Zelfs de decembermaand was vorig jaar buitengewoon slecht voor de detailhandel. De binnenlandse consumptie was 3,1 procent lager dan een jaar eerder. De uitgaven aan duurzame consumptiegoederen daalden zelfs met 3,8 procent en die aan de overige goederen met 1,4 procent.
Door de onverwacht slechte laatste maand valt het consumptiecijfer voor het hele jaar ook tegen. De consument heeft, geschoond voor inflatie, 1,1 procent minder uitgegeven in 2003. Het Centraal Planbureau hield begin december nog rekening met een krimp van maar 0,75 procent. Het is voor het eerst sinds 1982 dat zich op jaarbasis een daling heeft voorgedaan. De hardste klappen vielen bij de uitgaven aan duurzame consumptiegoederen, waaronder met name auto's en woninginrichting. In december 2003 bleven de autoverkopen 30 procent onder dat niveau. Maar ook de bestedingen aan de overige duurzame goederen daalden scherp in de jongste decembermaand. Zo liepen de reële uitgaven aan woninginrichting met ruim 10 procent terug. Volgens het CBS zijn de uitgaven aan woninginrichting het gevoeligst voor de conjuncturele neergang.
De positie van 40- tot 60-jarigen op de arbeidsmarkt, waarvan er nu 313.000 staan ingeschreven als werkzoekend, wordt uiterst zorgelijk. Vooral laagopgeleide 40-plussers worden in toenemende mate werkloos. Door een groeiende aandacht bij het bedrijfsleven voor innovatie wordt hun perspectief om nog aan het werk te komen steeds kleiner. De 20-80-maatschappij dringt zich op.
Het terugdringen van 'elementen van senioriteit' (opgebouwde rechten van oudere werknemers!!) in de beloning van ouderen om daarmee 'hun kosten meer in lijn te brengen met hun productiviteit en prestatie' (het recht om het als oudere, na een leven van zwoegen, wat rustiger aan te doen), zou het volgens de Commissie voor Werkgevers aantrekkelijker kunnen maken ouderen in de leeftijdscategorie tussen 55 en 65 in dienst te hebben.
De Europese staats- en regeringsleiders hebben, ondanks de steeds maar stijgende werkloosheid, afgesproken ernaar te streven dat in 2010 de helft van de mensen tussen 55 en 65 jaar werkt. In 2002 was dat in de huidige vijftien lidstaten gemiddeld 40,1 procent en in Nederland 42,3 procent. "Drastische actie" is dus ook volgens de EU nodig. Hoe gaan ze dat doen? Winstbelasting verhogen, werkgevers dwingen om meer mensen in dienst te nemen? Zullen de grote ondernemers erop worden aangesproken? Welnee, die staan buiten de wet, die moeten - vanwege de eeuwigdurende concurrentie - worden gespaard. Het is weer het oude liedje: oplossingen moeten door de werkende klasse worden opgehoest. En dan kennen we de praatjes al: langer blijven werken tegen minder loon, harder werken, grotere werkdruk (meer productiviteit en prestatie), werknemers flexibel inzetbaar maken door scholing, het zogeheten 'life long learning'.
Ondanks alle mooie praatjes over herstel en oplossingen voor problemen, gaat in werkelijkheid de boel naar de knoppen. Het kan niet lang meer duren of de bevolking gaat de holle praatjes doorzien, daartoe gewongen door de realiteit. We herhalen het nog maar eens: alleen verzet tegen dit uitbuiterssysteem helpt.
Bron: FD, 28-2-2004, 2-3-2004 en 3-3-2004