Of de Verenigde Staten in Irak een 'eervolle vrede' of een overhaaste terugtocht wacht is op dit moment een regelmatig terugkerend thema. De kwestie van de VS-bezetting in Irak is echter één zaak, de aanwezigheid van Nederlandse troepen een andere.
Heeft de Nederlandse politiek zich definitief neergelegd bij het feit dat ze een volgzame marionet is van de VS? In dat geval hoeven we in Nederland alleen maar af te wachten wat de Amerikanen doen. Het risico dat een aanzienlijke hoeveelheid Nederlandse militairen zinloos slachtoffer wordt, moeten we dan maar op de koop toenemen.
Het Witte Huis heeft politiek-psychologische overwegingen om gevallen militairen nooit met name te gedenken. Openbaar eerbetoon voor elke dode zou de aandacht van het publiek nog sterker vastpinnen op dit aspect van de bezetting. Om dezelfde reden verbiedt het Pentagon om opnamen te maken van de aankomst van lijkkisten op de militaire basis in Dover, Delaware.
Ex-generaal Wesley Clark, opperde om de bezetting in militaire zin uit te besteden aan de NAVO en ook de civiele wederopbouw maar in handen te leggen van een bestuurder uit een NAVO-land. De militaire overmacht van de VS in de NAVO maakt zo'n wisseling voor de VS zeer lucratief. Als voor deze optie wordt gekozen is het begrijpelijk dat het Pentagon het komende jaar 30.000 man wil terugtrekken. Deze zullen dan immers worden vervangen door NAVO-troepen.
De voorgestelde 'Irakificering' van de politieke macht, in september nog een breekpunt in de Veiligheidsraad, stuit opeens op veel minder bezwaren. In Bosnië, Kosovo en elders wordt aangetoond dat de daar aanwezige vormen van zelfbestuur nietszeggend zijn. Zo'n vorm van 'zelfbestuur' voor Irak, mits onder militair toezicht van de NAVO, staat de belangen van de bezettende macht(en) niet in de weg.
Het is echter nu de hoogste tijd om de troepenuitzending weer bovenaan de politieke agenda te zetten. Nederland dient een zelfstandige politiekekoers te varen en zich niet te binden aan de belangen van de Amerikaanse bezetters. De Nederlandse bezettingsmacht moet terug, voor er Italiaanse toestanden ontstaan.