Israël is bereid een aanval op de atoomcentrales van Iran uit te voeren om deze te verlammen en zo te voorkomen dat ze in gebruik kunnen worden genomen, vermeldde het Duitse weekblad Der Spiegel op zaterdag 11 oktober.
Mensen van de geheime dienst van Israël vrezen dat de Iraanse mogelijkheden om atoomwapens te maken in een vergevorderd stadium verkeren en de Mossad gelooft dat Iran al in staat is het geschikte uranium aan te maken.
Volgens het rapport heeft een speciale Mossad-afdeling twee maanden geleden de opdracht gekregen een uitgebreid en gedetailleerd plan voor de aanval uit te werken.
Het blad citeerde een Israëlische gevechtspiloot, die zei "dat de missie gecompliceerd maar technisch mogelijk was". Volgens het rapport hebben de Israëli's informatie over zes atoomcentrales in Iran, waarvan er drie eerder onbekend waren in de rest van de wereld, en maken zij plannen om deze tegelijkertijd met F-16's aan te vallen.
Volgens een bericht op de website van de krant, lieten Amerikaanse ambtenaren de informatie lekken als waarschuwing aan de vijanden van Israël in een periode van oplopende spanning in het gebied en uit bezorgdheid over het atoomprogramma van Iran.
Het Internationale Atoom Energie Bureau (IAEA) heeft Iran tot 31 oktober de tijd gegeven om een volledige inspectie toe te staan en om te bewijzen dat het niet bezig is aan een programma om atoomwapens te ontwikkelen. De krant zegt dat twee Amerikaanse administrateurs de Israëlische aanpassingen hebben beschreven en dat een Israëlische ambtenaar dit heeft bevestigd. Alledrie de personen willen anoniem blijven.
Volgens de Amerikanen hebben de Israëli's kernkoppen zo veranderd dat ze passen op de veelgebruikte harpoonkruisraketten. Drie door dieselmotoren aangedreven onderzeeërs, die eind negentiger jaren door Duitsland zijn geleverd, zijn ermee uitgerust.
Op een website van de Israëlische marine wordt vermeld dat de onderzeeërs bewapend zijn met de kruisraketten, maar geeft geen details over de lading ervan.
De harpoonraket is sinds 1977 bij de Amerikaanse marine in gebruik. De raket is door 28 landen gekocht. Israël beschikt, volgens verschillende waarnemers, over 120 harpoonraketten die vanaf onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Die uitvoering is 4,6 m lang en weegt 691 kg en heeft een actieradius van 124 km of meer. Het kan een lading vervoeren van 224 kg. In een uitgave van het Carnegie Endowment for International Peace uit 2002 stond: dat Israël zijn onderzeeërs probeerde uit te rusten met raketten met atoomkoppen.
Bron: Reuter en Haäretz Service, 12-10-2003, vertaling Cas Hilvers.
Met betrekking tot Noord-Korea en Irak (en nu Iran) staan de Amerikanen er nadrukkelijk op dat deze belangrijke staten geen enkel groot wapensysteem mogen ontwikkelen. Als het over Israël gaat kijken de Amerikanen niet alleen de andere kant op, maar financieren zij de Israëli's en steunen zij hen actief. Zij hebben Israël bewapend en blokkeerden elke internationale poging om te voorkomen dat de Israëli's een omvangrijke nucleaire bewapening ontwikkelen. Een nucleair vermogen dat nu honderden bommen omvat, die afgevuurd kunnen worden door de soldaten aan het front, door middel van lange afstandraketten en vanaf onderzeeërs. |