1 mei overal vrij, behalve in Nederland

In de ons omringende landen ligt op de Dag van de Arbeid alles plat, in Nederland is 1 mei een gewone werkdag. "Doodzonde", vindt Alejandro de Mello van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN). "Het is een wereldfeest. Ik ben in 39 landen geweest. Overal is het groot feest, hier niet. Het is niet alleen een dag van bezinning, het is een feestdag!", noteerde het Brabantse dagblad 'BN/deStem' uit zijn mond.

Alejandro de Mello: "Als NCPN houden we ook bijeenkomsten in Nederland. Er is best veel aandacht voor 1 mei, maar in vergelijking met de rest van de wereld blijft het kleinschalig. Wellicht omdat het geen vrije dag is. Een Dag van de Arbeid moet je vieren. Dan moet je niet werken!"

Volgend jaar zou deze eis het centrale thema van elke viering moeten zijn.

Hieronder een terugblik op twee NCPN-vieringen. Volgende keer nog aandacht aan enkele gezamenlijke vieringen.

Strijdbare 1 Meiviering NCPN Twente

Socialisme of barbarij?

Door Marco Hanekamp

De 1-meiviering van de NCPN afdeling Twente had dit jaar als thema: "Socialisme of barbarij?" In de goedgevulde zaal van buurtcentrum De Roef in Enschede, werd geluisterd, geswingd, maar vooral strijdbaar 1 mei gevierd.

Openingswoord

Corry Westgeest benadrukte dat 1 mei over de gehele wereld alom wordt gevierd en dat het een feest is voor de hele arbeidersklasse. "De voorbereidingen voor dit 1 mei-feest, zijn gedaan tijdens de Golfoorlog", aldus Westgeest. De vraag is dan ook of er wel feest gevierd mag worden, in deze situatie. Tijdens de eerste Golfoorlog had de PvdA moeite met het vieren van 1 mei, maar Westgeest stelde dat communisten altijd 1 mei vieren. Zij doen dit immers al meer dan honderd jaar. "Dit feest is verbonden met, komt voort uit de dagelijkse strijd tegen oorlog, voor vrede, voor inkomen en werk, en voor het socialisme", voegde ze eraan toe. Verder ging Westgeest in op het feit dat 1 mei overal ter wereld wordt gevierd. Ze noemde Nederland een achterlijke uitzondering op deze regel en pleitte ervoor dat ook hier 1 mei gevierd moet worden en dat 1 mei een vrije dag behoort te zijn. Ondanks het feit dat in Nederland het aantal 1-meivieringen weer flink aan het toenemen is, besteden de media er maar weinig aandacht aan. Uitzondering hierop is de 1 mei-viering van de Partij van de Arbeid, in het Willem Dreeshuis in Amsterdam. Voor Wouter Bos, PvdA, heeft de 1 mei-viering haar oorspronkelijke betekenis al lang verloren. "De sociaal-democraten hebben zich in laten pakken door het kapitalisme", betoogde Corry Westgeest.

Versterking van het socialisme

Gastspreker van de avond was Rinze Visser, gemeenteraadslid voor de NCPN in het Friese Lemsterlân. Rinze Visser merkte op dat we als partij helaas nog te zwak zijn om een 1 mei-viering op korte termijn af te dwingen en er een verplichte feestdag van te maken. "Alles wat onder het kapitalisme is opgebouwd, uitzichtloosheid, perspectiefloosheid, schreeuwt om de versterking van het socialisme", aldus Visser. Onder een valse dekmantel wil de nieuwe wereldorde, met de VS voorop, ons doen geloven dat oorlog wordt gevoerd in het belang van de vrede. In werkelijkheid gaat het echter om macht, geld, grond en hebzucht. "Alles wat de VS doen wordt gezien als heil voor demensheid en het VS-grootkapitaal", voegt Rinze Visser er aan toe. Het belang van het imperialisme van de VS valt hiermee samen met het belang van de mensheid. Visser benadrukt echter dat er ook sprake is van onbegrip en haat jegens de politiek, het imperialisme en de oorlogszucht van de VS. De vraag die Visser stelt is: waarom zijn de VS zo gehaat? Deze haat zit volgens hem (hij erkent echter dat hij geen bioloog is) niet in de genen van de moslims. De haat tegen de VS komt volgens Rinze Visser ook voort uit feiten als de blokkade van Cuba, de sancties tegen Irak, honger, kindersterfte, en uitzichtloosheid in de VS zelf. Veel Amerikanen zien zich genoodzaakt bij drie werkgevers te moeten werken, om het hoofd enigszins boven water te houden.

