Korte schets van situatie in Venezuela

Illegale activiteiten van CIA

Chávez bij terugkeer in Caracas, na mislukte rechtse coup. Scene uit indrukwekkende Ierse tv-film over de periode direct vóór, tijdens en na de coup: 'The revolution will not be televised'.

 

Door Gregory Wilpert

Tijdens een drie uur durende werklunch met buitenlandse journalisten behandelde de Venezolaanse president Hugo Chávez een groot aantal verschillende onderwerpen, onder andere: de afzegging van zijn reis naar de VS, het afzettingsreferendum, de WHO-bijeenkomst in Cancún en de relaties tussen Venezuela en Colombia.

Het eerste en misschien meest raadselachtige onderwerp dat werd aangesneden was het relatief plotseling afzeggen van de reis van de president naar de Verenigde Staten, die gepland was voor eind september. President Chávez werd verondersteld een redevoering bij de opening van de Verenigde Naties in New York te houden, een bezoek aan Houston in Texas te brengen - de stad waar de staatsoliemaatschappij Citgo een nieuw hoofdkantoor zal vestigen - en een speech in Harlem te houden.

De president zei dat hij het betreurde niet in staat te zijn de speech in Harlem te houden en Houston te bezoeken, maar dat hij de reis om twee belangrijke reden heeft afgezegd. Ten eerste, was de de belangrijkste reden er een uit veiligheidsoverwegingen, waarvan hij de details niet wilde onthullen. Ten tweede, dat hij niet van VN-topbijeenkomsten hield. "Ik ga daar heen, maar ik heb geen zin om er te spreken, want niemand luistert. Het is een dialoog tussen doven, het is dwaas. Je gaat er heen om te luisteren naar de ene verhandeling na de andere, elke dag opnieuw. En waarvoor? Wat is het nut? Ik geef er de voorkeur aan het te veroordelen, te zeggen dat dit systeem niet werkt. Ik heb een natuurlijke afkeer van deze topbijeenkomsten." Hij lichtte verder toe hoe fundamenteel ondemocratisch de VN is en wat nodig is om het te democratiseren.

In verband met de protestbrief, die door vertegenwoordigers van de oppositiecoalitie, Democratic Coördinator, is gestuurd naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), naar de UNDP en het Carter Centrum, zei Chávez dat hij er niet door was verrast, omdat de oppositie "een referendum volgens eigen voorkeur" wil. Hij legde omstandig uit dat in het verleden de National Election Council (de raad van toezicht op verkiezingen) in dienst stond van de twee grote regeringspartijen, Copei en AD. Dat maakte het hun mogelijk om te frauderen, omdat hun verkiezingswaarnemers werden betaald. "De andere, meest linkse, partijen hadden nooit genoeg hulpmiddelen om waarnemers op alle verkiezingsbureaus te posteren. Nu is er daarentegen een onafhankelijke National Election Council en de oppositie klaagt daarover omdat zij dat niet gewend is", zei Chávez.

Twijfel over het 'afzettings'referendum

Op de vraag of hij dacht dat er een afzettingsreferendum zou worden gehouden voor het eind van zijn ambtstermijn, antwoordde Chávez dat "het enorm moeilijk voor de oppositie zal worden om tegemoet te komen aan de eisen voor een afzettingsreferendum". Hij voegde daaraan toe dat verscheidene vertegenwoordigers van de oppositiepartijen hem in vertrouwen hadden gezegd dat zij nu niet geïnteresseerd zijn in zo'n referendum, omdat zij zich liever willen concentreren op de komende verkiezingen voor gouverneurs van de provincies, die waarschijnlijk in juni of juli 2004 gehouden zullen worden. Hij twijfelt er daarom aan of de oppositie werkelijk een referendum volgens de regels wil organiseren. Niettemin "is er een mogelijkheid" dat er een referendum zal komen, maar alleen als de oppositie "haar rol serieus neemt" en alle illegale pogingen om hem te verdringen laat varen.

Internationale zaken

Op het internationale terrein onthulde Chávez dat zijn regering een video bezit, in het geheim opgenomen door zijn veiligheidsdienst, van een CIA-officier, die Venezolanen lesgaf in surveillance. Als grapje zei hij: "De techniek kan niet erg goed geweest zijn, want het lukte ons om hem te filmen". Hij stelde dat dit bewijs is dat de CIA, na de couppoging betrokken is bij illegale activiteiten in Venezuela, bovenop de bewijzen die hij heeft van de betrokkenheid van de VS voor en tijdens de coup; maar zijn regering heeft tot dusver nog geen formele klacht ingediend bij de regering van de VS. "Er komt een dag dat deze bewijsstukken openbaar gemaakt zullen worden, maar ik weet nog niet wanneer", zei hij.

Cancún

Sprekend over het onduidelijke standpunt dat Venezuela onlangs innam op de WHO-bijeenkomst in Cancún over de internationale eigendomsrechten, beloofde de president om opheldering te geven over het standpunt van Venezuela. Hij voegde eraantoe, dat het niet de eerste keer is "dat er tegenstellingen binnen de regering zijn" over een onderwerp.

Terwijl de minister van Handel en Producten van Venezuela een duidelijk standpunt innam over het onderwerp van de afschaffing van landbouwsubsidies door de 'eerste wereld' landen. samen met andere derdewereldlanden, georganiseerd in de 'Groep van 21', tekende Venezuela bijna een overeenkomst waardoor het gebruik van medicijnen, waarop een octrooi ligt, beperkt zou worden tot slechts drie ziekten: aids, malaria en tuberculose. Dit zou direct ingegaan zijn tegen de politiek van het Bureau voor Intellectuele Eigendomsrechten (SAPI) van Venezuela, die vasthoudt aan de voorrang van publieke gezondheid boven de winsten van transnationale farmaceutische bedrijven.

Venezuela zal de Iraakse vertegenwoordiger bij OPEC niet erkennen

Sprekend over de komende vergadering van de OPEC, deelde Chávez mee dat zijn regering de Iraakse afgevaardigde niet als een officiële vertegenwoordiger zal erkennen, omdat "er ongelukkigerwijs geen regering in Bagdad is, er is anarchie met voortdurende destabilisatie."

"Ze zijn trouwens niet in staat geweest om hun productie opnieuw te starten", voegde de president er aan toe. Er zullen eerder informele besprekingen plaatsvinden op de OPEC-bijeenkomst op 24 september met een waarnemer van het bezettingsleger in Irak.

Relaties met Colombia

Tenslotte zei Chávez dat de relaties met Colombia zeer ingewikkeld zijn, omdat er lieden zijn die er belang bij hebben die te saboteren. Hij herhaalde nog eens dat zijn regering op geen enkele manier steun verleent aan de Colombiaanse guerrillabeweging, wat de oppositie ook mag beweren. De positie van Venezuela ten opzichte van het conflict in Colombia is er eerder een van neutraliteit, noch van ondersteuning aan, noch van oppositie tegen de guerrillabeweging. "We willen de weg van oorlog in Colombia niet steunen, maar de weg van de vrede", voegde Chávez hieraan toe.

Bron: http://Venezuelanalysis.com, Donderdag 18 september, vertaling Cas Hilvers.