Verkiezingsprogram NCPN Provinciale Staten van Fryslân

Geld voor sociale doelen is er wel, maar komt niet beschikbaar zolang een paar rijken er de beschikking over hebben. Op de foto: de 'kluizen' van de grootaandeelhouders die zich individueel 'ontfermen' over het geld van de bevolking.

Inleiding

In de Provinciale Staten van Fryslân zal de NCPN bij haar handelen de communistische principes van sociale rechtvaardigheid en socialisme, alsmede het landelijk verkiezingsprogram tot uitgangspunt nemen. Dit betekent dat wat de NCPN internationaal en landelijk van belang acht, ook in Fryslân van volle betekenis blijft.

De NCPN bindt de strijd aan tegen alles wat er op uit is om, dat wat opgebouwd is op het fundament van onderlinge solidariteit, draagkracht en sociale rechtvaardigheid, te vernietigen.

Mede door vervlakking en verrechtsing van wat links is en de marginalisering en verkettering van het communisme als politieke beweging is het de rechtse krachten gelukt successen te behalen ten koste van de werkende bevolking, van de minst draagkrachtigen en uitkeringsafhankelijken en gepensioneerden.

Waar communisten verliezen, daar grijpen de rovers hun kans!
Waar communisten winnen, moeten de rovers inbinden!

Onder de overheersende propaganda van de terugtredende overheid, privatisering en individualisme, van de verheerlijking van alles dat 'markt' is, zijn al ernstige gaten geslagen in het door communisten en socialisten, maar ook door andere progressieven geconstrueerde sociale bouwwerk in ons land. Sociale voorzieningen, gezondheidszorg voor allen, goede en betaalbare huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en betaalbaar openbaar vervoer, staan hierdoor onder steeds grotere druk.

De NCPN zet zich in voor zowel het bevorderen van praktische strijd tegen deze ontwikkeling als het omzetten van de toenemende morele verontwaardiging in gemeenschappelijk moreel verzet. De zgn. nieuwe moraal, wat niets anders is dan de moderne variant van de oude kapitalistische moraal, zal bij het ontbreken van verzet ertegen, leiden tot het afschrijven van hele bevolkingsgroepen in ons land. De kapitalistische moraal ziet de bestendiging van de ellendige toestand waarin massa's mensen over de hele wereld moeten leven, de voortdurende oorlogen en oorlogsdreiging als een natuurlijke uitkomst van het zgn. vrije spel der krachten.

De aanbidding van de oncontroleerbare marktkrachten en de hiermee verband houdende afnemende overheidsverantwoordelijkheid, leidt tot ernstige ondermijning van de vertegenwoordigende democratie en versterkt, bij toenemende afbraak van sociale zekerheden, de voedingsbodem waarop fascistische stromingen kunnen gedijen.

Ongeacht het feit dat eenieder verantwoordelijkheid draagt voor zijn/haar doen en laten, bestaat er een oorzakelijk verband tussen de ontwikkeling van het kapitalisme en toenemende verloedering.

Werkgelegenheid en economie

Binnen het kapitalistische systeem kan het probleem van de werkloosheid niet opgelost worden. Kapitalisme genereert werkloosheid omdat het niet uitgaat van maatschappelijke behoeften, maar van het maken van winst.

De ontelbare banenplannen, in welke vorm dan ook, blijken steeds weer evenzovele pogingen tot systeemcorrectie die, na soms aanvankelijk enigsucces, hun ontoereikendheid bewijzen. De NCPN wil werk voor een volwaardig loon!

Zogenoemde ID/WIW-banen, waarvan het maatschappelijk nut al bewezen is, moeten omdat het om regulier werk gaat, omgezet worden in reguliere banen met een volwaardig loon!

