Filippijnen actueel
|
|
|
'Make health, not war'(Hou het gezond, voer geen oorlog). Demonstratie op
de Filippijnen tijdens internationale gezondheidsconferentie.
|
Grondwettelijke crisis afgewend
Het hooggerechtshof besliste dat de afzettingsprocedure die tegen zijn voorzitter, Hilario Davide, was aangespannen ongrondwettelijk is. De procedure werd op gang gebracht door de Tweede Kamer van het parlement op initiatief van Danding Cojuangco, een steenrijke zakenman en voorzitter van een politieke partij, wiens zakenbelangen afhangen van uitspraken van het hooggerechtshof.
Oorspronkelijk waren het de Bayan Muna-volksvertegenwoordigers die op aandringen van werknemers een onderzoek eisten naar de besteding van de fondsen van het hooggerechtshof. Dit werd echter politiek uitgebuit door de fractie van Cojuangco die meteen op de afzetting van Davide mikte en aldus een grondwettelijke crisis uitlokte die de Filippijnse staat op haar grondvesten deed trillen. De politieke crisis stopte pas toen parlementsvoorzitter Jose de Venecia aankondigde dat hij zich bij de beslissing van het hooggerechtshof neerlegde. De boodschap is in elk geval doorgedrongen: Cojuangco is nog steeds een man die je niet zomaar voor de voeten loopt.
Gloria wil verzoening met Estrada
President Gloria Arroyo deed een dramatische oproep tot nationale verzoening. De oproep kwam na de protestactie van Villaruel op de luchthaven, na de grondwettelijke crisis over Davide en nadat een grote betoging van aanhangers van ex-president Estrada met traangas en waterkanon uit elkaar gedreven was. Bayan, de koepel van volksorganisaties, was echter niet onder de indruk en maande Gloria aan om af te treden als ze echt verzoening wil. Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo maakte bekend dat Gloria het intussen op een akkoordje gegooid heeft met Estrada om de ex-president, die nog steeds gevangen zit, naar de Verenigde Staten te laten ontsnappen. Gloria zou hem laten gaan om zogezegde medische redenen. In werkelijkheid wil ze hem liever niet in de buurt tijdens de verkiezingscampagne over enkele maanden.
VN-mensenrechtencomité is verontrust
De openbare aanklager heeft een klacht ingediend tegen de soldaten die op 5 april 2002 mensenrechtenactiviste Beng Hernandez vermoordden in Mindanao. Hoewel het leger staande houdt dat Hernandez werd doodgeschoten in een vuurgevecht, beweren getuigen en de mensenrechtenorganisaties dat ze ongewapend was en werd afgemaakt. Onlangs wees de mensenrechtenorganisatie Karapatan er het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties nog op dat, onder het presidentschap van Arroyo, mensenrechtenactivisten weer onder vuur worden genomen.
Het VN-mensenrechtencomité bracht recent haar rapport uit over de Filippijnen en is daarbij niet bepaald mals voor de overheid. De commissie heeft het vooral moeilijk met de straffeloosheid die er heerst wanneer het leger of de politie over de schreef gaan en vermeldt daarbij onder andere de zaak van Eden Marcellana en Eddie Gumanoy, de mensenrechtenactiviste en de boerenleider die eerder dit jaar vermoord werden in Mindoro.
Een andere zaak waar de commissie naar verwijst is die van de zogenaamde Kuratong Baleleng, waarbij 11 gangsters in 1995 in koelen bloede werden vermoord terwijl ze gevangen waren onder de huidige senator Lacson. In deze zaak werd nooit iemand veroordeeld en de meeste getuigen trokken, onder bedreiging, hun verklaringen in of vluchtten naar het buitenland. De zaak werd onlangs weer heropend toen senator Lacson de corruptie van de echtgenoot van Arroyo aanklaagde. Nu de senator zich weer gedeisd houdt, is de zaak wonderwel ook van de baan.
Nieuwe legereenheid voor Manilla
Het Filippijnse leger heeft een nieuwe eenheid opgericht die ingezet zal worden in Manilla. De ordehandhaving in de hoofdstad is daarmee niet meer uitsluitend een zaak van de politie. In totaal worden 6.000 soldaten ingezet tegen, volgens president Arroyo, terroristen en communisten. Zeker nu de verkiezingscampagne eraan komt, kan dus een toenemende repressie verwacht worden.
Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 17/11/03