Topambtenaren van Economische Zaken en Financiën pleiten er in een advies voor om de 700 miljoen euro te verhalen op diegenen, die al het minst hebben, de studenten. Ze denken daarbij aan het omzetten van de studiefinanciering (het zakcentje) in een lening, het afschaffen van de OV-kaart en het collegegeld verdubbelen tot 2900 euro. Ook wordt de Master uit de publieke bekostiging getrokken, als het aan hen ligt. Met andere woorden vrij spel voor financiering en daarmee invloed vanuit het bedrijfsleven. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat hierdoor straks slechts de rijken hoger onderwijs kunnen genieten. Zoals het nu al is in de VS.
Deze naar terrorisme neigende aanslag op onderwijs, samen met de invoering van Bachelor en Master dit jaar, moeten we in een breder kader zien. Het hoger onderwijs in Europa moet opengebroken worden voor de markt. Om universiteiten en hogescholen rendabel te maken moeten ze uit de collectieve sfeer getrokken worden. Dus: minder en minder geld vanuit de overheid naar onderwijs. Wie wil leren, moet er voortaan een flinke smak geld voor neertellen. Voormalig minister van Onderwijs Hermans noemde dat 'investeren in jezelf'. En wie geen vermogende ouders heeft en zich weigert over te leveren aan het leenstelsel, heeft pech.
Het nog te formeren kabinet van CDA en PvdA doet nu met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen net alsof het tegen de bezuinigingen is. Maar juist deze partijen hebben aan de wieg gestaan van afbraak van het onderwijs! Dezelfde schijnheiligheid bij de PvdA: wel tegen de oorlog zogenaamd en vervolgens Amerikaanse wapentransporten tolereren, "omdat Nederland nu eenmaal niet om de NAVO-verdragen heen kan." Bezuinigingen in het hoger onderwijs, ja eigenlijk kunnen de rechtse sociaal-democraten zich hier niet in vinden, maar ja, die economie gaat niet zo goed en het geld moet ergens vandaan komen. En dan wel massavernietigingswapens aanschaffen...
Cuba, een land waar de economie naar kapitalistische maatstaven niet bloeit, investeert collectief in de toekomst. Een kwart van het BNP gaat naar scholen en universiteiten. Het onderwijs ligt daar onderhand op een beduidend hoger peil dan in menig westers land en is voor iedereen gratis en toegankelijk. Dit ondanks het embargo. Een utopie? Welnee! Wanneer een economie zich laat leiden door de behoeften van de mensen en niet door winsten en oorlog, is zoiets mogelijk. Onderwijs en maatschappijvorm kun je niet los van elkaar zien. Net zo min als de bezuinigingen van 700 miljoen euro en de Irak-oorlog.
De NCPN Jongeren roepen op in actie te komen tegen deze aanval op het hoger onderwijs! Sluit je aan bij de initiatieven van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) of van een lokale studentenbond en mobiliseer medestudenten. Wij zullen er bij de LSVb op aandringen niet naïef te verwachten het CDA en de PvdA aan hun loze verkiezingsbeloften te kunnen houden, maar in plaats daarvan de straat op te gaan, als de regering dit ondemocratische advies overneemt.
De NCPN Jongeren geven ook een advies:
geen offers van het hoger onderwijs voor een oorlog om olie!!!