Nat, maar strijdbaar. Vooral veel jongeren gaven aan door te zullen gaan met het protest. Foto Manifest. |
In 1955 was El Pozo del Tío Raimundo een krottenwijk van 2000 immigranten. Ze kwamen niet, zoals nu, uit de armste gebieden van Sierra Leone of Marokko, maar uit de armste streken van Andalusië en Extremadura. In de jaren 60 werd de parochie in de wijk de zetel van de toen nog communistische vakbond CC.OO.
De priester 'Padre Llanos' van deze parochie veranderde van biechtvader van Franco in een rode en militante priester, die samen met de bewoners de wijk veranderde in een wijk van straatvechters en strijders, die door demonstraties en protest eisten wat andere inwoners van andere wijken allang hadden: riolering, geasfalteerde straten en fatsoenlijke huizen. De krottenwijk hield op te bestaan. Er kwamen pleinen, flats, straten, scholen en verbindingswegen met andere delen van de stad.
"Op dit moment is de wijk 'El Pozo' een van de arbeiderswijken van Madrid, met dezelfde problemen als al die andere arbeiderswijken: woningnood, geen perspectieven voor de jeugd etc.", legt Juan Barranco, ex-burgemeester en kandidaat voor de senaat voor de PSOE uit. Ondanks al deze veranderingen blijft de wijk bewoond door de arbeidersklasse, jongeren en immigranten. Er wonen ook veel zigeuners in huizen die door de staat gesubsidieerd zijn. 'La Celsa', de grootste drugsmarkt van de stad bevond zich aan de rand van de wijk. Na veel protest van de bewoners werd deze pas in 1999 opgedoekt.
Vijftig jaar lang werd er gestreden voor een treinstation. Pas in 1996 werd er een station geopend. De bewoners vierden het feit dat het nu nog maar 10 minuten duurde om in Atocha te komen. Voorheen kostte dat een uur. Ditzelfde station werd door twee ontploffingen getroffen.
Bron: 'El País', Madrid
12 maart 2004
Vertaling Anne Vervoorn
De getroffen treinen van Guadajara naar Madrid stopten bij de volgende stations: Alcala de Henares, Santa Eugenia, El Pozo en als eindbestemming Atocha. Om 7.39 uur: eerste ontploffing op het station van Santa Eugenia. Om 7.42 uur: drie ontploffingen, één op het station van Atocha, één net voor het station Atocha en één op het station El Pozo. |
Jamal Zougam, een van de aangehouden Marokkanen in Madrid, werd al in 2001 op verzoek van Marokko opgespoord door de Spaanse politie. Dit blijkt uit het vonnis vorig jaar door Garzón uitgesproken tegen het Spaanse netwerk van Al Qaeda.
Bron: 'El Periodico de Aragón' 14 maart 2004 Vertaling Anne Vervoorn |