Demonstratie Beursplein

Foto Éva Strausz  

Door Éva Strausz

Demonstratie van boze vakbondsleden op het Beursplein in Amsterdam op donderdag 9 oktober jl. Sprekers stelden heldere en vergaande eisen, die echter door het Najaarsakkoord in de prullenbak verdwijnen.

Uit de speech van Gerrie Geldhof:
"Nu het economisch minder gaat krijgen wij de rekening gepresenteerd en moeten de komende jaren op de nullijn. Tegelijk worden de mensen die van minimale inkomens rond moeten komen ook op dezelfde nullijn gezet. Terwijl juist nu het economisch slechter gaat een eerlijke inkomensverdeling absoluut nodig is. Het sociale vangnet in ons land wordt op deze manier tot de bodem afgebroken. Daarom alleen al is het keihard nodig dat we in verzet komen. Dat is onacceptabel, deze plannen moeten van tafel, daarom voeren we actie. Wat mij betreft kunnen ze de boom in: laat de rijken de crisis maar betalen. Als er aanstaande dinsdag voor ons niet een fatsoenlijk akkoord uitkomt gaan onze acties. Want onze belangen zijn te groot om het er bij te laten zitten."

Inmiddels wijst het Amsterdamse actiecomité het akkoord van de hand. Zij vindt het onbegrijpelijk dat de onderhandelaars dit resultaat neutraal durven voor te leggen.