De opportunistische kritiek van minister De Geus van Sociale Zaken op de exorbitante zelfverrijking van de ING-top maakt werkgeversvoorman Jacques Schraven van VNO-NCW kwaad. En dat is logisch. Zelfs ING-commissaris Wim Kok hoor je er niet over. Natuurlijk begreep Schraven wel dat het De Geus alleen maar te doen was om een goedkoop succesje, maar de VNO-NCW-voorman heeft het ministertje wel laten weten dat je dat niet doet ten koste van de bovenbazen.
Schraven verwijt De Geus gemakkelijke stemmingmakerij: "Het uitvergroten van individuele gevallen leidt onherroepelijk tot commotie en emotie en aanscherping van het klimaat." Het wordt knap lastig voor de opportunist De Geus, van alle kanten krijgt hij klappen en wordt hem te verstaan gegeven wat zijn plaats is: gewoon de bezuinigingen doordrukken.
Volgens De Geus brengen 'enorme beloningsstijgingen aan de top van ondernemingen' het sociaal-economische klimaat in Nederland in gevaar. Wat hij bedoelt is dat de zelfverrijking van de toppen van het Nederlandse ondernemersland op steeds grotere weerstand stuit van de gewone hardwerkende mensen en de uitkeringsgerechtigden die met steeds minder geld moeten zien rond te komen.
De Geus "slaat de plank mis", vinden de werkgevers. Juist de minister zorgt met zijn uitingen voor grote onrust. Dat is ten dele ook waar. De werkgevers hebben liever niet dat de schijnwerpers steeds maar weer op hun gegraai worden gericht en dat had De Geus moeten weten. Schraven stelt dat de brief van De Geus hem "geen plezier" heeft gedaan. "Sterker, hij stelt mij teleur."
Terug in je hok De Geus, dat is de boodschap van Jacques Schraven en Wim Kok en blijkbaar ook Lodewijk de Waal. Want hoe anders kun je de volgende verdediging van Schraven anders bergrijpen?
"In het centraal akkoord is weliswaar bepaald dat ook de top zal matigen, maar ook is afgesproken dat de salarisontwikkeling aan de top 'in algemene zin' beoordeeld zal worden." Een uitzondering dus voor de zelfverrijkers die immers rekening moeten houden met 'internationale ontwikkelingen, en zo'. Van matiging van de topinkomens is alleen op papier sprake, we schreven het al eerder in Manifest. In de praktijk gaat de verrijking gewoon door en De Geus hoort dat te weten en er geen goedkope slaatjes uit te slaan. Dat heeft Schraven De Geus even duidelijk gemaakt. De Geus, kijk nou eens naar Wim Kok, als je wat wilt worden in het leven doe je gewoon wat je bazen willen.