Stop Zalm en Balkenende

Tijdens de Keer het Tij-demonstratie op zaterdag 20 september trok de NCPN veel - vooal jonge - bezoekers. Er was veel vraag naar klassieke marxistische literatuur.

Van de redactie

Er is sprake van een hevige kapitalistische crisis. De kapitalisten proberen de gevolgen van de crisis af te wentelen op de schouders van de loon- en uitkeringsafhankelijke mensen. Balkenende 2 gaat de geschiedenis in als de grootste plunderaar van Nederland. In 2004 moet de Nederlandse bevolking 12 miljard euro op tafel leggen om de rijken en machtigen te steunen in hun honger naar winsten. Om deze negatieve gevolgen voor de grote meerderheid van de bevolking te stoppen is verzet nodig. Keer het Tij is zwak door de innerlijke verdeeldheid, de vakbeweging door een politiek van 'meedenken'.

Tegenvallende rendementen doen de rijke eigenaars van bedrijven of hun zaakwaarnemers besluiten tot reorganisaties, een ander woord voor massa-ontslagen, of zelfs tot verplaatsing en sluiting van bedrijven. Voor de bevolking betekent dit banenverlies en loonsverlaging.

Elders in de wereld levert hun (flits)kapitaal meer op. Bovendien trachten kapitaalbezitters hun winsten te vergroten door, meer dan voorheen, in de wapenindustrie te investeren, waar de belastingbetaler voor de kosten opdraait. De kansen op oorlog en vernietiging van mensenlevens nemen daardoor aanzienlijk toe. De openbare nutsbedrijven merken niets van de beloofde heilzame, prijsverlagende werking van de vrije markt. Integendeel, de eigen bijdragen en prijzen stijgen aanzienlijk en het aanbod wordt - geheel marktconform - uitgekleed. De NS is inmiddels het schoolvoorbeeld van de gevolgen van privatisering en verzelfstandiging. Hier zijn goede rendementen alleen nog maar mogelijk dankzij personeelsafslankingen en tariefsverhogingen. Ook in de geprivatiseerde gezondheidszorg worden goede zaken gedaan, ten koste van de publieke.

Kabinet wentelt crisis af op loon- en uitkeringsafhankelijken

Het kabinet Balkenende is het willige werktuig van deze bezittende klasse. Het ondersteunt enthousiast de zogenaamde gezondmaking van de economie door banenkostende bedrijfsreorganisaties en -sluitingen. Het ondersteunt winstgroei door lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven en compenseert deze verminderde inkomsten met terugdringen van de uitgaven in de sociale sector. Dit kabinet heeft lak aan protesterende WIW'ers, actievoerend ambulancepersoneel, tegenstribbelende oppositie in de kamer, verontwaardigde vakbondsleiders. Dit kabinet wil niet meer overleggen en de pijn verzachten door het begrotingstekort op te voeren. Juist niet.

In de heiligverklaring van het terugdringen van het begrotingstekort wordt het ideale voorwendsel gevonden om nu definitief en radicaal met de verzorgingsstaat af te rekenen. Af te rekenen met de verfoeide resultaten van naoorlogse klassenstrijd, vaak mede binnengehaald onder druk van de angst voor ideologische invloed van de opbouw van het socialisme in Oost-Europa en de Sovjet-Unie. Nu deze druk er niet meer is, zien de kapitaalbezitters en hun zaakwaarnemers in het kabinet Balkenende de kans schoon. De centen voor de 'verzorgingsstaat' worden overgeheveld naar de bezitters, die daarmee hun 'rendementen kunnen herstellen'. Wat als sociaal vangnet voorlopig overblijft is de 'bijstand'. De verantwoordelijkheid hiervoor is inmiddels overgedragen aan gemeenten. Als die niet uitkomen met de toegewezen gelden moeten ze eerst 'creatieve oplossingen' verzinnen voordat het rijk bijspringt. Door afbraak van de verzorgingsstaat willen regering en ondernemers Nederland weer concurrerend maken. Vooral ten opzichte van Amerika.

Niet de in West-Europa door georganiseerde klassenstrijd bereikte welvaart met redelijke lonen, arbeidstijd en voorzieningen is maatstaf, nee, hetlevenspeil in - door militaire dictators en zakkenvullende zetbazen van het kapitaal bestuurde - 'lagelonenlanden' is norm geworden voor multinationals en hun zaakwaarnemers in westerse regeringen.

Overleggen met het kabinet en bazen zonder machtsbasis is zinloos. Werkers in bedrijven, in instellingen, bij de overheid, werklozen en gepensioneerden, zieken, jongeren en bejaarden, sluit u aaneen en bindt de strijd aan met dit zakkenvullende afbraakkabinet, de grote ondernemers en de saneerders van publieke voorzieningen. Bouw een machtsbasis op om de plannen van de bedrijfsleidingen, de kapitaalbezitters en dit kabinet te torpederen. Versterk de vakbonden door lid te worden en intern te knokken voor meer strijdbaarheid. Versterk werklozencomités, ouderenbonden, patiëntenorganisaties, scholieren- en studentenvakbonden, of richt ze op.

Stop afbraak van de verzorgingsstaat

Wie zal dat betalen?

Het geld kan gevonden worden bij de rijken en kapitaalkrachtige bedrijven, banken en verzekeraars. Twintig voorzitters van besturen in grote bedrijven strijken (zonder de opties mee te tellen) een bedrag op dat gelijk staat aan 1.330 modale lonen. In een jaar werden deze lieden 20 procent duurder. Dat is andere koek dan de CAO-lonen. We praten dan over het topje van de ijsberg. Op de begroting wordt veel geld uitgetrokken voor oorlogstaken die alleen bedoeld zijn om de westerse macht in strategisch belangrijke landen te vestigen of uit te breiden. Over een langere termijn bekeken is de winstgroei van bedrijven enorm. Er moet een politiek komen die niet de rijken beschermt ten koste van het merendeel van de bevolking, maar juist andersom. De verhalen over de gezondmaking van de economie moeten naar het rijk der fabelen worden verwezen. Het is nu of nooit: stop de afbraak van de verzorgingsstaat!