De verkiezingen in Engeland bleken grotere gevolgen te hebben dan verwacht. Hoewel een verlies van Labour in de voorspelling wel naar voren was gekomen bleek toch dat het verlies groter is dan iedereen voor mogelijk had gehouden.
De Tories waren de voornaamste winnaars van de verkiezingen en met hun winst van over de 700 gemeenteraadsleden komen ze ook weer in de buurt van Labour. Of ze deze winst ook kunnen vasthouden bij de komende landelijke verkiezingen over twee jaar is nog maar de vraag.
De British National Party wist zich ook te versterken, met 12 zetels erbij komen ze nu op 15 zetels door heel Groot-Brittannië. De meeste winst voor de BNP was er in Burnley, maar ook in andere plaatsen werd winst geboekt, zoals bijvoorbeeld in Birmingham. Uiteindelijk bleef de verwachte doorbraak echter uit. In Oldham en Sunderland, waar daarvoor gevreesd werd wist de BNP bijvoorbeeld geen enkele zetel te winnen.
Met links ging het niet goed in de Engelse gemeenteraadsverkiezingen. De Socialist Alliance verloor op één na al haar zetels. Dit is vooral te danken aan de splitsingen die er de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden binnen de SA. Zo stapte de Socialist Party (een van de grootste platforms binnen de partij) uit de Alliance. Deze interne linkse verdeeldheid heeft echter niet tot resultaat geleid.
In de verkiezingen voor de parlementen van Wales en Schotland was er ook verlies voor Labour. Opnieuw was het verlies groter dan verwacht, maar anders dan de peilingen doen geloven plukten de links-nationalistische SNP en Plaid Cymru hier de vruchten niet van. Ook voor deze partijen was er verlies. De SNP verloor zelfs meer dan Labour in Schotland.
Voor links was er in Schotland echter wel succes. De ontevreden Labour- en SNP-stemmers stapten namelijk massaal over naar de SSP en de Greens (de Schotse Greens zijn linkser dan het Nederlandse GroenLinks en kan beter vergeleken worden met de Deense Rood-Groene Alliantie die zich in het Europese parlement bij de Radicale fractie heeft aangesloten). De SSP boekte een winst van 5 zetels (van 1 naar 6) en de Greens zelfs van 6 zetels (van 1 naar 7). Samen met Dennis Canavan is het linkse blok daarmee gegroeid van 3 naar 14 zetels. Vooral voor de Greens is dit een onverwacht succes.
Al met al heeft de Britse kiezer een sterk signaal afgegeven naar Labour. Ze zullen de partij niet zo maar aan een meerderheid helpen. Labour zal meer haar best moeten doen om naar de kiezer te luisteren. De roep voor het vertrek van Blair neemt binnen Labour dan ook hand over hand toe.
Bronnen: Morning Star, New Worker, Scottish Socialist Voice, BBC