Nederland kent, na Noorwegen, de snelste stijging van het aantal faillissementen van alle geïndustrialiseerde landen. Tot en met juli van dit jaar is het aantal bedrijven dat door geldproblemen moest stoppen met 28 procent toegenomen ten opzichte van 2002.
Vermoedelijke oorzaak is dat de Nederlandse economie relatief harder is getroffen dan de economie van andere landen. De vooruitzichten wijzen op een aanhoudend slechte situatie in Nederland in het volgende jaar.
De cijfers voor Nederland schetsen een somber beeld. Na een stabiele stijging in 2002 vertoont het aantal faillissementen nu een progressief stijgende lijn. Vooral door de slechte prestaties in het eerste kwartaal zijn ruim 3.700 Nederlandse bedrijven in de eerste zeven maanden van dit jaar failliet verklaard. Voor heel 2003 worden in Nederland 6.300 faillissementen verwacht, voor volgend jaar 7.200.
In tegenstelling tot eerdere recessies bevindt de top van de ondernemingen zich nu ook in de problemen, na grote investeringen in het buitenland. Dat gaat in Nederland op voor alle sectoren die kampen met een toenemend aantal faillissementen. De economische neergang treft vooral de regio's Randstad, Noord-Brabant en Gelderland, samen goed voor circa tweederde van het Nederlandse bedrijfsleven.
De verdwijning van elke industriële baan gaat gepaard met het verlies van een indirect afhankelijke baan, bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening, is een realistische vuistregel. Zo komt Berenschot op "een gigantische bedreiging van 80.000 banen" in Limburg en Brabant. De hardste klappen worden voorzien in de eerstkomende jaren. De bedreiging voor de Nederlandse industrie is op dit moment heel groot.
bron: FD, 24/25/28-11-2003