De NCPN vindt dat niet eenzijdig ingezet moet worden op de toeristisch/recreatieve ontwikkeling van Fryslân, maar dat ook behoud en aantrekken van zowel traditionele als moderne bedrijvigheid voldoende aandacht krijgen. Het aanbieden van de provincie aan binnen- en buitenlandse kapitalisten als een eiland van arbeidsdiscipline en lage lonen, is niet alleen een hoon aan de Friese werkers met hun historisch groot aandeel in de sociale strijd, maar getuigt ook van weinig provinciaal-bestuurlijk zelfrespect. In die zin moet uit beschamende fiasco's lering getrokken worden! Fryslân is meer dan alleen recreatie en uitbuitingsland voor de rijken en snelle winstmakers!

Veel boerenbedrijven hebben hun agrarische functie verloren en het laat zich aanzien dat deze ontwikkeling nog doorzet. Het is niet onbestaanbaar dat daardoor op den duur de nationale zelfvoorziening van basisvoedsel in gevaar komt en afhankelijkheid van buitenlandse invoer dreigt. Het karakteristieke Friese landschapsbeeld van boerderijgebouwen, dat naast de Friese meren voor een groot deel de aantrekkelijkheid van onze provincie bepaalt, moet zoveel mogelijk intact blijven. Daarom is er een speciaal provinciaal plan nodig met mogelijkheden voor economisch hergebruik van deze gebouwen.

De NCPN vindt een evenwichtige ontwikkeling met betrekking tot natuur, milieu, landbouw en recreatie nodig, omdat ook de sociale noodzaak bij ontwikkeling van beleid mee moet spelen.

Gezondheidszorg

Ook de gezondheidszorg wordt steeds meer het domein van winstmakers en dreigt daardoor ook een gebied te worden waarin een toenemende kloof tussen arm en rijk zich weerspiegelt. De mate van gezondheid en bestrijding van ziekten en gebreken mogen niet afhankelijk zijn van de hoogte van inkomen en bankrekening.

Daarom moeten privatiseringen en ontwikkelingen in die richting worden teruggedraaid. De overheid moet optreden, niet terugtreden! Ziekenhuizen en andere gezondheids- en verzorgingsinstellingen mogen niet ten prooi vallen aan bezuinigingen en de discipline van de kapitalistische markt.

Het regeringsbeleid wil premieheffing uit de sfeer halen van onderlinge solidariteit en draagkracht; een flink voorschot hierop is al genomen met de verdubbeling van de nominale ziekenfondspremies.

Er is een provinciaal beleid nodig van verzet tegen deze ontwikkeling, in het belang van een goede gezondheidszorg voor allen in Fryslân!

De situatie zoals die nu ontstaat met betrekking tot de zogenoemde dokterswachten, ingegeven door een ernstig huisartsentekort en een beter sociaal leven voor huisartsen, is in de avonden en weekeinden een feitelijke achteruitgang van de dienstverlening, vooral op het platteland. De NCPN vindtdat het provinciebestuur zich sterk moet maken bij het rijk voor opleiding van veel meer huisartsen en voor middelen ter realisering van kleinere gebieden bestrijkende dokterswachtposten, ten behoeve van een snelle en adequate hulpverlening en het sparen van mensenlevens. De NCPN wil dat de provincie hiervoor een plan opstelt!

De NCPN gaat uit van het verdedigen van het principe van onderlinge solidariteit als een vorm van beschaving; niet ieder voor zich, maar allen voor allen. Daarom:

Financieel rendabel? Maar wèl sociaal rendabel!

Volkshuisvesting

De terugtredende rijksoverheid (is: méér kapitalisme, minder socialisme) heeft gezorgd voor afschaffing van een sociaal volkshuisvestingsbeleid. Snel oplopende huurprijzen, maar ook die van koopwoningen, zijn daarvan het gevolg. Teveel is er de afgelopen tijd het accent gelegd op bouwen voor de rijken en welgestelden. Al teveel nog betaalbare en kwalitatief redelijke huurwoningen zijn gesloopt. Zolang het rijk het met de sociale woningbouw af laat weten, moeten provincie en gemeenten het heft in handen nemen. Het accent moet komen te liggen op sociale huurwoningen en betaalbare, gesubsidieerde particuliere woningbouw.

