Kort Filippijns

Satur wil weten wat met Bush besproken werd

Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo onthulde dat president Gloria Macapagal-Arroyo bij haar staatsbezoek aan Washington een akkoord had gesloten waarin de Filippijnen beloven om geen VS-soldaten uit te leveren voor vervolging door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ocampo vermoedt dat Arroyo ook niet alles verteld heeft over mogelijke akkoorden omtrent de aanwezigheid van VS-soldaten op de Filippijnen en over de vestiging van militaire basissen.

Zowel Washington als Manilla ontkende echter opnieuw dat de VS nieuwe basissen willen openen op de Filippijnen. Het is evenwel geen geheim dat de VS graag gemakkelijker toegang willen voor hun militairen op Filippijnse bodem en liefst zonder al te veel restricties. Zo is men momenteel druk bezig met de voorbereiding van Balikatan 03-1, de opvolger van de gezamenlijke operaties tegen Abu Sayyaf in Basilan. Een juridisch adviseur van de president werd naar Washington gestuurd om het akkoord over deze operaties nog eens uit te pluizen op mogelijke inbreuken tegen de grondwet. Generaal Thomas Fargo, de commandant van de VS-strijdkrachten in de hele Aziƫ-Pacific-regio, maakte weer zijn opwachting in Mindanao en Manilla ter voorbereiding van de oefeningen.

MILF staakt-het-vuren blijft onbeantwoord

Dat er in Washington over terrorisme gepraat is staat vast: Gloria kwam uit Washington terug met een toezegging van 356 miljoen dollar aan militaire hulp om haar eigen land te terroriseren. Het grootste deel van de 'assistentie', waaronder ook de bekostiging van gezamenlijke 'Balikatan'-operaties, is bestemd voor Mindanao. Onbegrijpelijk, maar tezelfdertijd boden de VS zich ook aan als bemiddelaar in het vredesproces tussen het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en de regering. Van een vredesproces is overigens niet veel meer te merken. Toen het MILF eenzijdig een staakt-het-vuren afkondigde werd dat gebaar niet beantwoord aangezien het volgens de president slechts een 'tactische zet' was.

Gloria toch presidentskandidaat?

Bronnen uit de kring van de president hebben zelf het verhaal de wereld ingestuurd: toen Bush en Arroyo vorige maand afscheid namen in Washington zou hij haar hebben toegefluisterd dat "vrouwen en politici het recht hebben om van mening te veranderen". Dat is uiteraard een verwijzing naar Arroyo's eerdere aankondiging dat ze niet van plan is om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 2004.

Behalve Bush zouden ook andere staatshoofden en de Katholieke Kerk haar gevraagd hebben om zich toch kandidaat te stellen. Eigenaardig genoeg kwamen al deze 'vertrouwelijke' berichten steeds vanuit het paleis zelf, waardoor het vermoeden rijst dat men inderdaad de aankondiging voorbereidt van Gloria's kandidatuur 'op algemeen verzoek' (Washington).

Reizen Arroyo leveren vooral oorlogstuig op en plaatsvervangende schaamte

Na haar terugkomst van het staatsbezoek aan Washington reisde de president naar Zuid-Korea en Japan voor meer pompeuze recepties. Van beide landen kreeg ze afgedankt legermateriaal cadeau waaronder enkele Zuid-Koreaanse F5-jets om bij de vijf luchtwaardige gevechtsvliegtuigen van de Filippijnse luchtmacht te voegen. Beide landen leveren ook patrouilleboten.

Behalve de pracht en praal en de militaire afdankertjes viel er tijdens de bezoeken niets te behalen dan plaatsvervangende schaamte. Zo verklaardeGloria in Seoul dat de Filippijnen een leidende rol zouden opnemen in de oplossing van de Noord-Koreaanse 'nucleaire crisis'. Manilla heeft echter in de verste verte niets te maken met deze crisis die vooral in de hoofden van enkele Amerikaanse heethoofden bestaat. In Tokyo maakte ze het nog bonter door te verklaren dat de oorlog tegen Irak ook een slag in het gezicht was van de Verenigde Naties, die nu maar dringend hervormd moesten worden. De Filippijnse krant Philippine Daily Inquirer noemde dat in een onderkoeld commentaar "vreemde logica" aangezien de oorlog aantoonde dat eerder hervormingen in het Witte Huis nodig zijn dan in de VN.

Bronnen:

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel 08/06/03