De strijd voor de rehabilitatie van Joma Sison gaat door.
Leger beraamde moord op boerenleider en mensenrechtenactiviste
Verschillende onderzoeken werden geopend in de zaak van de brutale moord op mensenrechtenactiviste Eden Marcellana en boerenleider Eddie Gumanoy in Mindoro. Een hooggeplaatste bron van het ministerie van Justitie, dat zelf ook een onderzoeksteam stuurde, verklaarde anoniem aan de krant Philippine Daily Inquirer dat de militairen achter de moorden zitten. Daarmee bevestigde deze bron de vermoedens van de mensenrechtenorganisaties. Kolonel Jovito Palparan, die verantwoordelijk geacht wordt, werd voorlopig overgeplaatst.(1)
Gracia Burnham bevestigt medeplichtigheid van militairen
In een boek dat binnenkort uitkomt bevestigt Gracia Burnham dat generaals van het Filippijnse leger samenspannen met Abu Sayyaf. Bovendien beweert ze dat Abu Sabaya, de woordvoerder van de bandieten, telefonisch contact had met president Gloria Macapagal-Arroyo. Gracia en Martin Burnham, twee Amerikaanse missionarissen, werden in mei 2001 samen met 18 anderen ontvoerd door Abu Sayyaf in een vakantieoord op het eiland Palawan. Na meer dan één jaar, 17 vuurgevechten en ontelbare ontberingen in de jungle van Mindanao later, werd Martin gedood in een gevecht met de militairen en kwam Gracia eindelijk vrij. In het boek beschrijft Gracia hoe Abu Sabaya tien dagen na het begin van de ontvoering 1 miljoen dollar eiste voor zijn drie Amerikaanse gijzelaars in een gesprek via satelliettelefoon met de president zelf en haar vervolgens de huid vol schold. Ze beschrijft ook dat het Filippijnse leger de bandieten van voedsel voorzag tot de onderhandelingen met een generaal over zijn deel van het losgeld mislukten. De bandieten wilden hem 20 procent geven maar de generaal eiste 50 procent. Verschillende ex-gijzelaars van de Abu Sayyafgroep hebben gelijksoortige verhalen verteld, maar de woordvoerders van de president en het leger ontkennen - zoals gewoonlijk - alles.
Vredesbesprekingen staan op springen na aanvallen MILF
Het Moro Islamic Liberation Front (MILF) zette de maand mei in met maar liefst vijf aanvallen op stadjes in Mindanao. Bij de meest spectaculaire aanval, die op het stadje Siocon in het westen van Mindanao, hielden ze grote delen van het centrum verschillende uren onder controle. De markt werd in lichterlaaie gezet en in totaal vielen dertig doden. De aanval werd door president Arroyo veroordeeld als een 'terroristische daad' en aangegrepen om de vredesbesprekingen tussen de regering en het MILF opnieuw op te schorten. VS-ambassadeur Francis Ricciardone zei dat zijn land eraan dacht om het MILF toe te voegen aan de 'zwarte lijst' van terroristische organisaties. Uiteraard denkt ook de Filippijnse president eraan om deze maatregel te nemen.
1 mei voor loon, banen en rechten
Tijdens de honderdste 1-meiviering op de Filippijnen gingen tienduizenden vakbondsleden en sympathisanten van de vakbond KMU de straat op over de hele Filippijnen. Hoger loon, meer banen en bescherming van de rechten van de werkers, waren opnieuw de belangrijkste eisen. Tegenover de eisen van de werkers stonden de beloften van de president op de 1 mei-viering van de 'gematigde vakbond' (lees: overheidsbond) TUCP. Ze beloofde 20.000 fietsen, een reductie van de elektriciteitskosten en de verdere privatisering van de energiesector. Verder trachtte ze de arbeiders te paaien met gratis ritjes op de tram en gratis basketbalwedstrijden op de dag van de arbeid.(2)