Door landelijk beleid van marktgerichtheid en afbouw van het sociale is er nu al een ernstig tekort aan (betaalbare) huurwoningen. Het komt ook steeds meer voor dat jonge mensen in Frieslân geen woning kunnen huren en daarom onze provincie verlaten. Woningbouwcorporaties zijn gedwongen zich als commerciële bedrijven en als projectontwikkelaars te gedragen en zijn zodoende allerminst een garantie voor een voldoende aanbod van betaalbare huurwoningen.

Daarom is er een forse correctie op de teruggetreden overheid nodig!

Onder aansporing en regie van de provincie moeten gemeenten weer huurwoningbezit opbouwen ten gunste van de woningbehoefte van de niet-rijken en van de democratische zeggenschap van de provinciale en gemeentelijke volksvertegenwoordigingen.

Daar waar woningcorporaties zich gedwongen voelen huurwoningen te verkopen, kunnen gemeenten daarvan een deel opkopen.

Milieu en energie

Het terugdringen en voorkomen van milieuvervuiling en het behoud van natuurwaarden, vereisen een optredende overheid en kunnen dus niet overgelaten worden aan particulier initiatief en op het individu gerichte tv-spotjes.

In Fryslân is op dit punt een evenwichtig beleid nodig dat ook recht doet aan de bestaans- en ontwikkelingsmogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf. Hoge milieulasten voor deze categorie en huishoudens en het opofferen van natuurgebieden aan megaparkachtige bedrijfsterreinen en het woon- en vrijetijdsgenot van een elite, zijn daarmee in tegenspraak.

Storting en verwerking van het Friese huisvuil hoort in handen van de provinciale overheid, waardoor democratisch controleerbare besluitvorming mogelijk is. 0ok wordt het Friese waterschapswerk en bestuur onder het provinciebestuur gebracht. Verontreinigingsheffing, verschillende waterschapslasten en de bestrijding van de kosten van afvoer en verwerking van huisvuil komen bijeen in één, naar draagkracht geheven, provinciale belasting. Dit zal tot gevolg hebben:

  1. een betere democratische controle door middel van de provinciale volksvertegenwoordiging;
  2. dat het waterschap niet, nog meer dan nu, een 'staat in de staat' wordt;
  3. veel lagere afvalstoffenheffingen in gemeenten;
  4. een per saldo lagere provinciale heffing;
  5. een sociaal veel rechtvaardiger lastenheffing;
  6. het opkrikken van de waarde van het provinciebestuur als volksvertegenwoordiging van de inwoners van Fryslân!

Windenergie/windmolens is gaandeweg een politiek discussiepunt geworden in Fryslân. De ontwikkeling van democratisch te controleren nuts(overheids)bedrijven naar verzelfstandigde, geprivatiseerde, op de internationale energiemarkt opererende energiebedrijven, waar het maken van winst de hoogste prioriteit heeft, alsmede het zich verdragen van alsmaar hogere windenergieopwekkers met het Friese landschap, zijn er de oorzaak van dat in Fryslân de windmolenontwikkeling met grote reserves wordt gadegeslagen.

Ook hier moet het debat gaan over het terugbrengen van de energievoorziening naar de democratisch te controleren organen. President-directeuren en aandeelhouders worden niet gekozen door het volk!

Tegen nieuwe herindeling gemeenten

Het bestuur hoort zo dicht mogelijk bij de burgers! Een nieuwe ronde herindeling van Friese gemeenten (dus: nog grotere gemeenten!) is daarmee in strijd. De provincie voert nu een vreemd en nauwelijks te controleren beleid in deze. Aan de ene kant zegt het huidige provinciebestuur niet met een nieuw herindelingsplan te willen komen, aan de andere kant stimuleert en regisseert het intergemeentelijke discussies, in de hoop daar conclusies voor toch weer een herverdelingsronde uit te kunnen trekken.

