'Van Harte Pardon. Geen vluchtelingen op straat'. Onder dat motto hebben meer dan 1500 mensen op woensdag 11 februari deelgenomen aan een demonstratie in Groningen. Een jongen stond met een bord: 'Pardon, ja! Laat Abdi en Diar blijven.' Een bonte stoet van prof-actievoerders tot scholieren trok door de binnenstad. Het brede protest was georganiseerd door vluchtelingenorganisaties en verschillende politieke en maatschappelijke organisaties, waaronder de NCPN en de CJB.
Donderdag 18 februari werd er een fakkelwake gehouden op de Grote Markt. Voor de komende tijd staan evenals in andere steden meer acties op de agenda.
Op de demonstratie spraken Van Harte Pardon, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, de CJB en vluchtelingen uit Iran. Eén van hen, Eddik, (zie interview Manifest 29 januari 2004) oogstte veel applaus, toen hij zei: "Verdonk vindt dat je van asielzoekers geen zielige mensen moet maken. Ik vind ze wel zielig, niet om wie ze zijn, maar om hoe ze behandeld worden." Mensen liepen met maskers van Verdonk op met een tekstballon 'terug!' en voerden aan een touw iemand mee met gebonden handen: symbool voor het gevoel afgevoerd te worden. Anderen stonden met tralies voor zich. De NCPN droeg borden met zich mee met teksten als 'Dit kabinet moet het land uitgezet worden'.
De Werkgroep Iraanse Vluchtelingen bood wethouder Pattje en gedeputeerde van Provinciale Staten Mulder een petitie aan namens de deelnemende organisaties. Beiden hielden een ondersteunende toespraak. Zowel de gemeenteraad als Provinciale Staten Groningen hebben zich tegen het uitzettingsbeleid gekeerd. In moties laten zij weten geen mensen op straat te zullen zetten. Ironisch genoeg had de lokale LPF-afdeling voor de demonstratie aangegeven achter de actie te staan, omdat het 'in de lijn van Pim' was. Dit opportunisme kon bij de demonstranten op weinig sympathie rekenen. De LFP in de Kamer steunt Verdonk immers.
Nu de Kamer met uitzondering van de oppositiepartijen zich achter de plannen van Verdonk lijkt te scharen, zullen de acties zich meer gaan richten op het mobiliseren van de bevolking en vooral de media. Op verschillende plekken in het land zijn mensen op scholen, in bedrijven, in gemeenteraadsfracties, vastberaden niet langs de zijlijn toe te kijken hoe medemensen afgevoerd worden. Op vrijdag 27 februari begint een vierdaagse protestmars 'A long walk to freedom??' vanuit Groningen naar de Tweede Kamer, het VN-gebouw en het Vredespaleis in Den Haag met demonstraties onderweg. Het traject Assen-Utrecht zal per trein worden afgelegd, de rest te voet. Voor 15 tot en met 18 maart staat een buscampagne 'Zonder pardon op straat' door het land gepland.
De afbraak van het verblijfsrecht voor vluchtelingen gaat ons allemaal aan. Nog te weinig verbindt de protestbeweging het uitzettingsbeleid met andere sociale misstanden. Belangen van vluchtelingen zijn immers ook onze belangen! Als hun rechten ontnomen kunnen worden, kunnen rechten van iedereen (nog verder) afgebroken worden. Het hele kabinetsbeleid draagt dat uit. In Groningen blijft het wat betreft de ondertekenaars van de petitie in elk geval niet bij demonstraties en fakkelwakes. Alarmlijnen worden opgezet voor acties of openbare orde-bijeenkomsten bij huisuitzettingen. Zoals een woordvoerder van de Werkgroep Vluchtelingen Vrij zei: "Het is een kwestie van een lange adem."