Anticommunisten

Rinze Visser stelt dat de meest felle anti-communisten altijd weer het hoogste woord hebben. Als voorbeeld noemt hij de drugsmaffia die in Kosovo aan de macht is geholpen. "De kapitalistische 'vredesstichters' en 'democratiebrengers' hebben goed rekening gehouden met het tijdstip waarop de progressieve krachten in Irak volgens hen te sterk werden. Dat was voor de VS en consorten een goede aanleiding de aanval op Irak te openen.

Logica

Volgens Rinze Visser is er een logica in de nieuwe politieke correctheid: zelfverrijking. De Captains of Industry strijken, onder het mom van hun 'grote maatschappelijke verantwoordelijkheid', miljoenen euro's per jaar op. Deze zelfde captains willen ons doen geloven dat ze geen privéleven hebben. Rinze Visser stelt echter de vraag waarop ze dit baseren, denkend aan bijvoorbeeld de privézwembaden en de privéhuizen die deze lieden over de gehele wereld bezitten. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoeveel Saddam Hoessein dan wel niet moet hebben. "Met eenvoudige middelen kun je laten zien dat de standpunten van de bezittende klasse op drijfzand berusten", aldus Visser. Volgens Rinze Visser stellen de geldwolven en pleitbezorgers zich op als heilbrengers. De werkelijkheid ligt echter heel anders: miljoenen mensen hebben geen onderwijs, geen gezondheidszorg, geen drinkwater, enzovoort. Wel is er sprake van honger, oorlogen, ongedierte, en ga zo maar door. Visser noemt het kapitalisme dan ook terecht een minachting voor het overgrote deel van de mensheid.

Kapitalisme anno 2003

Ook anno 2003 gebeuren er onder de kapitalistische verhoudingen mensonterende dingen. Als voorbeeld neemt Rinze Visser een vrouw met twee kinderen, wonende in Lemsterland, op zoek naar woonruimte. Terwijl er in goede staat verkerende woningen van nog maar 30 jaar oud worden gesloopt, worden deze vrouw en haar kinderen niet als urgent gezien. "In de tweewekelijkse woonkrant worden slechts twee huurwoningen aangeboden", meldt Visser ons. Er melden zich respectievelijk 78 en 94 gegadigden voor deze woningen! Dat, terwijl er door de woningcorporaties wel luxe appartementen worden gebouwd van meer dan 285,000 euro en slechts enkele sociale huurwoningen. "Deze funeste huisvestingspolitiek is minachtend", aldus Visser. Het getuigt volgens hem van dezelfde mentaliteit als het imperialisme van de VS. Ook neemt hij Leeuwarden als voorbeeld. In deze stad is de woningnood hoog, terwijl het aantal daklozen en zwervers eveneens schrikbarend hoog is. Dit alles in het rijkste deel van de wereld. "Als we hier niets tegenoverstellen, dan zal dit ook nog het geval zijn in 2005, 2010, 2030 en dan zal het voor de mensen een groot tranendal zijn", aldus Rinze Visser. "Welke krachten moeten we versterken"? Dat is wat Rinze Visser zich afvraagt. Het antwoord hierop is eenvoudig. "De krachten die ze bestrijden. Socialisme, met communisten voorop", aldus een strijdbare Visser. Met het uitroepen van "leve de eerste mei, leve de NCPN", besluit hij zijn toespraak.