De NCPN zegt: niet nog grotere gemeenten; veel voorzieningen liggen nu al veel te ver van de burgers af!

Verkeer en vervoer

De mogelijkheden van vervoer van mensen en goederen kunnen in Fryslân niet los worden gezien van de economische en geografische positie van de provincie, ook als deel van Noord-Nederland. Een adequaat vervoerswegennet moet voor Fryslân de inzet zijn. Dat wil niet zeggen dat snelheid prioriteit heeft boven veiligheid!

Rekening moet dan ook worden gehouden met de capaciteit van het vervoer over het water. Aantasting van het openbaar vervoer moet voorkomen en bestreden worden. Dus geen opheffing van bus- en spoorlijnen en geen vermindering van ritfrequenties!

De NCPN is voor het doorzetten van de tweede fase van de Zuiderzeelijn van Lelystad naar Groningen. De regie en financiering horen in handen van de rijksoverheid, in nauwe samenwerking met de noordelijke provincies, te zijn. Peperdure en hoge vervoerstarieven eisende (deels) private zweeftrein of HSL hebben voor de NCPN zeker geen voorkeur. Debat hierover moet naar de mening van de NCPN plaatsvinden met inbegrip met (her) waardering van de publieke sector. Geen privatisering, terugdraaien van privatisering, in het belang van de niet-rijken en lager betaalden en van de democratie!

Het Fries-eigene

Het Fries als tweede landstaal zal, evenals het Nederlands, door toenemende internationalisering en de Europese ontwikkelingen, onder druk komen te staan. Wat het perspectief van de Friese taal betreft, zal een krampachtig beleid contraproductief werken.

De Friese taal is meer dan een te conserveren museumstuk of een speeltuig voor nostalgisch gemijmer. Slechts een respect afdwingende, zelfbewuste houding, vrij van fundamentalisme, is een waarborg voor behoud van de Friese taal en cultuur in een periode waarin culturele minderheden het niet gemakkelijk zullen hebben. Het zal de kunst zijn om van iets dat ogenschijnlijk zwak staat een sterk punt te maken!

Tot het instandhouden en levend houden van de specifieke Friese cultuur hoort, naast de taal, kunst en volksnijverheid zeker ook de sociale geschiedenis van Fryslân. In een tijd waarin bereikte sociale verworvenheden op het spel staan, zal het voor veel partijen niet zo wenselijk zijn om de aandacht te vestigen op het belangrijke Friese aandeel in de strijd voor betere sociale omstandigheden en tegen uitbuiting en armoede. De NCPN vindt dat personen die daarin een opvallende en positieve rol hadden, veel meer dan tot nu toe, geëerd moeten worden door middel van straatnamen, standbeelden of andere gedenktekens!

Uit het landelijke program: klassenstrijd ook internationaal

Communisten bestrijden alle pogingen om de wereldwijde tegenstellingen te verklaren uit culturele, antropologische, etnische en religieuze verschillen. Deze pogingen tot ideologische beïnvloeding door de machthebbers moeten voorkomen dat de maatschappelijke problemen worden verklaard uit klassentegenstellingen tussen de heersende en uitgebuite klasse. De pogingen moeten het perspectief van het socialisme, dat men zegt verslagen te hebben en dat gevoed wordt door het ontwakende bewustzijn van die tegenstellingen, onmogelijk maken. Culturele, godsdienstige, nationale en andere bestaande verschillen worden misbruikt om mensen die in feite dezelfde belangen hebben tegen elkaar op te zetten en oorlog uit te lokken om militair te kunnen interveniëren teneinde de invloed van de imperialistische grootmachten in de wereld voort te zetten en te vergroten. Versterking van communistische invloed is nodig om een perspectief te scheppen voor zowel de achtergestelde groepen in het kapitalistisch ontwikkelde deel van de wereld als voor het overgrote deel van de mensheid dat onder erbarmelijke omstandigheden leeft!

Tot slot...