Volgens een onderzoek van Global Insight zijn er sinds begin 2001 2,8 miljoen banen verdwenen. Bij een overgrote meerderheid daarvan ging het om banen in de industrie. In oktober verloor de industrie nog altijd 24.000 banen. Door de banengroei (een kwart miljoen) in september en oktober is de Amerikaanse werkloosheid sinds juni teruggelopen van 6,4 tot 6,0 procent van de beroepsbevolking. Er zijn evenwel weinig economen die durven te zeggen dat de trend een duurzame is.
Bij de groei gaat het uitsluitend om banen in de dienstensector. In de komende twee jaar zal het gemiddelde loon in die sector 36.000 dollar per jaar bedragen en dat is zo'n 7.000 dollar minder dan er gemiddeld in de verwerkende industrie wordt betaald. Groei op de arbeidsmarkt gaat dus gepaard met aanzienlijke loonsverlaging.
Het onderzoeksbureau Global Insight stelt dat de bbp-groei van 7,2 procent in het derde kwartaal in ieder geval niet duurzaam is. Maar straks vallen de belastingstimulansen weg en zal de groei in de VS voor 2004 lager uitkomen dan de 3 à 4 procent waar analisten nu gemiddeld nog van uitgaan. Dat leidt tot tegenvallende bedrijfswinsten. En dat betekent dat de maandelijkse banengroei in de komende maanden niet zo groot zal uitpakken als in de periode augustus-oktober. Volgens Global Insight speelt de export van banen naar lagelonenlanden als China een rol op de achterblijvende arbeidsmarkt, maar moet deze niet worden overdreven. "In de industrie is daar al tientallen jaren sprake van", aldus de onderzoekers. "In de jaren 80 en 90 verloren we miljoenen banen in de auto-, staal, petrochemische en hightech- industrie aan Azië en andere delen van de wereld. In diezelfde jaren was de Amerikaanse economie in staat tientallen miljoenen nieuwe banen te creëren." Hoop doet leven, maar alles wijst op een zeer tijdelijke opleving.
Bron: FD, 10-11-2003.