Dat pensioenafbraak niet tot Nederland beperkt blijft zal menigeen wel duidelijk zijn. Ook het probleem van het opdrogen van pensioenfondsen door het speculeren met premies is een internationaal verschijnsel. Maar in Engeland heeft onderzoek ook aangetoond welke effecten de afbraak van pensioenen op de gepensioneerden hebben.
Evenals in Nederland stappen ook steeds meer Britse bedrijven over op het systeem van middelloonpensioen. Ook komt het steeds vaker voor dat pensioenfondsen steeds minder uitkeren omdat ze zogenaamd niet meer over voldoende middelen beschikken. Wat daarvan de consequenties zijn heeft nu een Brits onderzoeksbureau, Watson Waytt, onderzocht. Volgens Watson Waytt zal het verlagen van de pensioenen onvermijdelijk leiden tot een sterke toename van het aantal ouderen dat in armoede zal moeten leven. Voor velen zal het erop neer komen dat ze moeten blijven werken tot ver na hun 65ste om nog in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Overigens gaat het niet alleen om pensioenafbraak. Er wordt ook verwacht dat een aantal pensioenfondsen zich niet zullen kunnen handhaven. Daarmee dreigt ook nog eens een groep mensen hun pensioen geheel te verliezen als gevolg van het slechte investeringsbeleid van de fondsen. Beleid waar de werkenden geen invloed op hadden.
Dat het voor ouderen steeds moeilijker wordt de woonkosten op te brengen hoeft trouwens niemand te verbazen, want evenals in Nederland, wordt ook in Groot-Brittanniƫ de sociale woningbouw steeds meer afgebroken. Zo hebben steeds meer gemeentes hun eigen sociale woningvoorraad verkocht aan het bedrijfsleven, die de woningen steevast renoveert om ze vervolgens tegen hoge huren weer aan te bieden. Dat is dus de vrije markt in actie. Een markt waarin ouderen alleen maar de vrijheid hebben om dood te vriezen!
Al enige jaren vindt er daarom wekelijks protest plaats in Londen om de overheid te dwingen iets te doen aan de armoede. Maar Blair geeft daar geen gehoor aan, ondanks zijn verkiezingsbelofte dat hij de armoede zou bestrijden. Van bestrijden is nu dus geen sprake meer sterker nog de armoede neemt toe, ook onder kinderen.
Nu het slecht gaat met de pensioenfondsen, sommige maken zelfs verlies, zijn het uiteraard weer de (toekomstig) gepensioneerden die ervoor moeten opdraaien. Uiteraard hebben de (toekomstig) gepensioneerden niet meegeprofiteerd van de superwinsten die de pensioenfondsen de afgelopen jaren gemaakt hebben.
Derek Simpson, secretaris van de bond Amicus, waarschuwde bovendien dat het aantal mensen dat zijn pensioen zal moeten uitstellen wel eens onderschat zou kunnen worden door het rapport. Veel mensen die nu rond de vijftig zijn en niet meer geheel kunnen bijverzekeren, staan zo met hun rug tegen de muur. Volgens Simpson komt de pensioengerechtigde leeftijd hierdoor feitelijk op 67 jaar te liggen in plaats van 65. Amicus heeft daarom een resolutie aangenomen waarin zij stelt dat iedereen het recht heeft en de mogelijkheid moet hebben om op zijn 65ste met pensioen te gaan. Ook Amicus heeft laten weten dat ze acties zal voeren om de pensioenen te verdedigen. Misschien een idee voor de FNV, die wel zeer gemakkelijk akkoord gaat met de invoering van middelloonpensioen voor ambtenaren en trendvolgers!
Die actie is dus hard nodig en het is de vraag of de wekelijkse protesten van gepensioneerden voldoende druk uitoefenen. Hardere acties zijn daarom niet uitgesloten. Opnieuw wordt hierdoor weer eens duidelijk dat de bonden zich op een ramkoers met New Labour bevinden. Een ramkoers waarvan het uiteindelijke slachtoffer nog niet vaststaat, maar momenteel heeft Blair wel de slechtste papieren. Voorlopig komt aan zijn nachtmerrie nog geen einde!
Bronnen: The New Worker, Morning Star, Scottish Socialist Voice, BBC