Mobiliseer voor demonstratie op 20 maart

Paasmars 2003. De leuzen zijn actueler dan ooit. Het verzet tegen de bezetting van Irak en de aanwezigheid van Nederlandse troepen aldaar zal op 20 maart in Amsterdam tot uiting komen.
Foto Manifest  

Op 14 december jl. heeft de plenaire vergadering van het Platform tgen de 'Nieuwe Oorlog' besloten tot het voeren van de campagne "Stop de Bezetting van Irak - Nederlandse troepen nu terug!" uitmondend in een landelijke demonstratie in Amsterdam op de internationale actiedag 20 maart 2004.

Informatie over campagnematerialen

Er worden op dit moment A5-flyers, A3-affiches en A7-stickers gedrukt. Alle met dezelfde voorkant (oproep tot de demonstratie van 20 maart) en op de achterzijde van de A5-flyer staat de toelichtende tekst (zie verder). Het is de bedoeling dat een deel van het gedrukte materiaal op 18 januari tijdens de komende plenaire vergadering aanwezig is, zodat draagbare hoeveelheden meegenomen kunnen worden.

Op zondag 18 januari (14.00 uur gebouw Emma, Cremerstraat in Utrecht) zal ook een campagneplan worden besproken.

Voorstel voor een campagneplan

Er kunnen intern drie belangrijke doelen onderscheiden worden: een hoge opkomst bij de demonstratie van 20 maart a.s., versterking van de lokale platforms en platformstructuur en een duidelijke sterke campagne voor de anti-oorlogsbeweging (versterking van de beweging als geheel). De campagne beslaat een termijn van 2 maanden (19 januari-20 maart) tot en met de grote demonstratie in Amsterdam.

Flyertekst

Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Direct nadat de Amerikaanse regering opriep tot de "oorlog tegen het terrorisme", heeft het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" gewaarschuwd voor de gevolgen. Militaire acties maken geen einde aan het terrorisme. De ontwikkelingen in Afghanistan en Irak maken dat duidelijk. De Amerikaanse 'preventieve oorlogen' versterken het vijandsbeeld dat islamitische en westerse bevolkingsgroepen van elkaar hebben. En in tal van westerse landen worden burgerrechten ingeperkt. Oorlog, vernedering en onderdrukking versterken de voedingsbodem van het terrorisme. Deze moeten we juist wegnemen. In dat kader moet Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden beëindigen.

Zelfbeschikking voor Irakezen

Op 20 maart 2003 viel de Amerikaans-Britse coalitie Irak aan. Deze oorlog en de bezetting van Irak zijn in strijd met het internationaal recht. Beweerde rechtvaardigingen blijken onjuist. Er zijn geen massavernietigingswapens aangetroffen. Evenmin is Iraakse steun aan het internationaal terrorisme aangetoond. Irak is door de oorlog in chaos en onveiligheid gedompeld. De bezettingsmacht voldoet dus niet aan haar volkenrechtelijke verplichting. Aan deze toestand moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt. De Iraakse regeringsraad moet in staat worden gesteld om zelf te zorgen voor de veiligheid. Dit kan zo nodig met de hulp van niet-westerse troepen. Verder moet er op korte termijn een democratisch gekozen regering komen. Daarbij moeten de belangen van de diverse minderheden in Irak gewaarborgd zijn.

Stop de bezetting van Irak

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verblijven niet om humanitaire redenen in Irak. Zowel aan de oorlog tegen Irak als aan de huidige bezetting liggen politieke, militaire en economische motieven ten grondslag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten plunderen het bezette land. De bezettende coalitie verdeelt de contracten voor herstelwerkzaamheden onderling en financiert dat uit de in beslag genomen Iraakse olie-inkomsten. Het verzet tegen de bezetting neemt dan ook toe, ook onder bevolkingsgroepen die de Amerikanen en Britten eerder nog als bevrijders verwelkomden. Om verdere chaos en een escalatie van geweld te voorkomen, moeten de Amerikanen de datum noemen waarop zij het land zullen verlaten.

Nederlandse troepen nu terug!

Vanuit de OVSE, de Raad van Europa en de EU kan Nederland aansturen op een eigen, niet-militaire Europese Irak-politiek. In plaats daarvan volgt de Nederlandse regering echter slaafs de Amerikaanse regering. Nederlandse troepen zijn vooral ter beschikking gesteld om mee te kunnen delen in de economische voordelen van de bezetting van Irak. Daarmee geeft Nederland politiek en juridisch een volstrekt verkeerd signaal. Bovendien valt moeilijk te verdedigen dat er wel geld is voor troepen in Irak, maar niet voor armoedebestrijding in binnen- en buitenland. Door de slaafse navolging van de Amerikaanse regering loopt Nederland ook nog eens de kans onbedoeld betrokken te worden bij mogelijke nieuwe oorlogen tegen Syrië, Iran, Noord-Korea, Cuba of andere landen.