Foto: Jan Beentjes |
Op zaterdag 8 november demonstreerden enkele honderden mensen in Den Haag tegen het 'oorlogsmisdadentribunaal' voor het vroegere Joegoslavië en voor de vrijlating van Slobodan Milosevic.
De aanwezige vertegenwoordigers van het Comité voor de Verdediging van Milosevic (ICDSM), waaronder Vladimir Krsljanin uit Servië, Klaus Hartmann uit Duitsland, Ian Johnson uit Groot-Brittannië en John Catalinotto uit de Verenigde Staten, protesteerden in de eerste plaats tegen de beslissing van de rechters om Milosevic slechts drie maanden voorbereidingstijd voor zijn verdediging toe te staan. Zij omschreven dit als een "campagne van het onwettige, partijdige tribunaal" om Milosevic met alle middelen te benadelen. Zo zou de vroegere president al sinds maanden geïsoleerd gehouden worden. Slechts een bezoeker heeft toegang, terwijl alle andere verzoeken met verschillende argumenten worden afgewezen. Ook de manier waarop wordt omgegaan met de levensgevaarlijke ziekte van Milosevic toont aan dat men hem en zijn strijd voor de waarheid willen breken.
Het Europarlementslid Costas Alessandrakis van de Communistische Partij van Griekenland omschreef Slobodan Milosevic tijdens de openingsdemonstratie voor de Nederlandse regeringsgebouwen als "symbool van het verzet" tegen de imperialistische agressor. "De agressors mogen niet onze geschiedenis schrijven", onder dit motto lukte het mensen uit de Joegoslavische diaspora te mobiliseren. "Wij willen onze identiteit, waardigheid en geschiedenis, die voor ons Servisch maar ook Joegoslavisch is, beschermen. Juist daarvoor zet Milosevic zich in, maar ook andere gevangenen van het Haagse tribunaal", verklaarde Micha Gravilovic uit Groot-Brittannië, "In de diaspora kunnen we niet veel doen om het bezette land te bevrijden. Wij hebben geen wapens, niet veel geld, geen tv-zender. Maar onze geschiedenis laten we ons niet ontnemen. Wij zeggen duidelijk 'Nee' tegen de CNN-ZDF-BBC-geschiedenis! Onze geschiedenis wordt sinds de internationale interventie en de huidige bezetting herschreven. Wat er vóór 1990 in de geschiedenisboeken stond, het zal niet altijd exact geweest zijn, maar kwam overeen met de ontwikkeling van de geschiedenis van de Balkan. De CNN-geschiedenis werkt volgens het principe: Macht maakt recht wat krom is". De macht die ze hebben moeten we erkennen, de geschiedenis die geschreven wordt, in geen geval."
De demonstratieve optocht eindigde met een bijeenkomst voor de Scheveningse strafgevangenis met de overhandiging van honderden boodschappen aan Milosevic.
Vertaling Cas Hilvers. Artikel is ingekort.