Hoewel op 23 september in New York de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, de Amerikaanse doctrine van de preventieve oorlog had veroordeeld als een "eenzijdig en wetteloos gebruik van geweld", verdedigde vlak erna, zoals te verwachten was, president Bush de aanvalsoorlog tegen Irak zonder enige vorm van beperking en rechtvaardigde deze met de veronderstelde ABC-wapens.
De president van de VS bezwoer de Algemene Vergadering van de VN, dat Washington binnenkort het bewijs zou leveren "van de volle omvang van de Iraakse massavernietigingswapens". Hoewel George W. Bush intussen een vroom man is geworden die zich steeds beroept op de best denkbare relaties met God, die hem ook naar eigen zeggen "bevolen had om tegen Saddam ten strijde te trekken", werden de bezweringen van Bush door de vertegenwoordigers van de wereldgemeenschap met grote scepsis ontvangen, want de meesten geloven niet in wonderen. Terecht.
De Algemene Vergadering van de VN was nog niet beëindigd, toen vanuit Washington het bericht kwam dat Mr. David Kay, de speciale verantwoordelijke voor het opsporen van de zogenaamd massaal aanwezige en direct inzetbare Iraakse massavernietigingswapens, toch geen bewijzen kon overleggen in zijn rapport waar met smart op werd gewacht. Ondanks een intensieve zoekactie in het hele land hadden de opsporingsdiensten van de VS toch niets gevonden. Neoconservatieve aartshaviken in de regering Bush, zoals bijvoorbeeld de vice-minister van Defensie, Wolfowitz, en de staatssecretaris voor ontwapening van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bolton, doen intussen pogingen deze zwakte tot motor te maken om hun geplande strategische nieuwe orde in het hele Midden-Oosten door te zetten en pleiten ervoor, zo snel mogelijk de militaire speurtocht naar massavernietigingswapens voort te zetten in Syrië en Libanon. Want - zo luiden de geruchten die door belanghebbende kringen de wereld in zijn gebracht - Saddam zou de wapens zeker daar hebben verstopt. Ook president Bush gaf in een interview aan, dat Saddam zijn wapens "naar alle kanten heeft verspreid en verstopt".
Intussen worden de vroegere leidende wapeninspecteurs van de VN. Hans Blix en diens voorganger Rolf Ekeus, niet moe om telkens in nieuwe interviews deze leugens van de VS te ontmaskeren. "Irak heeft waarschijnlijk de waarheid gesproken, toen het land in december van het afgelopen jaar voor de Veiligheidsraad verklaarde dat het geen chemische, biologische of nucleaire wapens bezat", zei Blix twee weken geleden op CNN en gaf daarmee impliciet te kennen dat Saddam tegenover de VN eerlijker was geweest dan Bush. Ook Ekeus verklaarde begin deze week in een populaire talkshow in de VS, dat Irak weliswaar interesse had getoond om zich technische kennis over de productie van massavernietigingswapens eigen te maken, maar dat het geen massavernietigingswapens had opgeslagen, want die waren na de Golfoorlog in 1991 vernietigd. Staatssecretaris van de VS, Bolton, blijft daar koel onder. Of Irak nou wel of geen massavernietigingswapens had of niet, zou toch volkomen irrelevant zijn. De oorlog was sowieso gerechtvaardigd door het gegeven dat Irak wetenschappers had aangesteld die zich bezighielden met dergelijke vragen om zo "de capaciteit" te verwerven om "massavernietigingswapens te kunnen produceren".
Met deze strategie willen staatssecretaris Bolton en Co tegenover de wereldopinie de betekenis bagatelliseren van het feit dat David Kay, CIA-topagent en speciaal door de VS hiervoor aangesteld, ondanks intensief zoeken met een groot leger experts in Irak noch massavernietigingswapens hebbengevonden noch programma's om ze te produceren. In plaats van het absoluut beloofde en allang vertraagde definitieve rapport van Mr. Kay, heeft de CIA-spreker Bill Harlow een "tussenbericht" aangekondigd "waarin echter geen conclusies worden getrokken". Zelfs nog op 14 september had minister van Buitenlandse Zaken, Powell, vertrouwen gewekt met de woorden: "Mr. Kay zal binnenkort een rapport presenteren en net als alle anderen verheug ik me erop het te lezen." Als het zal gaan zoals mevrouw Condoleezza Rice, de adviseur van Bush inzake nationale veiligheid, vermoedt, dan kunnen "alle anderen" het rapport van Kay vergeten. "Ik zou niet rekenen op een rapport", zei ze maandag 22-9.
"Het Amerikaanse volk moet zich voorbereiden op verrassingen", heeft David Kay op 31 juli voor de pers verklaard. Inderdaad.
Vertaling Yosé Höhne-Sparborth.