Filippijnen actueel
|
Armoede op de Filippijnen.
|
|
|
Corruptie verergert, ook in de kringen van de president
Nadat senator Lacson in de senaat een boekje opendeed over de verdachte bankverrichtingen van de presidentiële echtgenoot onder de schuilnaam Jose Pidal, komt hij nu zelf onder vuur te liggen. Het hooggerechtshof besliste dat een rechtszaak uit 1995 heropend wordt. Lacson was in 1995 commandant van de politie-eenheid die verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op 11 leden van de Kuratong Baleleng-bende. Volgens Lacson ging het om een vuurgevecht, maar getuigen beweren dat de slachtoffers al gearresteerd waren. De senator kan in principe elk moment aangehouden worden en beweert dat het om een politieke afrekening gaat omdat hij de corruptie van het presidentiële duo aan het licht bracht.
Nauwelijks was de aandacht afgeleid van Lacson en Jose Pidal of de president werd opnieuw genoemd in een corruptiezaak. Het Duitse bedrijf Fraport AG legde een klacht neer bij het International Center for Investment Disputes van de Wereldbank omdat Gloria het contract voor de bouw en uitbating van de nieuwe internationale luchthaven nietig verklaarde. Fraport zag daardoor een investering van meer dan 400 miljoen dollar in rook opgaan. Het Duitse bedrijf beweert dat de persoonlijke advocaat van de president hem voor tientallen miljoenen probeerde af te persen.
Armoede neemt toe sinds 1997
De overheid gebruikt al een waanzinnig lage armoededrempel (ongeveer 0,5 euro per persoon per dag) en herziet de methode voor het meten van de armoede vaker dan de strategieën voor het oplossen ervan. Maar toch is de trend niet weg te moffelen: de armoede neemt toe. Momenteel wordt iets meer dan een- derde van de bevolking (26,5 miljoen Filippijnen) officieel als arm geklasseerd. Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek uit 2001 en duiden op een toename van 2,5 miljoen in vergelijking met 1997.
Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 16-10-03