Economische vooruitzichten steeds somberder

Bevolking probeert te overleven

De Geus toonde zijn ware gezicht al meteen door tijdens de vakantieperiode stiekem duizenden aankomende werklozen hun rechten te ontnemen. CDA en CNV, wat is het verschil?

Door Wil van der klift

Wat Manifest allang voorspelde, is gebeurd: Nederlanders zijn minder gaan consumeren. In het tweede kwartaal lagen de gezinsbestedingen 1,2 procent lager dan tijdens dezelfde periode een jaar terug. Vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar is de consumptie zelfs met bijna 2 procent geslonken. Er wordt dus aanzienlijk minder besteed, deels omdat de portemonnee leeg is, anderdeels omdat mensen sparen. Bovendien wordt de koopkracht nog enigszins overeind gehouden, omdat mensen steeds meer lenen. Massale acties zijn broodnodig.

De gemiddelde Nederlander ziet in dat de vooruitzichten voor de komende jaren slecht zijn, en met hem een heleboel economen en politici. Het consumentenvertrouwen is het laagst sinds 20 jaar. De negatieve krachten waaraan de economie bloot staat zijn sterker en hardnekkiger dan verwacht. Ondanks alle mooie praatjes verslechtert de financieel-economische situatie.

De nieuwe mondiale financieel-economische gegevens schijnen zeer positief. De OESO, de ECB en de Fed eerder: alle schatten ze de toekomst optimistischer in. Waarom nog langer sceptisch zijn? Het lijkt erop dat veel bedrijven zich sterk herstellen. In de VS zou de recessie achter de rug zijn en zelfs in Japan, de tweede economie ter wereld, zouden er duidelijke signalen van herstel zijn. Alleen in Europa is er volgens de analisten nauwelijks sprake van herstel en in Nederland gaat het zelfs zeer slecht met de economie. Een nadere beschouwing levert een minder solide werkelijkheid op en nog grotere gevaren voor de Nederlandse economie.

Tijdelijke en eenmalige oplevingen

Het herstel in de bedrijven is vooral te danken aan kostenbesparingen. Massa-ontslag en loonsvermindering leveren uiteraard op korte termijn financiele verbetering. Er is echter nauwelijks sprake van omzetverhoging en nieuwe investeringen blijven uit. De Amerikaanse economie herstelt nauwelijks en is zeker geen groeimotor voor de wereld. De positieve macro-economische cijfers uit de VS zijn zeer geflatteerd. De groei van het BNP was indrukwekkend, maar het gevolg van eenmalige factoren zoals de explosieve groei van de militaire uitgaven die zorgde voor een extra bijdrage aan het BNP van meer dan 40 procent! Het herstel van de industrie in de VS is op zijn best fragiel te noemen. Ondertussen blijft het consumentenvertrouwen alleen maar dalen en neemt de werkloosheid toe. De VS zitten volgens veel economen bovendien op een tijdbom in de vorm van het ongekend grote tekort op de Amerikaanse lopende rekening. Dit tekort, dat in 2003 dreigt uit te komen op meer dan 5 procent van het Amerikaanse BBP, is onhoudbaar. Indien het tekort snel afneemt - omdat buitenlandse beleggers en investeerders massaal en onmiddellijk besluiten hun geld elders te stoppen - 'crasht' de dollar en wordt de euro nog duurder.

Structurele crisis moeilijk te overwinnen

Vooral in Europa is er geen enkele reden voor optimisme. Op bijna elk 'goed' cijfer valt wel wat af te dingen. De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal licht gekrompen, waarmee het land officieel in een recessie is beland. Hetzelfde lot staat waarschijnlijk ook Duitsland te wachten. De eurozone kent momenteel maar één groeifactor: de export naar China en de VS. Bij gebrek aan structurele verbetering in de eurozone zal er daarom zeer waarschijnlijk slechts sprake zijn van een korte positieve economische groei. Met een duurdere euro wordt elk herstel in de kiem gesmoord. Dit isweliswaar een noodscenario, maar zeker niet onrealistisch.

Nederland extra kwetsbaar

Voor Nederland, dat driekwart van zijn export afzet in de Europese Unie, is nog belangrijker dat de Europese economie stagneert, Duitsland, de belangrijkste exportmarkt van Nederlandse bedrijven, voorop. De export leidt dus niet tot groei. Integendeel, door de slechte concurrentiepositie profiteert Nederland minder dan evenredig van iedere versnelling in de wereldhandel. De duurdere euro strooit nog eens zout in deze wond.

De financiële catastrofe van particuliere verliezen op de beurs en collectieve verliezen via de aandelenbeleggingen van het pensioenfonds tikt in ons land extra hard aan. Forse verhoging van pensioenpremies jagen tegelijkertijd de loonkosten bij bedrijven op. Pensioentoezeggingen bleken niet waardevast te zijn, net zomin als de huizenmarkt. Ruim 700.000 werknemers worden dit jaar gekort op de verhoging van hun pensioenrechten. Volgend jaar stijgt hun aantal tot 1,5 miljoen doordat ook ambtenaren en leerkrachten worden gekort. De werknemers betalen extra premie en een veelvoud van dat bedrag als gevolg van beperkingen van hun pensioenrechten om het wanbeleid van de pensioenfondsen financieel te verhelpen. Het tast de koopkracht zeer aanzienlijk aan.

Niet alleen de verre toekomst oogt somberder, ook de nabije. In het bedrijfsleven verdwijnen banen en de werkloosheid stijgt snel. Alleen bij de overheid en in de zorgsector zijn er sinds eind 2001 banen bij gekomen. Maar ook daaraan komt een eind. De overheid incasseert veel tegenvallers en wil die compenseren om te voldoen aan Europese begrotingsnormen. De komende jaren kunnen gezinnen rekenen op bezuinigingen en belastingverhogingen door een slechte internationale concurrentiepositie, een pensioenprobleem en een bezuinigende overheid. Kortom, de binnenlandse vraag zal nog aanzienlijk meer afnemen.

Hoe het hoofd boven water te houden?

De verminderde bestedingen zijn het gevolg van minder inkomen en doordat er meer wordt gespaard door wie dat nog kan. In de eerste zes maanden van dit jaar werd zes procent meer gespaard dan in dezelfde periode een jaar eerder (totaal spaarrekeningen van 167,8 naar 178,1 miljard euro). In totaal werd 8,9 miljard euro opzijgelegd tegen 6,6 procent in dezelfde periode vorig jaar. Voorzover de koopkracht nog overeind blijft is dat overigens steeds meer het gevolg van leningen en hypotheken. Het aantal verzoeken om krediet voor schoolboeken verviervoudigde bijvoorbeeld van 500 vorig jaar tot 2.000 dit jaar. Het aantal mensen met problematische schulden neemt inmiddels fors toe. Twintig procent meer mensen moet een schikking treffen met de schuldeisers. Dit jaar zullen ongeveer 32.000 gezinnen gedwongen worden tot een regeling. Het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening wordt geconfronteerd met 40 procent meer verzoeken om hulp! De kredietbanken verstrekten de eerste zes maanden van dit jaar voor 64 miljoen euro aan leningen, 17,9 procent meer dan vorig jaar. Massaal zoeken mensen daarnaast soelaas bij postorderbedrijven (263 miljoen euro eerste halfjaar: stijging 10,1%). In totaal namen Nederlanders in de eerste zes maanden 3,1 procent meer krediet op tot een schuld van 16,4 miljard euro. Het zijn met name de financieel zwakkeren die kredieten opnemen om te kunnen overleven.

De lage hypotheekrente heeft in het tweede kwartaal bovendien geleid tot een forse stijging van het aantal oversluitingen, dat met 17 procent toenam. Dit 'vernieuwen' van hypotheken stuwde het aantal leningen voor een huis ingeschreven bij het kadaster met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal woninghypotheken bedroeg gedurende het tweede kwartaal 134.000. De extra financiën worden veelal gebruikt voor consumptieve uitgaven.

De lage hypotheekrente in het tweede kwartaal heeft de verkoop van woningen niet gestimuleerd. Het aantal verkochte woningen daalde zelfs met 6 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2002. "Deze daling gaat samen met de toegenomen onzekerheid bij consumenten, zoals tot uitdrukking komt in het lage niveau van consumentenvertrouwen", aldus het CBS. Nederlanders leenden wel meer voor hun huis. De gemiddelde woninghypotheek bedroeg in het tweede kwartaal 172.000 euro. Dat is bijna 9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. De totale uitstaande schuld voor woninghypotheken is gestegen tot 363 miljard euro. De gemiddelde hypotheekschuld per woning die met een hypotheek is belast, bedraagt 113.000 euro. Bijna 90 procent van de eigen woningen is met een hypotheek belast. De vlag hangt duidelijk halfstok.

Grootste krimp sinds begin jaren '80

Zo belandde de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar op een dieptepunt. In de periode april-juni kromp het volume van het bruto binnenlands product (BBP) met 0,9 procent op jaarbasis. Een dergelijke krimp is niet voorgekomen sinds de zware recessie van begin jaren tachtig. De nieuwe cijfers zijn veel slechter dan werd verwacht. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,5 procent. Op kwartaalbasis krimpt de economie nu al driekwart jaar.

Met name inzakkende consumentenbestedingen, die 1,2 procent lager waren dan vorig jaar, drukten de economische activiteit. De sombere vooruitzichten voor de huizen- en arbeidsmarkt, hogere pensioenpremies en een slinkende koopkracht gelden als oorzaken. De bedrijfsinvesteringen daalden in het tweede kwartaal met 3,9 procent. Ook de uitvoer liep sterk terug. De tegenvaller in het tweede kwartaal zal het gemiddelde groeicijfer van de economie over heel 2003 naar beneden trekken.

Het CBS stelde de economische groei over het eerste kwartaal naar beneden bij tot -0,3 procent op kwartaalbasis. Herstel kan dus niet van de export komen, gezien de internationale ontwikkelingen. Van de binnenlandse consumptie heeft Nederland voorlopig ook weinig te verwachten, zoals we hierboven al aangaven. Ook de overheidsconsumptie zal niet langer in het huidige tempo blijven groeien. De overheidssector blijft de kurk waarop de economie nog enigszins drijft. De overheidsconsumptie steeg met 2,5 procent. Extra uitgaven in de zorg waren hier mede debet aan. Als de bezuinigingen die het kabinet-Balkenende in gang heeft gezet beginnen door te werken, zal de nu nog stevige groei van de overheidsconsumptie terugvallen. Een woordvoerder van het Centraal Planbureau (CPB) zegt dat de kans op een neerwaartse bijstelling van de groeiverwachting voor 2003 - te presenteren op Prinsjesdag - groter is dan de kans op een opwaartse. Het CPB raamt nu nog een groei van 0,0 procent over heel 2003.

Uit voorlopige nog vertrouwelijke berekeningen van het CPB ter voorbereiding van Prinsjesdag, blijkt dat de overheidsfinanciën mede door de economische ontwikkeling in rap tempo verslechteren. In 2007 komt het begrotingstekort uit op 1,3 procent tot 1,4 procent, terwijl in het regeerakkoord werd uitgegaan van een tekort van 0,5 procent, stellen bronnen rond de regering.

Overleven, maar verzet groeit

De Nederlandse bevolking probeert nog zoveel mogelijk individueel te overleven en maakt daartoe gebruik van middelen die alleen soelaas bieden bij een snel economisch herstel. Immers kredieten en leningen moeten toch een keer worden terugbetaald. Intussen neemt het besef toe dat er sprake is van een langdurige en zich verdiepende crisis. Met dat inzicht neemt de bereidheid toe om in verzet te komen. De NCPN roept op om de krachten zoveel mogelijk te bundelen. Een eerste massale uiting van verzet wordt door 'Keer het tij' georganiseerd (zie elders in Manifest). Inmiddels oriënteert deFNV zich op acties in het kader van 'Het kan socialer, beter'. In de maand augustus vinden overal kaderbijeenkomsten plaats om vast te stellen wat er kan worden gedaan tegen het asociale regeerakkoord van Balkenende II. Alleen een sterke gezamenlijke vuist kan het tij keren.