Een uitzending op televisie van NL Net op Nederland 1 op woensdag 18 februari geeft te denken in wat voor tijd wij leven. Hieronder een beschrijving van de reportage over sociale misstanden in het 'rijke' Nederland. De klok zeventig jaar terug?
Een toenemend aantal gezinnen in Amsterdam-Noord zit in zware financiële problemen. Voor sommige gezinnen is de armoede(!) zo schrijnend dat ze iedere dag gratis brood moeten halen bij het Leefkringhuis in hun wijk. Deze organisatie, die mensen helpt met maatschappelijke problemen, kan de vraag bijna niet meer aan en spreekt van een 'alarmerende' situatie. Brood halen omdat je het zelf niet meer kunt betalen. Het lijkt niet van deze tijd, maar voor veel gezinnen in Amsterdam is het inmiddels harde realiteit.
Vooral mensen die door de nieuwe regelgeving uit de WAO zijn gezet hebben het moeilijk. Paul Scheerder, directeur Leefkringhuis: "Deze mensen die uit de WAO gaan kunnen geen werk vinden en moeten dan een WW-aanvraag doen. Dat kan pas op de dag dat de WAO-uitkering wordt gestopt, dat is twee maanden later. Dan begint de procedure van de WW. Maar omdat er een enorme chaos is bij de UWV duurt dat in het gunstigste geval een week of acht! Dat houdt in dat mensen een week of acht geen uitkering hebben, geen geld hebben om eten te kopen en dan zie je ze huilend staan: 'Ik kan geen eten voor de kinderen kopen!'".
Nina moet vier kinderen verzorgen en meldt zich bij het Leefkringhuis. Ze is één van de weinigen die haar verhaal wil doen. Voor de meeste mensen is de schaamte te groot. Nina vertelt: "Ik ben hier gekomen omdat ik deze maand niet uitkom met mijn uitkering en ik problemen heb." "Jij hebt geen geld meer om brood te kopen?" "Nee, deze maand niet. Ik moet nog op mijn uitkering wachten", zegt Nina. "Het is 1930 zo'n beetje, ja", concludeert Paul Scheerder. 'Een schande' vindt hij het. "Kijk, UWV is een uitkeringsinstantie die aan het fuseren is met GAK en Cadans enzovoorts. Dat leidt tot een ramp. Je kunt ze ook niet bellen, want je kunt ze niet meer bereiken. Maar daar mogen mensen die helemaal geen geld hebben natuurlijk geen slachtoffer van zijn".
Het Leefkringhuis wordt voor een deel gesubsidieerd door het stadsdeel en is verder afhankelijk van giften van restaurants en grote warenhuizen. De toenemende vraag om hulp is volgens directeur Scheerder een signaal dat er snel iets moet veranderen voor de groep die uit de WAO is gezet. "Er moet een order komen aan de uitkeringsinstanties dat men zoals men noemt in broodnood-gevallen onmiddellijk een uitkering verschaft en dan kan men dat later wel verrekenen en uitzoeken. Ik bedoel een uitkering als voorschot, want je kunt mensen niet zonder eten laten", aldus Scheerder. Per dag doen zo'n twintig mensen een beroep op het Leefkringhuis en dat aantal loopt steeds verder op! Ja, het is geen 1934 maar het jaar 2004. Het kapitalisme is hetzelfde gebleven en toont nu weer z'n ware gezicht. Tijd voor actie en solidariteit!