Kort Filippijns

Massaal volksprotest tegen Bush

Van heinde en verre waren ze gekomen om te protesteren tegen het bezoek van VS-president Bush aan hun land. Honderdvijftig arme boeren waren helemaal vanuit Mindoro gekomen. Ze waren vijf dagen onderweg geweest en hielden protestmarsen bij elke doortocht in een stad. In totaal waren op 18 oktober in Manilla zo'n 10.000 demonstranten op de been met ettelijke tientallen meer in steden over het hele land.

In Manilla hielden Bayan, KMP, KMU en andere deelnemers aan de BanBush!-campagne een vreedzame betoging langs de weg die naar het parlementsgebouw leidt. Bush' toespraak voor het parlement werd bijna afgezegd omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten hun president slechts wilden laten uitrijden toen de betogers omsingeld waren met zwaar bewapende soldaten en vrachtwagens om hen aan het zicht te onttrekken. Toen Bush, met anderhalf uur vertraging, toch in het parlement aankwam werd hij alweer begroet door protest. Volksvertegenwoordigers Satur Ocampo, Crispin Beltran, Liza Maza en vier anderen keerden hem de rug toe vanaf het moment dat hij het spreekgestoelte beklom en liepen de zaal uit om buiten de menigte toe te spreken.

Acht uur in Manilla maar niets te vertellen

Het meest nieuwswaardige feit over het blitsbezoek van Bush aan Manilla waren de draconische veiligheidsmaatregelen. Zoals te verwachten maakte Bush in zijn speech veel vage verwijzingen naar terrorisme zonder iets concreets te vertellen en werd er braaf geapplaudisseerd door de aanwezige senatoren en parlementsleden. Hetzelfde herhaalde zich nog eens bij een diner voor de 'hoogwaardigheidsbekleders' in het presidentiƫle paleis.

Het belang van het bezoek is echter niet te onderschatten. Het is slechts het derde staatsbezoek dat Bush ooit maakte en de tweede keer dat een Amerikaanse president het Filippijnse parlement toespreekt. Bovendien komt het bezoek een week na de aankondiging van president Gloria Macapagal-Arroyo dat ze meedingt in de volgende presidentsverkiezingen en is het een openlijke steun voor haar campagne. Gloria heeft zich immers gedurende de voorbije jaren de trouwste bondgenoot van de VS in de hele regio getoond.

Grondwettelijke crisis door Gloria's duivelspact?

Nauwelijks was Bush de deur uit of de Filippijnen zakten weg in een grondwettelijke crisis van formaat. Een klacht van een aantal ambtenaren van het hooggerechtshof werd door een groep volksvertegenwoordigers aangegrepen om een afzettingsprocedure in te zetten tegen de voorzitter van het hooggerechtshof. Daarmee kwam het tot een frontale aanvaring tussen twee van de drie pijlers van de politieke macht.

Het initiatief tot de afzettingsprocedure ging uit van de partij van Danding Cojuangco, een van 's lands invloedrijkste en beruchtste zakenlieden en een vroegere stroman van ex-dictator Marcos. Eigenaardig genoeg kreeg Cojuangco voor zijn aanval op het hooggerechtshof op zijn minst passieve steun van het paleis. Vermoedelijk is die steun een compensatie voor Cojuangco's belofte om niet aan de presidentsverkiezingen deel te nemen. Cojuangco van zijn kant zou druk op het hooggerechtshof willen uitoefenen om zijn aandelen in de San Miguel Corporation terug te krijgen die bij het einde van de dictatuur in beslag werden genomen.

Het niveau van de Filippijnse politiek en wat we mogen verwachten bij de presidentsverkiezingen volgend jaar, geeft te denken.

Cholera door privatisering

Meer dan 300 mensen in Tondo, een wijk in het centrum van Manilla, werden in het ziekenhuis opgenomen met ernstige darmklachten en bij verschillende van hen werd cholera vastgesteld. De bron van besmetting bleek het leidingwater dat niet eens chloor bevatte ter ontsmetting. Bovendien werden kapotte pijpen niet hersteld waardoor besmet water binnensijpelde. Sinds de privatisering van de watervoorziening wordt de wijk bediend door het bedrijf Maynilad dat verbonden is met de Franse watergigant Lyonnaise des Eaux. De privatisering van de drinkwatervoorziening in Manilla heeft de prijzen verdrievoudigd terwijl de dienstverlening en de arbeidsplaatsen in het waterbedrijf verdwenen als sneeuw voor de zon.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel 02-11-03.