Digitaal aan de schandpaal
en andere middeleeuwse maatregelen
|
Demonstratie Keer Het Tij in Den Haag op 20 december jl.
Foto Manifest
|
|
Stop de sociale afbraak, spandoek bij demonstratie Keer Het Tij op 20 september 2003
Foto: Rob Heusdens
|
Door Wil van der Klift
In de middeleeuwen werden dieven en anderen die niet voldeden aan de geldende maatstaven aan een schandpaal op de markt tentoongesteld. Als het aan Vogelenzang, de Utrechtse hoofdcommissaris van politie, ligt, worden deze gebruiken in een digitaal jasje nieuw leven ingeblazen. Hij wil gegevens van mensen die vaak misdrijven plegen op internet plaatsen.
Als het aan de commissaris ligt zal dat met naam en toenaam en in sommige gevallen met een foto erbij gebeuren. Ook wil de politie in wijkbureaus burgers inlichten over signalementen en werkwijzen van de criminelen in hun wijk om een grotere deelname aan de bestrijding van criminaliteit te bereiken. Vogelenzang zegt een nieuwe manier van denken te willen bewerkstelligen, maar grijpt juist terug naar middeleeuwse manieren van denken. Waarschijnlijk voor hem gewoon een manier om in het nieuws te komen. Toch zijn er veel geluiden uit de hoek van het kabinet en de politie die oproepen om methoden uit het verleden opnieuw in te voeren. In dit kader passen ook het betalen van de boete van wetsovertreders door prins Bernhard en het Utrechtse idee om winkeldieven in kooien op te sluiten. Stappen terug in plaats van vooruit, passend in het klimaat van politieke en morele verloedering, opgeroepen door de huidige conservatieve machthebbers.
Geen aandacht voor beroepsziekten
Dat is op een breed front zichtbaar. Als het bijvoorbeeld aan staatssecretaris Rutte ligt, komt er geen apart instituut dat zich bezig gaat houden met de belangen van mensen die aan de schildersziekte of OPS (Organisch PsychoSyndroom) lijden. De ziekte is het gevolg van het langdurig werken met oplos- en bestrijdingsmiddelen. De symptomen zijn onder andere geheugenverlies, persoonlijkheidsveranderingen en zware vermoeidheid. De ziekte komt vooral voor bij medewerkers van schildersbedrijven, drukkerijen, de bestrijdingsmiddelenindustrie etcetera. De FNV wil graag dat de overheid een organisatie in het leven gaat roepen die opkomt voor de belangen voor mensen die lijden aan OPS. Rutte meent dat het onzin is om voor elke beroepsziekte een apart belangenorgaan te vormen. Voor werknemers die als gevolg van blootstelling aan asbest ziek zijn geworden, is wel een aparte belangenorganisatie actief. Ziek door werk? Daar heeft de 'moderne' overheid geen boodschap aan.
Afbraak arbeidsvoorwaarden
De zucht naar het verleden wordt ook duidelijk uit de voorstellen voor de 'nieuwe' Arbeidstijdenwet. De Geus wil onder andere dat in de nieuwe wetgeving alleen nog een maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en een maximum werkweek van zestig uur wordt ingesteld. Het is vervolgens aan de werknemers en werkgevers om collectief tot afspraken te komen over arbeids- en rusttijden. Als het aan Balkenende en co. ligt worden de regels met betrekking tot overwerk helemaal uit de wet geschrapt. Er is hard geknokt voor een achturige werkdag en een veertigurige, en later 32-urige werkweek. En als er dan toch meer arbeid moest worden geleverd, stond daar een overwerkvergoeding tegenover. Dat past in een menselijk beleid en is ook realiseerbaar door de voortschrijdende technologische verbeteringen. Uiteraard moeten de voordelen van die modernisering dan wel ten goede komen aan allemaal. Maar deze regering geeft geen moer om solidariteit. De geldhonger bij een klein deel van de bevolking staat een verlaging van het aantal werkuren in de weg. De regering voert de wil van een kleine groep onverantwoordelijke graaiers uit: terug naar vroeger, dus afbraak van socialeverworvenheden. Geen tijdelijke stapjes, maar honderd jaar terug.
Laat arbeidsongeschikten maar verrekken
De aanvallen op de WAO zijn een ander voorbeeld van de bestuurlijke verloedering. Het kabinet wil af van het vangnet voor chronisch zieke werknemers en heeft daarom de keuringseisen flink bijgesteld. De Geus wil WAO-uitkeringen met ingang van 2006 alleen nog toekennen aan werknemers die op medische gronden voor altijd uitgeschakeld zijn. De vereniging van keuringsartsen becijferde dat als de maatregelen van minister De Geus van Sociale Zaken doorgaan er in 2006 hooguit nog 3.600 WAO-uitkeringen zullen worden toegekend. Alleen WAO als iemand lichamelijk volledig kapot is. De rest kan proberen met een bijstandsuitkering rond te komen. Een groot deel zullen we als dakloze tegenkomen in straten en portieken. Het zijn barbaarse plannen van deze dolgedraaide lieden. Er gaat niets vernieuwends van uit. We moeten ons niet langer in de maling laten nemen door deze lieden in maatpakjes, door over het paard getilde snotneuzen. De wereld is toe aan echte vernieuwing.