Na weken van discussies kondigden de islamitische verzetsbewegingen Hamas en de islamitische Jihad op zondag 29 juni een onmiddellijke opschorting van de aanvallen tegen Israël aan, maar de joodse staat verklaarde dit initiatief te zullen negeren en het volksfront weigert mee te doen.
"De islamitische Jihad en Hamas roepen op tot een onmiddellijke beëindiging van alle militaire activiteiten tegen de bezetting voor de duur van drie maanden", zo luidde de gezamenlijke verklaring waarvan IslamOnline.net een kopie ontving.
Volgens deze verklaring hangt de verbintenis aan dit eenzijdig afgekondigde staakt-het-vuren af van drie stappen die de Israëlische regering zou moeten nemen. "Er moet een einde komen aan alle vormen van agressie jegens de Palestijnen, waaronder het slopen van huizen, de militaire invallen, de liquidaties, de opsluitingen en de deportaties".
De twee groeperingen verklaarden ook dat hun initiatief afhing van de vrijlating van alle arrestanten in Israëlische gevangenissen en van een einde aan de bezetting van islamitische en christelijke plaatsen in het algemeen en van Haram al-Shariff in het bijzonder.
"Als Israël niet aan deze voorwaarden voldoet achten we ons niet langer gebonden aan dit initiatief en houden we Israël verantwoordelijk voor de gevolgen", zo werd er verklaard. Deze stap komt op het moment dat de Fatah-beweging van de Palestijnse president Yasser Arafat aankondigde later die zondag een afzonderlijk bestand af te kondigen en terwijl er berichten circuleren dat de mogelijkheid bezien wordt om de aanvallen voor de duur van zes maanden op te schorten.
"In samenwerking met verschillende groeperingen binnen de PLO zal Fatah vanavond een bestand afkondigen, verklaarde een functionaris van de beweging tegenover het Franse persbureau AFT op voorwaarde van anonimiteit.
Goedgeïnformeerde Palestijnse bronnen zeiden eerder die dag tegen IOL dat de aankondiging van een voorgenomen Palestijns-Israëlisch bestand vertraging opliep vanwege meningsverschillen tussen Fatah en Hamas.
Hamas en de islamitische Jihad hebben zich weliswaar verbonden aan Abbas' programma, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, waarvan de leiding zich ook in Damascus bevindt, heeft het idee van een wapenstilstandverworpen.
Sinds de oorlog tegen Irak deze lente en de Amerikaanse bezetting van het buurland speelt Syrië een kat-en-muis-spel met Washington als het gaat om de steun aan anti-Israëlische groeperingen. Terwijl geruchten de ronde deden dat Syrië het volgende doelwit op Washington's zwarte lijst zou zijn leidde een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, tot de sluiting van Palestijnse kantoren in de Syrische hoofdstad.
(*) Yasser Al Banna is correspondent IslamOnline.net (IOL), Gaza Stad, 29 juni.
Naar verluidt is het PFLP een van de dertien partijen die deelnemen aan een inter-Palestijnse dialoog over een wapenstilstand. Het PFLP zei 'nee' nadat twee andere radicale Palestijnse groeperingen, de islamitische Jihad en de islamitische bevrijdingsbeweging Hamas aankondigden dat ze een voorwaardelijk staakt-het-vuren waren overeengekomen.
Volgens de Palestijnse groeperingen zullen hun vertegenwoordigers elkaar in de Egyptische hoofdstad Caïro ontmoeten, alwaar ze een persbericht zullen uitgeven waarin ze een bestand afkondigen voor de duur van drie maanden.
Bron: The Chinese People's Daily, 28 juni 2003
Vertaling Frans Willems