tories mogelijk, iets dat jarenlang onbereikbaar leek.

Het is in ieder geval hoopgevend dat steeds meer Britse politici zich tegen de oorlog keren. Waar voorheen in het parlement alleen de Groenen, Plaid Cymru en de SSP opriepen tegen de oorlog, hebben nu ook de Lib-Dems, SNP en Sinn Fein een standpunt ingenomen tegen de oorlog.

Blair verliest overigens niet alleen kiezers, maar ook de steun van steeds meer Labourparlementsleden. Dit bleek onder andere bij de behandeling van de oorlogsdreiging in het Schotse parlement. De SNP heeft een motie ingediend waarin zij het parlement vraagt zich tegen een oorlog uit te spreken zolang er geen VN-resolutie ligt. Hoewel de motie het niet heeft gehaald stemde wel een groot deel van de Labour parlementsleden voor de motie. Hetgeen toch een duidelijk signaal moet zijn voor Blair.

De SSP steunde de motie wel maar hun parlementslid, Tommy Sheridan, ging nog een stap verder: "De campagne tegen deze oorlog moet worden voortgezet.Tony Blair heeft het nakijken nu zoveel mensen mee hebben gedaan aan de vredesdemonstraties. We mogen niet zomaar klakkeloos ten strijde trekken omdat hij dat zegt of omdat zijn vriend George Bush de Veiligheidsraad via chantage, omkoping en treiterijen dwingt een resolutie aan te nemen." Wat Sheridan betreft komt de oorlog er dus helemaal niet.

Demonstranten hebben nog veel te doen

Voor Blair is het er in ieder geval niet makkelijker op geworden. Het is duidelijk dat hij de steun van de bevolking niet meer heeft, maar ook dat steeds meer Labourleden zich van Blair afkeren. Dat blijkt steeds vaker op congressen en bijeenkomsten van Labour. Een deel van die leden kiest voor een meer radicale partij en een deel dreigt politiek inactief te worden. Voor de linkerzijde van Labour betekent dit, dat zij zich nu nog meer moeten inzetten om de ontevreden Labourleden aan hun kant te krijgen en zo de partij weer te winnen voor de echte socialistische ideeën.

De vraag is natuurlijk wat Blair zich verder zal aantrekken van alle onrust binnen zijn partij en het land. Tot nu toe trekt de premier immers altijd zijn eigen plan en dat zal nu ongetwijfeld ook zo zijn. Blair zal er namelijk veel aan gelegen zijn om zo snel mogelijk een korte oorlog te voeren zodat de politieke situatie in Engeland weer in wat rustiger vaarwater terechtkomt. Er is voor de Britse demonstranten dus nog genoeg werk te doen.


Bronnen: Morning Star, BBC, New Worker, Scottish Socialist Voice, SSP-noticeboard, SnaPshot.