|
Ondanks het feit dat er wereldwijd enorm veel aandacht aan besteed is in de media, zijn de recente tactische stappen die de Turkse heersende klassen ondernamen in de kwestie Cyprus van weinig tot geen betekenis.
De eerste zogenaamde "opzienbarende" ontwikkeling was dat er algemene verkiezingen werden gehouden op het Turkse deel van Cyprus, op 14 december vorig jaar. Het was voor het eerst in bijna 30 jaar dat de imperialisten van de VS en de EU de rechtmatigheid van de verkiezingen aan de noordkant van Cyprus erkenden, in de hoop dat de uitkomst het imperialistische standpunt zou ondersteunen, uitgewerkt in het Annan Plan.
Maar het mocht niet baten! De CTP van Mehmet Ali Talat, een enthousiast aanhanger van het Annan Plan, werd bij de verkiezingen weliswaar de grootste partij. Maar uiteindelijk moest de CTP een coalitie aangaan met de DP van Serdar Denktash, de zoon van Rauf Denktash, die de status quo op het eiland wil handhaven. De imperialistische instituten en media presenteerden de verkiezingen als de "nederlaag" van de oppositie op het eiland tegen het Annan Plan. Maar Talat erkende uiteindelijk dat hij toch niet voldoende publieke steun had gekregen en trad terug. Waarbij hij tevens verklaarde dat Rauf Denktash zal aanblijven als een van de belangrijkste onderhandelaars met de Griekse kant van het eiland, de Verenigde Naties en de EU. Wat daarop volgde was een reeks van verwarrende gebeurtenissen, waarin met name de twee jonge fundamentalistische sterren van Turkije optraden: Tayyip Erdogan en Abdullah Gul.
Tijdens de eerste vergadering in 2004 van de Nationale Veiligheidsraad zijn Erdogan en het leger, een zeer onwaarschijnlijk duo, tot overeenstemming gekomen over hoe te handelen in deze kwestie. De meest vooraanstaande krant in Turkije, Milliyet, bejubelde in haar editie van 28 januari 2004 de visie die na de vergadering naar buiten is gebracht. De krant gebruikte daarbij de volgende woorden: "Altijd één stap vooruit (op de Griekse kant, noot van de schrijver). Erdogan en Gul gaven duidelijkheid over het te voeren beleid in de kwestie Cyprus: "We zullen nooit een stap achterblijven op de Grieken, wij zullen niet degenen zijn die weglopen uit de onderhandelingen".
Als deze tweede suggestie wordt aangenomen, wat zeer onwaarschijnlijk is, zal Turkije een grote overwinning behalen. Het land zal dan gezien worden als de partij die het initiatief neemt om het probleem op te lossen. Tegelijkertijd wordt het probleem dan opgelost in het voordeel van Turkije, vóór de toetreding van Cyprus tot de EU. En last but not least, het hele idee achter het Annan Plan - "take it, or leave it, maar speel er niet mee" - wordt geschaad.
De 'duidelijke visie' van Turkije schijnt de betrokken partijen in verwarring te brengen. Als het imperialisme de hoop niet meer vestigt op Erdogan om het noodzakelijke initiatief te nemen, dan zal de eis van een "referendum" van Annan van meer betekenis zijn dan andere mogelijkheden. In feite is het zeer waarschijnlijk dat we zullen zien dat Erdogan ook voorstander is van een referendum, waarover de imperialisten zich zullen verheugen. Aan de andere kant zullen Erdogan's Islamitisch-nationalistische aanhangers hier minder blij mee zijn. Want voor dit deel van de fundamentalistische kiezers is de kwestie Cyprus belangrijk, omdat tijdens de bezetting van 1974 Erbakan, de voorganger van Erdogan, er altijd prat op ging dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bezetting van Cyprus in 1974.
* zie Manifest nr. 2, 2004, pag. 15. Vertaling J. Bernaven.