Kort Filippijns
|
|
|
Professor Jose Maria Sison tijdens 1 mei-viering van de NCPN in Groningen.
|
Gloria: Land en eer verkocht aan het Witte Huis?
De Filippijnse president Gloria Macapagal-Arroyo werd met groot vertoon door VS-president Bush ontvangen in het Witte Huis. Bush vergastte haar op een staatsdiner, een 'eer' die voorheen slechts twee andere presidenten, die van Polen en Mexico, te beurt was gevallen. Zoals te verwachten waren alle speeches kwistig doorspekt met 'terreur' in alle mogelijke vervoegingen, samenstellingen en verbuigingen. De media herhaalden tot vervelens toe dat Bush en Gloria ook een president als vader hadden en op dezelfde dag in januari 2001 de eed aflegden, maar vergaten een andere gelijkenis: geen van beide presidenten werd verkozen.
Vredelievende Filippijnen schrokken echter toen Bush aankondigde dat de Filippijnen nu behoorde tot de categorie van de 'Major Non-NATO Allies'. Daardoor wordt het land gelijkgesteld met Japan, Egypte, Australië, Zuid-Korea en Isral, landen die de VS als vooruitgeschoven militaire posten c.q. deurmatten beschouwt. Het bezoek werd bijgevolg alweer bekroond met een lijstje beloften voor militaire steun aan de Filippijnen waaronder 20 tweedehandshelikopters en voor enkele miljoenen dollar training en oorlogstuig. De in de VS wonende Filippijnse schrijfster Ninotchka Rosca, die campagne voert tegen de sekshandel, had de bui al zien hangen en verklaarde dat er toch één Filippijnse is die zich vrijwillig verkoopt: de president. (1)
VS-Filippijnse operaties tegen Aby Sayyaf volgende maand
Na de aankondiging van Washington in februari, dat de VS troepen willen zenden naar Mindanao om er Abu Sayyaf te bevechten, werd het even stil rond de gezamenlijke gevechtsoperaties. Daar zat de oorlog tegen Irak tussen alsook het woordenspel waardoor men dergelijke buitenlandse interventies met de Filippijnse grondwet kan verzoenen. Naar verluidt is dat probleem nu van de baan, hoewel de overeenkomst niet publiek gemaakt werd. Volgens minister van Defensie, Reyes, gaan volgende maand de Amerikanen naar Mindanao voor de gezamenlijke operaties.
Opvallend was dat bij het bezoek van Gloria aan het Witte Huis in de officiële teksten geen sprake was van 'militaire oefeningen', zoals de operaties vorig jaar nog werden beschreven. Nu ging het over een 'deployment' (inzet) en een 'military activity' waarbij de VS-soldaten 'steun verlenen' aan de 'door het Filippijnse leger geleide operaties' om Abu Sayyaf uit te roeien.
Bronnen:
Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 24/05/03.