Arafat roept noodtoestand uit

Van redactie buitenland

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft de noodtoestand in de Palestijnse gebieden uitgeroepen en een crisiskabinet benoemd. Door de noodtoestand krijgt de Palestijnse Autoriteit meer bevoegdheden om op te treden tegen militante groepen. Het acht leden tellende crisiskabinet wordt geleid door premier Ahmed Qurei, die zei dat de maatregel nodig is om controle te krijgen over de verslechterende veiligheidssituatie. Het is een uitgekleed kabinet met een termijn van een maand. Deze hoeft niet door het parlement goedgekeurd te worden. In het kabinet zitten zowel bondgenoten van Arafat, als leden van de regering van de vorige premier, Mahmoud Abbas.

Door de benoeming van een crisiskabinet maakt Arafat het Israël moeilijk om hem te verwijderen. De VS willen premier Qurei namelijk een kans geven. Een eventuele verwijdering van Arafat kan Qurei aanzetten tot ontslag, wat leidt tot chaos in de Palestijnse gebieden en nieuwe aanslagen.

Israël overweegt Arafat te 'verwijderen' na de zelfmoordaanslag in Haifa van zaterdag 5-10, waarbij negentien doden vielen.

Bron: (c) 2003 Neos.nl/Planet Internet, (die als bronnen gebruik heeft gemaakt van BBC, Reuters, HaÆaretz), 6 oktober 2003, vertaling J. Bernaven.