Filippijnen actueel

Geschiedenis herhaalt zich volgens Danilo Ka Dano Vizmanos.  

Vier jonge activisten vermoord door militaire spionnen

Op 19 september werden vier jongeren door gewapende mannen ontvoerd in de provincie Compostela Valley in het zuiden van Mindanao. Twee van hen waren actieve leden van de nieuwe jongerenpartij Anak ng Bayan en zaten in de officiële jongerenraad van hun dorp. Een derde slachtoffer was lid van de progressieve jongerenorganisatie Anakbayan. Drie dagen later werden hun verminkte lichamen teruggevonden in een bananenplantage.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Karapatan werden de vier uit de weg geruimd door de militaire inlichtingendienst, aangezien één van hun agenten door getuigen geïdentificeerd werd. Het New People's Army (NPA) identificeerde een kapitein van het leger dankzij getuigenissen van de lokale bevolking. De militairen gaven toe dat ze progressieve jongerenorganisaties bespioneren, maar ontkenden hun betrokkenheid bij de viervoudige moord. Zoals bekend zijn moorden door militairen en paramilitairen op leden van de partij Bayan Muna, die verwant is aan Anak ng Bayan, schering en inslag op de Filippijnen. Nauwelijks een week na de moord op de vier jongeren werd een leider van Bayan Muna ontvoerd door militairen in Cebu.

Veteraan anti-Marcos-oppositie waarschuwt: "geschiedenis herhaalt zich"

Danilo Ka Dano Vizmanos, een veteraan van de volksbeweging, bracht een tweede boek met memoires uit, precies 31 jaar nadat dictator Marcos de krijgswet uitriep. De 74-jarige Ka Dan - nog steeds een vaste deelnemer aan betogingen - maakte carrière bij de zeemacht waar hij het tot kapitein schopte. Hij verliet de militaire dienst toen president Marcos in 1972 de dictatuur instelde en werd later omwille van zijn ideeën gevangengenomen. Het boek blikt terug op de eerste jaren onder de krijgswet. Ka Dan ziet vele parallellen met de gebeurtenissen van vandaag en waarschuwt dat de geschiedenis zich dreigt te herhalen.

Werkloosheid hoger dan ooit

Volgens overheidsstatistieken was in juli 12,7 procent van de beroepsbevolking werkloos, een historisch record. Dat komt neer op 4,35 miljoen officiële werklozen. De regering wijt de toenemende werkloosheid aan de slechte weersomstandigheden, maar Joel Maglunsod van de vakbond KMU denkt daar anders over. Hij had de bui al zien hangen aangezien lokale bedrijven de deuren moeten sluiten wegens de toenemende globalisering. Gegevens van IBON Databank tonen inderdaad aan dat er vorig jaar dagelijks tien kleine bedrijfjes, met gemiddeld zo'n 20 werknemers, over de kop gingen.

Gloria kandidaat om zichzelf op te volgen

Toen ze op 30 december van vorig jaar aankondigde dat ze zich niet kandidaat zal stellen om zichzelf op te volgen, waren er weinigen die daar geloof aan hechtten. Terecht, zo blijkt nu, want op 4 oktober kondigde president Gloria Arroyo aan dat ze in de verkiezingen van mei 2004 zal meedingen naar het presidentschap. Gloria deed geen enkele moeite om deze koerswijziging uit te leggen. Niemand was trouwens ook echt verwonderd dat de president weer eens een belofte verbrak.

Twee van Gloria's partijgenoten (en niet de minste) hielden de eer aan zichzelf en verlieten de Lakas-Christian and Muslim Democrats een dag voor Gloria's officiële aankondiging. Vice-president Teofisto Guingona, die ook voorzitter is van deze partij, en senator Loren Legarda, leverden hun partijkaart in om zich van Gloria te distantiëren.

'Warme' ontvangst voor Bush

Op 18 oktober streken VS-president George W. Bush en zijn gevolg neer op de Filippijnen voor een bezoek van acht uur. Op de Filippijnen wilde hij zijn meest loyale volgeling in de regio, president Arroyo, bedanken voor de steun aan de recente militaire agressie van de VS. Het bezoek moest ook haar verkiezingscampagne op het spoor zetten. Bush werd vergast op een receptie in het presidentiële paleis ten bedrage van een half miljoen peso. Kosten noch moeite werden gespaard om de rauwe werkelijkheid van het dagelijkse leven in Manilla te verbergen. De krottenwijken in de buurt van het parlement werden ontruimd en op andere plaatsen werden opvallende krotten verborgen achter omheiningen. Het opsmukken van de straten waar Bush passeerde kostte nog eens 10 miljoen peso. De totale kostprijs van het bezoek werd niet bekendgemaakt.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel, 01/16-10-03.