Handtekeningenactie

De bezoekers van de 1 mei-viering kregen de gelegenheid om hun handtekening te zetten voor de acties 'Free the five' en voor professor Jose Maria Sison. Een groot aantal van de aanwezigen maakte hier dan ook gebruik van.

Swingend de pan uit

Dat de aanwezigen de dansvloer op te krijgen zijn, bewezen Darius Dhlomo and his Swingtrio. Deze groep verzorgde de muzikale omlijsting van de avond. Darius Dhlomo staat bekend om zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, van waaruit hij naar Nederland is vertrokken. In 1957 speelde hij in het elftal van Heracles Almelo. Het publiek genoot met volle teugen van de swingende nummers, als "When you're smiling" die deze groep ten gehore bracht. Een aantal van hen waagde zich dan ook op de dansvloer. Hierdoor kreeg de 1 mei-viering nog een extra feestelijk tintje.

Verzetsstrijder

Kameraad Ger Wooldrik uit Eibergen vroeg na de pauze de aandacht van de zaal. Hij vertelde de aanwezigen dat er op 8 mei een boek over het leven van de Enschedese verzetsstrijder en communist, Johannes ter Morsche, in de boekhandel komt. Dit boek, vertaald door Wooldrik (zelf familie van Ter Morsche) en drie anderen, beschrijft het leven van Ter Morsche die in de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Zinnowitz, op het eiland Usedom, verzetswerk leverde tegen de fabriek waar de V1 en V2 bommenwerpers van nazi-Duitsland werden gemaakt. De verzetsgroep rond Ter Morsche speelde belangrijke informatie door aan de Engelsen. Ter Morsche zelf werd voor deze heldendaad door de nazi's op 24 januari 1944 onthoofd. Nu nog is er in Peenemünde een museum te vinden over het verzet tegen de nazi's. Daarnaast is enige tijd een straat naar Johannes ter Morsche genoemd, De Ter Morschestrasse. Helaas is deze na de wende in 1989 weer omgedoopt in "Waldstrasse", eenvoudigweg omdat Ter Morsche communist in hart en nieren was.

Groningse 1 mei-viering NCPN (met 'terrorist') groot succes.

 

1 mei in Groningen. foto Rob Heusdens

De 1 mei-viering van de NCPN was dit jaar een groot succes. In een vol café Damsterdammertje konden de 50 à 60 aanwezigen luisteren naar drie sprekers over het thema 'Verzet' en een muzikale omlijsting. Daarnaast was er ruimte voor discussie en werd natuurlijk "de Internationale" gezongen.

Naast partijleden kon de organisatie zich ook verheugen op belangstelling van veel niet-leden, hetgeen de discussies interessanter maakte. Er was zelfs een 'terrorist' te gast.

Solidariteit

De avond werd geopend met een toespraak van de voorzitter van de NCPN-Jongeren, de Groningse Annabelle Schouten. De onderwerpen van haar toespraak waren de betekenis en actualiteit van 1 Mei. Op 1 Mei 1866 werd in Chicago en in andere Amerikaanse steden gestaakt uit protest tegen de deplorabele omstandigheden van de arbeiders. Die staking viel verkeerd bij de fabrieksdirecties die daarop de politie en knokploegen inschakelden om de staking te breken, een bloedbad was het gevolg. Zo werd 1 Mei het symbool van de onderdrukking van de arbeidersklasse. Is die retoriek niet achterhaald anno 2003? Als dat zo was dan zou er zeker geen NCPN meer nodig zijn. Niet alleen worden er wereldwijd arbeiders (ook kinderen) uitgebuit bij het maken van onze Nikes en CD-ROM-drives, ook worden de sociale verworvenheden in dit land langzaam maar zeker afgebroken. Denk aan het onderwijs, de gezondheidszorg en de pensioenen. Daarom is 1 Mei nog steeds actueel: solidariteit met de arbeiders wereldwijd, en voortgaand verzet in ons landtegen privatiseringen, liberaliseringen en andere kwalijke gevolgen van de kapitalistische economie.

