Stop Britse nazi's

 

 

Door Ron Verhoef

Op 1 mei 2003 zijn er niet alleen verkiezingen in Schotland en Wales maar ook voor diverse gemeenteraden in Engeland. De Britse nazi's van de BNP doen in een groot aantal van die districten mee en wat erger is het lijkt ook steeds waarschijnlijker dat ze mogelijkheden hebben een aantal raadszetels te bemachtigen.

Vooral in Burnley, waar ze al drie zetels hebben, lijkt dit niet uitgesloten. De BNP doet daar in alle kieskringen mee en lijkt ook een kans te maken op zetels. Niet dat er helemaal niets aan gedaan wordt. Plaatselijke raadsleden en de Anit-Nazi League hebben namelijk al een campagneplan ontwikkeld om de winst van de BNP in te dammen. Zo zullen zij alle gebieden gaan bezoeken waar de nazi's folderen. In speciale brochures worden de leugens van de BNP ontbloot. Bovendien zullen diverse mensen de deuren langsgaan om de mensen uit te leggen waar de BNP nu eigenlijk voor staat. Geen kleine opgave maar wel een noodzakelijke als je bedenkt hoeveel steun de BNP eigenlijk uit onverwachte hoek krijgt.

Het antwoord van Labour bijvoorbeeld is toegeven aan de eisen. Zo is er een nieuwe asielwet in werking getreden die vluchtelingen verplicht direct bij aankomst in Engeland asiel aan te vragen. Doen ze dat niet dan hebben ze geen recht op een uitkering zolang de procedure loopt. Bovendien wordt het dan erg moeilijk om nog asiel te krijgen, hoe terecht de aanvraag ook is. Gelukkig heeft het Britse hooggerechtshof bepaald dat de nieuwe wet in strijd is met de mensenrechten. David Blunkett, minister van Binnenlandse Zaken, heeft wel toegezegd de uitspraak te respecteren maar dat lijkt niet het einde van het verhaal. Het is zeer waarschijnlijk dat de Labour-regering alles in het werk zal stellen om een nog stringenter asielbeleid te voeren. Toegeven aan de BNP dus.

En dat terwijl juist van Labour mocht worden verwacht dat ze een humaan beleid zou voeren. Juist Labour zou de multi-culturele samenleving een warm hart moeten toedragen en juist Labour zou zich daarom niet moeten laten chanteren door de BNP, maar het is toch juist Labour die dat wel doet.

Ook de BBC speelt een kwalijke rol. De Britse staatsomroep geeft namelijk ongelofelijk veel zendtijd aan de BNP. En dat voor een omroep die normaal daar niet zo vrijgevig in is. Zo is de Morning Star (het communistisch dagblad) het enige landelijk dagblad dat in het populaire programma Newsnight nooit behandeld wordt. Ook de rest van links kan op doodzwijgen rekenen. Alleen de SSP krijgt nog af en toe wat zendtijd, maar dat is dan ook onvermijdelijk omdat de partij in het parlement zit en ook gemeenteraadszetels heeft. Maar de SSP kan zeker niet rekenen op zoveel zendtijd als de BNP want de SSP is volgens de BBC alleen Schots en daarom voor de Britten niet interessant.

Het gevaar van een grote verkiezingsoverwinning voor de BNP ligt vooral in de mogelijkheden die geboden worden om zich te organiseren en te stabiliseren. Tot voor kort bestond de BNP vooral uit losse leden met weinig samenhang. Het gebrek aan middelen zorgde ervoor dat er weinig te doen viel. Met de komst van drie gemeenteraadsleden is dat echter veranderd. De BNP krijgt nu subsidies. Bovendien heeft het ertoe geleid dat in Burnley ook enigszins een organisatie is ontstaan.

Sommigen binnen de Anti-Nazi League menen dat de noodzaak om meer te organiseren ertoe zal leiden dat de ideologische verschillen duidelijk worden en de BNP binnen de kortste keren vechtend over straat rolt en versplintert. Hoewel dat zeker tot de mogelijkheden behoort, is het de vraag of het ook gaat gebeuren.

Tot nu toe heeft het verkiezingssucces er alleen maar toe geleid dat de BNPeen duidelijker doel heeft gekregen en meer stabiliseert. Dit komt mede door de vele aandacht die de BNP krijgt waardoor de partij bijna respectabel begint te lijken. Meer gemeenteraadsleden betekent meer structuur, meer middelen en zeer waarschijnlijk ook een versterkte organisatie. Dat moet natuurlijk koste wat het kost voorkomen worden en dat zal lastig zijn.

De aanpak van de Anti-Nazi League is tot nu toe wel succesvol geweest, maar dat is vooral te danken aan het feit dat mensen nog een alternatief hadden. Nu velen teleurgesteld zijn geraakt in Blair en geen vertrouwen meer hebben in de Tories ligt de weg voor de BNP open en zal er van de ANL meer verwacht worden dan ooit. Het is echter te hopen dat ze net zo succesvol zijn als bij vorige verkiezingen.

Door de teleurstelling van mensen in Labour lijkt het zeer waarschijnlijk dat Labour een flink aantal stemmen gaat verliezen. Zeker nu steeds meer Labour-leden hun lidmaatschap opzeggen en de partij de rug toekeren. Of er succes is voor de BNP zal dus mede afhangen van de vraag waar de afhakende kiezer op stemt. Winst voor de BNP is niet onvermijdelijk maar dan moet er wel goed campagne tegen de BNP worden gevoerd en dat begint ermee dat Labour zal moeten stoppen de eisen van de BNP in te willigen. Die strijd moet gevoerd worden!

Bronnen: Morning Star, New Worker, Scottish Socialist Voice, www.anl.org.uk