Sinds het gebruik van deze munitie in de Golfoorlog van 1991 is er, ondanks aandringen van Amerikaanse onderzoeksinstellingen en Iraakse wetenschappers, tot op heden nauwelijks wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gevolgen van de besmettingen. Dat, terwijl verarmd uranium als een van de grote boosdoeners wordt gezien van de Golfoorlogziekten, waar eenderde van de Golfoorlogveteranen aan lijdt (Zie ook: 'Met Stille Trom, de naweeën van de nieuwe oorlog', Marleen Teugels, Nijgh & Van Ditmar - 2002. nvdr). In Irak worden de epidemieën van kankers en andere kwaadaardige ziektes ook in verband gebracht met verarmd uranium.
De milieuorganisatie van de VN, de UNEP, is de enige organisatie die serieus de gevolgen van besmetting met verarmd uranium (voor het milieu) onderzoekt. Vorige week verscheen het derde rapport van de UNEP over haar onderzoek naar de gevolgen van het Amerikaanse gebruik van uraniumhoudende munitie tijdens de Balkanoorlogen. De UNEP waarschuwt voor de effecten op langere termijn, waaronder besmetting van het drinkwater en de lokale voedselvoorziening. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen adviseert de UNEP restanten van uranium en met uranium besmette grond te bergen in een speciaal daarvoor bestemd depot voor radioactief afval, zoals dat hoort volgens westerse milieunormen. In verband hiermee is het opvallend dat Amerikaanse testgebieden waar uraniumhoudende munitie is getest steeds vaker niet worden gesaneerd vanwege de hoge kosten die hiermee zijn gemoeid.
Gevreesd moet worden dat de Amerikaanse en Britse soldaten, en de bevolking van Irak, in de huidige oorlog extra risico's lopen op besmetting. Anders dan in 1991 is er geen tankveldslag, maar wordt er vooral in de stedelijke gebieden langs de aanvoerlijn naar het front bij Bagdad met uraniumhoudende munitie geschoten: naast Amerikaanse Abramstanks, vooral door de A-10 grondaanvalstoestellen (o.m. donderdag in Najaf), en door gepantserde gevechtsvoertuigen, zoals de Bradley's (bekend van het ongeluk bij een checkpoint waarbij een heel gezin omkwam) en de amfibievoertuigen (LAV's) van het Marine Corps. Ook de Britse Challengertanks schoten de afgelopen week met groot kaliber uraniumhoudende antitankgranaten in de nabijheid van Basra.
* Amerikaans Congreslid introduceert wetgeving voor meer wetenschappelijk onderzoek:
http://traprockpeace.org/DUBill24March03.html
* UNEP-rapport (Bosnië):
http://www.unep.org/Documents/Default.asp?DocumentID 298&ArticleID 3926
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID 6560&Cr bosnia&Cr1
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2884761.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2844983
Bron: Stichting Laka, Documentatie- en Onderzoekscentrum Kernenergie, Amsterdam, 4 april 2003
* Meer informatie bij Henk van der Keur (Laka), 020-6631831,
e-mail: henk.vdkeur@antenna.nl
* Meer achtergrondinformatie op:
http://www.antenna.nl/wise/uranium
http://www.laka.org
http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl