BEERPUT OPEN ROND ZAAK TEGEN VLEESFRAUDEUR |
De Wassenaarse vleesfraudeur E. de Kroes aangehouden om alsnog anderhalf jaar celstraf uit te zitten. Hij is voorlopig weer op vrije voeten gesteld. Maar de zaak stinkt aan alle kanten.
De Kroes was de enige die een gevangenisstraf kreeg opgelegd i.v.m. een fraudezaak met partijen vlees, waarbij hij en enkele anderen die behoorden tot de Vleeschmeesters-groep, betrokken waren. In plaats van strafvermindering kreeg hij voor de Hoge Raad zes maanden extra "wegens zijn leugenachtige houding ter zitting", zoals de president van het gerechtshof zei. De Kroes zat de 24 maanden gevangenisstraf echter nooit uit. Volgens het maandblad Quote werd De Kroes geholpen door ambtenaren van het ministerie van Justitie, die er eerst voor zorgden dat de straf weer met een halfjaar werd verminderd, na een gratieverzoek, en daarna nooit ten uitvoer is gelegd.
De advocaat van De Kroes, Spong, werkt samen met O. Hammerstein, bestuurslid en juridisch adviseur van de LPF. De relatie van De Kroes met de LPF is op vele manieren zichtbaar. De Kroes is onder meer eigenaar van hotel Des Indes aan het Lange Voorhout en speelde een rol bij de oprichting van de LPF vóór de moord op Pim Fortuyn. Allerlei geldschieters van de partij namen deel aan het zogenoemde Mata Hari-beraad in het hotel. Ook de verkiezingsavond van de LPF werd in het hotel gehouden, evenals latere bijeenkomsten van de fractie.
De Wassenaarse (LPF-)vriendjes van De Kroes, onder aanvoering van Harry Mens, schreeuwden moord en brand na de terechte arrestatie van de vleesfraudeur die zich 'opwerkte' tot vastgoedhandelaar en op deze wijze multimiljonair werd. Uit de keel van Harry konden we ook weer enige onvervalste LPF-wijsheden optekenen: "Het is een grof schandaal dat zo'n man na bijna twintig jaar achter de tralies wordt gezet. De eerste de beste asielzoeker krijgt in Nederland na vijf jaar verblijf een generaal pardon en een vrije ondernemer die voortleeft in het vertrouwen dat hij niet wordt vervolgd, wordt plotseling opgesloten". Zijn vriendje Eddy knoeide wel voor tientallen miljoenen. Maar dat is gebruikelijk in die kringen. Hun ideëen over vrije media worden ook weer eens duidelijk gemaakt door Harry Mens: "Heel Wassenaar zal het lidmaatschap van Quote opzeggen en heel Wassenaar zal ook de advertentie-opdrachten intrekken. Deze zaak zou wel eens de ondergang van Quote kunnen betekenen".
De ondertekenaar van de brief, officier van justitie mr. H.M. Vos, herinnert zich niets, maar zegt wel het document bekeken te hebben en erkent dat de handtekening en het handschrift op de envelop van hem zijn. Vos was destijds niet met de strafzaak tegen De Kroes belast. In het justitiedossier is echter wel een executiekaart aangetroffen die ook door hem is afgetekend en waardoor De Kroes niet meer werd opgeroepen om zijn straf uit te zitten. "Signalering opgeheven in verband met mr. H.M. Vos, officier van justitie Den Haag. Mr. Vos had afgesproken dat straf niet geëxecuteerd zou worden", staat er op de kaart.
De landsadvocaat stelde op de zitting dat Vos onbevoegd heeft gehandeld en dat de brief niet rechtsgeldig is. De landsadvocaat noemde het opduiken van de brief "een wonderlijkheid".