Bewoners: wij willen ons postkantoor terug!
Actie in Groningse wijk voor heropening van postkantoor
Van correspondenten
Bewoners en hun belangenorganisaties eisen de heropening van het postkantoor aan de Floresstraat in de Groningse 'Indische Buurt'. Via een grootschalige handtekeningenactie onder 6000 bewoners in de buurten rondom het postkantoor voeren ze hier actie voor.
Het postkantoor ging drie jaar geleden dicht als gevolg van de bezuinigingsoperatie van TPG post en de Postkantoren BV. Op diverse plaatsen in de stad zijn postkantoren gesloten. Correspondenten van Manifest spraken met één van de initiatiefnemers van de actie, Fia Moorlag, voorzitter van de Bewoners Belangen Vereniging Selwerderwijk-de Hoogte (BBV) in buurtcentrum de Börg.
Waarom moet het postkantoor terug?
Fia Moorlag: "In de eerste plaats was het altijd druk op dit postkantoor. Over klandizie was er nooit te klagen. Je kon er niet alleen terecht voor geldhandelingen en postzegels, maar ook om post en pakketten op te halen of te verzenden, voor de kentekenregistratie en visakte en diverse andere lokethandelingen. Nu is er alleen nog een geldautomaat. Wie liever binnen wil pinnen kan extra geld opnemen bij de supermarkt, en de Albert Heijn aan de Floresstraat verkoopt postzegels. Maar voor alle andere handelingen moeten bewoners naar de Nieuwe Ebbingestraat (straat in het centrum - nvda) of naar Paddepoel (andere wijk - nvda). Daar staan altijd lange rijen wachtenden. Bovendien is het kantoor aan de Ebbingestraat niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De Postkantoren BV zegt dan dat de afstand tussen de beide postkantoren maar 700 meter is. Maar men vergeet dat in het postkantoor aan de Floresstraat mensen uit de hele wijde omtrek kwamen. Met name voor de vele ouderen en gehandicapten in de wijk is het verdwijnen van ons postkantoor een slechte zaak."
Wie ondersteunen de actie?
Fia Moorlag: "De actie is opgestart in januari via het opbouwwerk van Stichting Wing, die verschillende wijk- en bewonersorganisaties heeft aangeschreven. Op een bijeenkomst in januari waren zo'n 25 mensen aanwezig van diverse organisaties, die gezamenlijk deze actie ondersteunen. Hieruit is een comité ontstaan die deze actie organiseert, waarvan onder andere de bloemist aan de Floresstraat en ikzelf deel uitmaken. Het wordt ondersteund door de buurtcentra en Stichting Wing. De plaatselijke middenstand ondersteunt de actie. Een postkantoor trekt immers veel publiek en bezoekers van het postkantoor doen ook vaak hun boodschappen ter plekke. Vrijwel iedere wijkbewoner die je er over spreekt vindt dat dit postkantoor nooit gesloten had mogen worden en dat het zo snel mogelijk weer open moet."
Hoe wordt de actie verder vorm gegeven?
Fia Moorlag: "Overal in de wijk zijn affiches opgehangen van de actie en er wordt via de buurt- en wijkkrant aandacht aan deze actie gegeven. Tevens worden er 6000 oproepen de wijk ingestuurd met een antwoordstrook, die mensen tot 28 februari kunnen inleveren op de inleverpunten in de wijk. Het comité hoopt op een hoge response. Hoe meer bewoners deze eisen ondersteunen, des te sterker staat het comité om deze eis van de bewoners te realiseren. Er is ondertussen door het comité al contact geweest met een vertegenwoordiger van de Postkantoren BV. Deze staat niet onwelwillend tegenover de actie. De lokale tv en het Dagblad van het Noorden besteden ook de nodige aandacht aan dit initiatief. Als de handtekeningen binnen zijn,zullen deze aan een vertegenwoordiger van de Postkantoren BV en/of aan een wethouder van de gemeente worden overhandigd."
Heeft deze actie een verder doel dan alleen het heropenen van het postkantoor?
Fia Moorlag: "Individueel staan bewoners machteloos tegen het verdwijnen van tal van voorzieningen. Actie voeren geeft de mensen weer moed en kracht om goede sociale voorzieningen in stand te houden en het zal zeker resultaten opleveren! Het gaat bovendien om meer dan alleen het postkantoor, het gaat ook om een samenleving met goede voorzieningen voor iedereen, zonder armoede. En zeker voor een samenleving waarin mensen opkomen voor elkaars belangen."
Ook in andere wijken zal het van belang zijn dat buurtbewoners zich sterk maken om een voorziening als een postkantoor weer terug te krijgen en in actie komen voor onze gemeenschappelijke belangen. Het afbraakkabinet Balkenende maakt het noodzakelijk dat mensen samenwerken en actie voeren om verworvenheden en voorzieningen in stand te houden.
Manifest wenst de bewoners in hun belangenstrijd succes toe en roept de bewoners op deze actie tot een doorslaand succes te maken!