Kort Filippijns
|
|
|
|
|
Filippijnse delegatie in Calcún en strijd tegen landhervomingen op de
Filippijnen.
|
Protest tegen WHO hard aangepakt
Sinds begin september werden zeven protestacties in Metro Manilla hardhandig uit elkaar geslagen door de politie. Vooral de acties tegen de top van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Cancún moesten het ontgelden. De Filippijnse boeren, vissers, arbeiders en stedelijke armen hebben nochtans alle redenen om hun ontevredenheid te uiten. Volgens Tony Tujan van het onderzoeksinstituut IBON zijn de hervormingen die de Filippijnse onderhandelaars in Cancún voorstelden immers waardeloos en is de WHO fundamenteel in het nadeel van de Filippijnse economie.
Bij de interventies van de politie tegen de protesten vielen verschillende gewonden en werden tientallen manifestanten opgepakt. Boerenleider Rafael Oka Paengó Mariano verdient een speciale vermelding: Op 5 september kon hij op het nippertje ontsnappen aan een arrestatie bij een betoging in Makati, het zakenhart van Manilla. Enkele dagen later stond hij echter, BAYAN-vlag in de hand, tussen andere boerenleiders voor het hek dat de officiële delegaties in Cancún, Mexico, moest afschermen voor de volkswoede.
Berichten over gebruik toxische pesticiden zijn laster?
Op 8 september werden dokter Romy Quijano, een professor farmacologie aan de University of the Philippines, en zijn dochter Ilang-ilang gearresteerd. Het tweetal schreef drie jaar geleden een artikel over het dorp Kamukhaan in Mindanao. De bevolking van Kamukhaan krijgt al jaren een lading giftige pesticide over zich heen telkens als de naburige bananenplantage vanuit de lucht wordt besproeid. Toen de Quijanos de kwalijke gevolgen voor de gezondheid daarvan onder de aandacht van de media brachten, spanden de eigenaars van de plantage een proces wegens 'laster' aan tegen de Quijanos.
Hoewel deze zaak initieel in het voordeel van de Quijanos beslecht werd, keerde het tij zodra Luis Lorenzo (wiens familie de plantage bezit) minister van Landbouw werd. Uiteindelijk werden vader en dochter Quijano dus in de boeien geslagen tot ze zich op borgtocht konden vrijkopen. Zelfs een universiteitsprofessor die het, uit bezorgdheid voor de volksgezondheid en met bewijsmateriaal in de hand, opneemt tegen de heersende elite doet dat niet ongestraft op de Filippijnen!
De Filippijnen, bijgenaamd 'klein Colombia'?
De voorzitter van de Internationale Federatie van Journalisten, waarschuwde dat de Filippijnen Colombia naar de kroon steekt als het gevaarlijkste land voor journalisten. In beide landen werden dit jaar al zes journalisten vermoord. Op de Filippijnen kwamen al 71 journalisten voortijdig aan hun einde sinds de val van dictator Marcos in 1986. In vele gevallen is er een vermoedelijke betrokkenheid van militairen, politieagenten of paramilitairen. In meerderheid van de gevallen is echter niemand veroordeeld en blijft gerechtigheid achterwege. De Filippijnse journalisten verwijten de overheid een 'cultuur van straffeloosheid' en beweren dat de regering door de, soms subtiele, beperkingen van de persvrijheid ook een klimaat schept dat de aanvallen op journalisten aanmoedigt.
Bush komt voor een vluggertje
Buitenlandse zaken kondigde aan dat het bezoek van VS-president Bush in oktober toch doorgaat, ondanks de instabiele politieke situatie. Hij zal echter nauwelijks acht uur op Filippijnse bodem verblijven. Bovendien vermijdt hij de schrijnende armoede en ellendige verkeerschaos van Manilla door te landen in Clark, 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Het bezoek toont de appreciatie van Bush voor de slaafse onderdanigheid van de Filippijnse president in de afgelopen twee jaar. Beide regeringsleiderszullen ongetwijfeld proberen om politieke munt te slaan uit het bezoek om hun tanende populariteit weer op te krikken.
Dat Bush verkiest om de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis Clark aan te doen onderstreept dat Amerikaanse militairen zich recent ook weer in het land hebben ingeplant. In de afgelopen dagen kwamen bijvoorbeeld 2000 Amerikaanse mariniers aan voor gezamenlijke oefeningen met hun Filippijnse collega's. Dankzij een niet aflatende reeks van 'oefeningen' en andere activiteiten zijn de Amerikaanse militairen sinds hun terugkeer begin 2002 nooit meer weggeweest. Tijdens de afgelopen weken werden ook hoge VS-militairen opgemerkt die in General Santos City in Mindanao de haven en luchthaven inspecteerden. Er wordt allang vermoed dat de VS deze infrastructuur hebben gefinancierd voor hun eigen militaire doeleinden.
Schandaal rond Gloria's echtgenoot verlamt politiek
De verdeeldheid binnen de heersende elite is groot en de verschillende fracties schrikken niet terug voor aanvallen onder de gordel. De afgelopen weken was het politieke wereldje in de ban van een schandaal rond de presidentiële echtgenoot, Mike Arroyo. Volgens senator Panfilo Lacson verduisterde Arroyo, samen met zijn maitresse, miljoenen via bankrekeningen die hij opende onder de schuilnaam Jose Pidal. Toen de druk op Arroyo onhoudbaar werd, trad zijn broer naar voren om te beweren dat hij de eigenaar was van de betwiste Jose Pidal bankrekeningen. Daar werd echter weinig geloof aan gehecht en er werd flink met modder gesmeten, zowel in de media als in de senaat. De man in de straat schijnt er echter niet aan te twijfelen dat zowel Arroyo als Lacson boter op het hoofd hebben.
Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15/09/03.