'Terrorist'

De tweede toespraak van de avond kwam uit de mond van een 'echte terrorist'! Professor Sison heeft de Filippijnse communistische partij opgericht. Hij is woonachtig in Utrecht en verblijft al jaren in ons land als erkend politiek vluchteling. Begin jaren '90 werden er zelfs onderhandelingen gevoerd tussen de Filippijnse overheid en de NDFP (National Democratic Front of the Filippines), waarin de CPP een belangrijke rol speelt, onder toezicht van de Nederlandse overheid. Namens de NDFP trad professor Sison op als 'chief political consultant'. Na 11 september voerden de VS hun strijd tegen het terrorisme op door onder andere op de Filippijnen militaire activiteiten te ontplooien tegen verscheidene islamitische gewapende groeperingen. De regering in Manilla zag haar kans schoon en verzocht de VS om professor Joma Sison, de CPP, de partij van professor Sison en de gewapende tak van de CPP, de NPA (New Peoples Army) op de zwarte lijst van terroristische groeperingen te zetten. Zo was hij de ene avond nog erkend politiek vluchteling, de volgende ochtend kon hij niet meer pinnen omdat zijn bankrekening was bevroren. De toespraak van Sison ging echter niet over zijn persoonlijke situatie, maar over het moderne imperialisme. Het was een lastig praatje voor mensen die niet bekend zijn met termen als monopolie-bourgeoisie en imperialistisch kapitalisme. De discussie bood evenwel enige verduidelijking en er werden dan ook veel vragen gesteld.

Muziek

Hierop volgde een muzikaal intermezzo met popliedjes gebracht door gitarist/zanger Marthije Bronsema en zangeres Dorien Schenkel. Ook trad de Bulgaarse Roma Micheal op. Vroeger had hij bijna elke dag werk als accordeonist in Bulgarije, maar sinds de val van het communisme is er niet alleen nauwelijks werk, de Roma(zigeuners) worden ook op grote schaal gediscrimineerd. Tegenwoordig maakt hij op straat muziek in de stad Groningen. Hij is (on)regelmatig te bewonderen voor verscheidene supermarkten. Hij heeft echter geen geld voor een ticket terug en is helaas bereid zijn accordeon hiervoor te verkopen.

Privatiseringen

De toespraak van Dowienus van der Laan van de ABVAKABO FNV viel erg in de smaak bij alle aanwezigen, omdat iedereen bekend is met de dagelijkse gevolgen van de privatiseringen en de liberaliseringen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en overigens nog steeds doorgaan. Van der Laan toonde zelfkritiek door de vakbonden een te lakse houding te verwijten rondom deze onderwerpen. Hoewel de vakbonden altijd hebben geprobeerd om privatiseringen zo pijnloos mogelijk te laten verlopen voor haar leden, is er nooit grootschalig en fundamenteel verzet geweest tegen privatiseringen op zich. Wat dat betreft waren de vakbonden in slaap gevallen aldus van der Laan. Toch signaleert hij dat er binnen de vakbonden een steeds sterker wordende groep mensen is, die wel vraagtekens wil zetten bij de uitverkoop van de publieke sector en daar ook harde acties aan wil verbinden. Van der Laan rekent zichzelf ook tot die groep mensen en illustreerde dat met persoonlijke ervaringen over de schrijnende situaties in verzorgingstehuizen.

Toekomst 1 mei

De NCPN heeft recentelijk het initiatief genomen tot de heroprichting van een 1 mei-collectief zoals dat tot enige jaren geleden in de stad heeft bestaan. Uit de opkomst op deze 1 mei-bijeenkomst is gebleken dat er nog steeds veel animo voor is. Daarnaast was de NCPN niet de enige die iets hadgeorganiseerd, ook de vakbonden, GroenLinks, de SP en andere organisaties hebben er aandacht aan besteed. Dit bewijst dat er toekomst is voor een nieuw 1 mei-collectief in de stad Groningen!